Friday, May 4, 2018

Υποδοχή Τσίπρα: Αδειοι δρόμοι και κλειστά μαγαζιά σε Λέσβο, Χίο, Σάμο

Με τα καταστήματα κλειστά και περίπου 3.000 διαδηλωτές «υποδέχθηκε» χθες η Μυτιλήνη τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.


Με άδειους δρόμους, κλειστά καταστήματα και καφετέριες από το πρωί χθες, η Λέσβος «υποδεχόταν» τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ξεκίνησε από τη Λήμνο για να πραγματοποιήσει την κεντρική ομιλία του στη Λέσβο το βράδυ, στο αίθριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου (ΓΓΑ) και Νησιωτικής Πολιτικής.
Ανοικτοί οι δρόμοι το πρωί, αλλά από νωρίς το απόγευμα η περιοχή γύρω από τη ΓΓΑ έκλεινε ασφυκτικά με κλούβες των ΜΑΤ στα στενά. Παράλληλα, συνεχίζονταν κανονικά οι συνεδρίες του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση τόσο στο κτίριο της ΓΓΑ όσο και στο κτίριο της Λέσχης Αξιωματικών, από όπου όμως απείχε το επιμελητήριο. Παλλεσβιακή ανταπόκριση υπήρξε στο κάλεσμά του εξάλλου: δεν υπήρχε ανοικτό ούτε βενζινάδικο ούτε σουβλατζίδικο, προκειμένου οι επιχειρήσεις να διατρανώσουν τη δυσαρέσκειά τους για την επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και για το προσφυγικό. Και άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου ανταποκρίθηκαν στη διαμαρτυρία, με τη Σάμο και τη Χίο να κλείνουν επίσης υπηρεσίες και επιχειρήσεις.
Στη Λέσβο ήταν τέτοια η έκταση των «λουκέτων», που δεν περιορίστηκε μόνο στην πρωτεύουσα, Μυτιλήνη, αλλά και στην Καλλονή και στον Μόλυβο.


Αστυνομικός κλοιός
Εξω από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, από νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκε αστυνομική δύναμη, ενώ γερανός της αστυνομίας βρισκόταν σε «επιφυλακή» για τυχόν εμπόδια στον δρόμο του πρωθυπουργού για την κεντρική του ομιλία. Για την είσοδο στο κτίριο της ΓΓΑ, όπου ελεύθερα οι πολίτες προσέρχονταν για το συνέδριο και την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, απαιτούνταν σωματικός έλεγχος, χωρίς να χρειάζεται και η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας. Ο αστυνομικός κλοιός άρχισε να στενεύει στις 5 το απόγευμα, όταν η περιοχή γύρω από τη ΓΓΑ είχε κλείσει με κλούβες της αστυνομίας στα στενά. Στις 6 το απόγευμα τα χωριά της Μόριας και της Παναγιούδας, τα οποία έχουν εκφράσει επανειλημμένα τη δυσαρέσκειά τους για το προσφυγικό αφού το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων βρίσκεται δίπλα τους, έδωσαν ραντεβού για να μεταβούν με πορεία στην πλατεία Σαπφούς. Εκεί πραγματοποιούνταν ήδη η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, ενώ στις 7 μ.μ. άρχισαν να προσέρχονται οι διαδηλωτές των φορέων και του επιμελητηρίου. Περίπου 3.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην προκυμαία. Λίγο μετά τις 8.30, διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να πλησιάσουν στη ΓΓΑ, αλλά απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Αν και το συνέδριο είχε έντονο προεκλογικό χρώμα, με ανακοινώσεις προσλήψεων στην Υγεία και στο Κέντρο της Μόριας, αλλά και για τη δημιουργία του πολυαναμενόμενου κολυμβητηρίου, τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου σε δύο δήμους και τον απεγκλωβισμό χιλιάδων αιτούντων άσυλο στη Λέσβο από Σεπτέμβριο, ο διχασμός ήταν φανερός στην ατμόσφαιρα. Κι αυτό, γιατί το συνέδριο έγινε λίγες ημέρες μετά τα επεισόδια της 22ας Απριλίου και το πογκρόμ κατά προσφύγων - καταληψιών της πλατείας Σαπφούς, κι ενώ ανοίγει η τουριστική περίοδος και όλοι οι παράγοντες είναι επιφυλακτικοί για το ερχόμενο καλοκαίρι λόγω των προσφυγικών ροών από την Τουρκία, οι οποίες συνεχίζονται αυξημένες.
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
Έντυπη έκδοση
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.