Tuesday, January 22, 2019

«Πουλάει» ξανά Καμμένο ο Τσίπρας : Κρατάει τους υπουργούς των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση


Στα άκρα οδηγεί τον άλλοτε συγκυβερνήτη του ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να ικανοποιήσει ούτε το τελευταίο αίτημα του Πάνου Καμμένου, να διώξει από την κυβέρνηση τα στελέχη που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ.
Με τον ανασχηματισμό να επίκειται, ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει θέσει στόχο τη δημιουργία ενός πολυσυλλεκτικού σχήματος μάχης εν όψει εκλογών. Και προκειμένου να δημιουργήσει αυτό το σχήμα, που θεωρεί ότι θα διεμβολίσει το Κέντρο, δεν θα αρκεστεί στο να αναθέσει χαρτοφυλάκια σε ΣΥΡΙΖΑίους που περιμένουν τη σειρά τους στην πολιτική επετηρίδα, θα προσθέσει στη «σούπα» και κάποιες προσωπικότητες από την κεντροαριστερά, αλλά θα κρατήσει και τα κυβερνητικά στελέχη των ΑΝΕΛ, που δεν θεωρούνται «σκληροί δεξιοί».

Casus belli

Σε αυτό το πλαίσιο, στο πλάι της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα, θα παραμείνουν η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ. Κι αυτό κόντρα στις προειδοποιήσεις του Πάνου Καμμένου που μόλις χθες επανέλαβε ότι θα ήταν «αιτία πολέμου» η διατήρηση των πρώην στελεχών των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση από τον Αλέξη Τσίπρα.
«Είναι casus belli εάν ο πρωθυπουργός δεν απομακρύνει άμεσα τα στελέχη που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ, όπως Κουίκ και Χρυσοβελώνη, που κατέχουν υπουργικές θέσεις, έστω κι αν δεν έχουν ανταλλάξει τις θέσεις τους», ανέφερε ο Πάνος Καμμένος σε τηλεοπτική συνέντευξή του την Κυριακή και εξαπέλυσε την απειλή για μπλόκο σε όλα τα νομοσχέδια.
«Η παραμονή στελεχών των ΑΝΕΛ σε οποιαδήποτε κυβερνητική θέση είναι πράξη εχθρική προς εμάς. Αν ο Τσίπρας δεν απομακρύνει τα στελέχη των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, η ΚΟ μας θα του μπλοκάρει όλα τα νομοσχέδια» τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ο οποίος παράλληλα κατηγόρησε την Έλενα Κουντουρά και τον Βασίλη Κόκκαλη πως «αντάλλαξαν επίσημα τη θέση τους στο υπουργικό συμβούλιο με τη συνείδησή τους. Ξεκάθαρα του είπα του κ. Τσίπρα πως έχει ευθύνη». Ακόμα για τον Τέρενς Κουίκ και την αρχική του στάση απέναντι στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε «Κομμουνιστές τους ανέβαζε, ΕΑΜοβούλγαρους τους κατέβαζε»…
Τίποτα από αυτά δεν φαίνεται να πτοεί τον Αλέξη Τσίπρα όμως και θα ήταν ασφαλές να υποθέσει κανείς ότι οδηγούμαστε σε μια σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες. Ειδικά που ο Πάνος Καμμένος δεν αποκλείεται να απασφαλίσει, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι κάνει ήδη. Οι πρώτες «παράπλευρες» απώλειες της σύγκρουσης γίνονται ήδη αισθητές: Οι βολές κατά του Νίκου Κοτζιά συνεχίζονται με σφοδρότητα, ενώ μέτωπο άνοιξε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και με την Έλενα Κουντουρά ζητώντας να μάθει τις δαπάνες του υπουργείου Τουρισμού…
Ποιος ξέρει τι μπορεί να αποκαλυφθεί από τα μυστικά που γνωρίζουν οι δύο συγκυβερνήτες ο ένας για τον άλλο μέσα στο επόμενο διάστημα, τώρα που ο Πάνος Καμμένος αισθάνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον πέταξε σαν στημένη λεμονόκουπα. Ήδη από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι τον έχει «πουλήσει» δύο φορές για το θέμα του Μακεδονικού. Την μία του είπε ότι δεν θα φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών πριν από τις εκλογές, κάτι που δεν έγινε, την άλλη του είπε ότι δεν θα τη φέρει μέχρι τον Μάρτιο και ότι σε κάθε περίπτωση αυτό θα γινόταν κατόπιν συνεννόησης μαζί του, αλλά ούτε αυτό συνέβη.
Τώρα, τον «πουλάει» για τρίτη φορά, κρατώντας τα πρώην στελέχη των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, παρά τη «συμφωνία» που φαινόταν πως έκανε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο εν όψει της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Στους όρους του μαϊμού – διαζυγίου ήταν να προσφέρει ο Πάνος Καμμένος ψήφους στήριξης από 4 βουλευτές των ΑΝΕΛ, αρκεί να διώξει ο Αλέξης Τσίπρας κατά τον ανασχηματισμό τα κυβερνητικά στελέχη που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ και δεν παραιτήθηκαν, καθ’ υπόδειξη του «ψευτομακεδονομάχου».
Όμως, ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί -όπως φαίνεται- αρκετό κέρδος για τον Πάνο Καμμένο το γεγονός ότι διατηρεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα του και ότι παραμένει πρόεδρος του υπό εξαφάνιση -σύμφωνα με τις δημοσκοπίσεις- κόμματός του, την ώρα που άλλοι σχηματισμοί έχουν πάρει την άγουσα για τα… αποδυτήρια. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί τίποτα περισσότερο με τον τέως συγκυβερνήτη του, προκαλώντας όπως είναι αναμενόμενο την οργή του Πάνου Καμμένου.

Ανασχηματισμός Ηλιόπουλου – Νοτοπούλου

Ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας πίσω του την αναμέτρηση για την ψήφο εμπιστοσύνης και έως το τέλος της εβδομάδας και τη μάχη στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα μπορεί με άνεση να προχωρήσει στον ανασχηματισμό. Η κίνηση θα γίνει το συντομότερο, προκειμένου να «απελευθερωθούν» ο Νάσος Ηλιόπουλος και η Κατερίνα Νοτοπούλου, που έχουν μπροστά τους δύσκολες μάχες για τους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα στις κάλπες του Μαΐου.
Την ίδια ώρα όμως ο ανασχηματισμός εντάσσεται στην προεκλογική στρατηγική του πρωθυπουργού. Έτσι αναμένεται να αφήσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να ριχθεί απερίσπαστος στη μάχη των εκλογών. Ωστόσο, οι κινήσεις του δεν αναμένεται να περιοριστούν εκεί, αφού θεωρείται βέβαιο ότι θέλει να προσθέσει άρωμα κεντροαριστεράς στην κυβέρνηση.
Το στίγμα αυτό έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, κατά την εκδήλωση υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Μέγαρο Μουσικής την περασμένη Κυριακή. Αναμένεται, λοιπόν, να αξιοποιήσει και νέα πρόσωπα που θα σηματοδοτήσουν το άνοιγμά του προς την Κεντροαριστερά. Επιπλέον, θα γίνουν κινήσεις να τοποθετηθούν περισσότερα στελέχη της νεότερης γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ, ή να αναβαθμιστούν πρόσωπα που πληρούν αυτό το προφίλ και βρίσκονται ήδη στο κυβερνητικό σχήμα.

Πηγή: in.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.