Thursday, January 24, 2019

Διάλογος Δ. Παπαδημούλη - Κ. Κρέτσου στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου - βίντεο

Δημ. Παπαδημούλης προς Επίτροπο Κ. Κρέτσου: H Ελλάδα επικυρώνει μια ιστορική συμφωνία με την ΠΓΔΜ που τη χαιρετίζει και το ΕK και η Κομισιόν και το Συμβούλιο, επιλύοντας θετικά μια μακρά διαμάχη, περίπου τριών δεκαετιών. Δεν μας αρκούν τα χειροκροτήματα της διεθνούς κοινότητας - Αν είχαμε και τα κονδύλια του Interreg για προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας, θα ήταν πολύ καλύτερα για τους πολίτες και των δυο χωρών

Κ. Κρέτσου: Στο θέμα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) κινούμαστε τώρα στη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να ξεκινήσουμε τον τριμερή διάλογο μόλις αρχίσουν να ισχύουν οι λειτουργικοί κανόνες μεταξύ των δυο χωρών. Μπορούμε να ξεκινήσουμε και αύριο ακόμα για τα θέματα της διασυνοριακής συνεργασίας

Κρέτσου-Στο θέμα της πΓΔΜ κινούμαστε τώρα στη σωστή κατεύθυνση https://youtu.be/yHQAXGCxWEs


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στην Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στη «Συζήτηση Ανταλλαγής απόψεων με την Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Κορίνα Κρετσού», είπε τα εξής:


«Κυρία Κρέτσου,
σας καλωσορίζω για ακόμη μια φορά στην επιτροπή μας. Σας εύχομαι καλή χρονιά. 
Θα ήθελα να θέσω ορισμένα θέματα, όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Συμφωνώ μαζί σας ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι επόμενοι μήνες, και ει δυνατόν πριν από τις ευρωεκλογές, έτσι ώστε να υπάρχει μια συμφωνία για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.
Και είναι μια ευκαιρία η Κομισιόν και η Ρουμανική προεδρία να ανεβάσουν ταχύτητες γιατί αν αναβληθεί η συμφωνία σε αυτό το θέμα, θα χάσουμε όχι μόνο χρόνο, αλλά και χρήματα, διότι θα καθυστερήσει η προετοιμασία των σχετικών προγραμμάτων. Και αυτό θα έχει κόστος και οικονομικό και κοινωνικό και ειδικά σε μια περίοδο που η Ευρωζώνη κατεβάζει τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης. 

