Thursday, January 24, 2019

Και που έρχονται κονδύλια αυτά δεν καταλήγουν εκεί που πρέπει

Του Διονύση Τραυλού
Το καθημερινό αφήγημα της δημοτικής αρχής  εδώ και 5 χρόνια είναι η έλλειψη χρηματοδότησης και οι περικοπές στην επιχορήγηση του κράτους προς τους δήμους.
Πράγματι αν συγκρίνουμε τα οικονομικά των δήμων με το 2009 οι μειώσεις είναι μεγάλες. Όμως ο κ. Πελετίδης ανέλαβε δήμαρχος στο τέλος του 2014, και από τότε μέχρι σήμερα κάθε χρόνο η  χρηματοδότηση (είτε έκτακτη, είτε τακτική είτε μέσω προγραμμάτων) των δήμων αυξάνεται συνεχώς.

Αλλά και που έρχονται κάθε χρόνο περισσότερα χρήματα, μπας και αυτά καταλήγουν εκεί που πρέπει;
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επιχορήγηση των  σχολικών επιτροπών για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων. Την χρονιά που μας πέρασε, σε σχέση με το 2017, η αύξηση ξεπέρασε το 10%, από 1.958.000€ το 2017 σε 2.190.00€ το 2018, ενώ στο τέλος της χρονιάς ο δήμος Πατρέων πήρε και έκτακτη επιχορήγηση  97.000€ για έξοδα θέρμανσης.
Όμως παρά την σημαντική αυτή αύξηση, στα σχολεία της Α/θμιας εκπαίδευσης (δημοτικά και νηπιαγωγεία)  κατέληξαν μόλις 9.000€ παραπάνω. Δηλαδή ενώ ο δήμος επιχορηγήθηκε με 330.000€ περισσότερα χρήματα, αυτά δεν κατέληξαν στα σχολεία για να καλύψουν  τις μεγάλες ανάγκες που αντιμετωπίζουν. 
Το να διεκδικείς είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι να διαχειριστείς  προγραμματισμένα και ορθολογικά αυτά που παίρνεις. Και η σημερινή δημοτική αρχή έχει δείξει σε πλείστες περιπτώσεις ότι ξέρει να λειτουργεί περισσότερο σαν συνδικαλιστική παράταξη παρά σαν διοίκηση, αλλά το χειρότερο από όλα είναι ότι δεν δείχνει καμία διάθεση να λειτουργήσει όπως αρμόζει στο θεσμικό της ρόλο.
Διονύσης Τραυλός, εκπαιδευτικός Α/θμιας, μέλος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.