Επομένως, η ερώτησή μου είναι: τι εκτιμάτε ότι θα γίνει; Θα παραπεμφθεί το θέμα στις καλένδες; Θα έχουμε τον κίνδυνο μιας αναβολής; Θα φτάσουμε στο 2020 χωρίς να έχουμε τις συμφωνίες για να αρχίσουν να προχωρούν τα προγράμματα;
Το δεύτερο θέμα μου είναι το Interreg. 
Θα προλάβουμε αυτό το θετικό που ψηφίσαμε -το ανάφερε και η κα Κρελ- στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, να προχωρήσει, να ολοκληρωθεί ο τριμερής διάλογος, για να αρχίσουν να εφαρμόζονται αυτά τα προγράμματα;
Αυτές τις μέρες, η χώρα μου, η Ελλάδα, επικυρώνει μια ιστορική συμφωνία με την ΠΓΔΜ, η οποία λύνει με θετικό τρόπο, που τον χαιρετίζει και το Ευρωκοινοβούλιο και η Κομισιόν και το Συμβούλιο, μια μακρά διαμάχη, περίπου τριών δεκαετιών. Δεν μας αρκούν τα χειροκροτήματα της διεθνούς κοινότητας - αν είχαμε και τα κονδύλια του Interreg για προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας, θα ήταν πολύ καλύτερα για τους πολίτες και των δυο χωρών, να δουν τις ορατές βελτιώσεις στη ζωή τους.
Το τρίτο θέμα αφορά την απλούστευση. 
Ναι, συμφωνώ ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει βοηθήσει πολύ, μαζί και με σας, στο να γίνουν βήματα απλούστευσης. Θα ήθελα όμως να προσέξουμε και τα “δυο μέτρα και δυο σταθμά”. Για παράδειγμα, στην πρόταση της Κομισιόν για τη νέα πολιτική συνοχής στο νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, έχουν ληφθεί - και σωστά, και άλλα κριτήρια εκτός από το ΑΕΠ, για την κατανομή των κονδυλίων, όπως για παράδειγμα είναι τα κοινωνικά κριτήρια που έχουν σχέση με το ύψος της ανεργίας. Μπορείτε να μου πείτε όμως για ποιο λόγο για το CPR λαμβάνεται ως μόνο κριτήριο το ΑΕΠ και όχι και άλλα κοινωνικά κριτήρια;
Και επίσης, θα ήθελα να υπογραμμίσω για ακόμη μια φορά, δυο πράγματα.
Το πρώτο: Έχω μια ανησυχία γιατί η ενσωμάτωση του Ταμείου για τη Μετανάστευση στο CPR, δε λαμβάνει υπόψη της το εξής γεγονός: Ότι οι προσφυγικές ροές βαρύνουν κυρίως τις χώρες υποδοχής, διότι έχουμε μια ΕΕ, η οποία δεν δίνει ευρωπαϊκές λύσεις στο προσφυγικό. Επομένως, υπάρχει ένας κίνδυνος εκεί, από την αδυναμία της ΕΕ να παρέμβει συνολικά, να επιβαρύνονται πρόσφατα οι χώρες υποδοχής, όπως η χώρα μου η Ελλάδα.
Και το δεύτερο: Υποστηρίζω με έμφαση τη διακριτή μεταχείριση των νησιών γιατί τα νησιά καθώς και όσες χώρες έχουν αυξημένη νησιωτικότητα όπως η Ελλάδα, αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα 
προσβασιμότητας για τους πολίτες και τα αγαθά.
Τέλος, η πολιτική μου ομάδα σκοπεύει με τροπολογίες - παρότι έγινε καλή δουλειά στο CPR, να επαναφέρει το θέμα της δημοσιονομικής αιρεσιμότητας, διότι θεωρούμε λάθος να τιμωρούνται περιφέρειες επειδή ενδεχομένως οι κυβερνήσεις τους δεν κάνουν ορθή δημοσιονομική διαχείριση. 
Και αυτό το λέω με την άνεση ότι η χώρα μου, η Ελλάδα, έχει αυτή τη στιγμή, ενδεχομένως πιο νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά και από τη Γερμανία».
Στη δευτερολογία της, η Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης, Κορίνα Κρέτσου, απάντησε μεταξύ άλλων στον Δημήτρη Παπαδημούλη ως εξής:
«Κύριε Παπαδημούλη, σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας. Συναντήθηκα πρόσφατα με τον Υπουργό για τα Θέματα Ψηφιακής Πολιτικής - πολύ σημαντικό θέμα για την ύπαιθρο. Φυσικά και ελπίζω ότι θα πετύχουμε το συντομότερο δυνατόν μια συμφωνία, να ξεκινήσουμε τον τριμερή διάλογο. Είμαστε έτοιμοι κι απ’ ότι καταλαβαίνω κι εσείς είσαστε έτοιμοι και ελπίζω και το Συμβούλιο - μπορούμε να ξεκινήσουμε και αύριο ακόμα για τα θέματα της διασυνοριακής συνεργασίας. Ανυπομονούμε!
Μου φαίνεται ότι τα πράγματα καθυστερούν στο Συμβούλιο γιατί και εσείς είστε έτοιμοι και πρόθυμοι. Ελπίζω λοιπόν να ξεκινήσουμε τους τριμερείς διαλόγους. Για το θέμα της ΠΓΔΜ, υπήρχε η διαφωνία για το όνομα, μιας και κινούμαστε τώρα στη σωστή κατεύθυνση όπως φαίνεται, φυσικά και θα πρέπει να διευκολυνθούν μόλις ξεκινήσουν να ισχύουν οι λειτουργικοί κανόνες μεταξύ των δυο χωρών.
Το θέμα των νησιών, τώρα, είναι μια ερώτηση που συνηθίζουν να μου θέτουν ο κος Παπαδημούλης και η κα Μπρέσο. Ξέρετε ότι προσπαθούμε να ανταπεξέλθουν στις συγκεκριμένες ανάγκες των περιοχών. Και όλες οι εκθέσεις και οι αναφορές καταδεικνύουν.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.