Wednesday, January 30, 2019

Εορτασμός 196ης επετείου Ευρέσεως αγίας Εικόνος Μεγαλόχαρης (ΦΩΤΟ)

Με τη συμπλήρωση 196 χρόνων από την εύρεση της αγίας Εικόνος (1823-2019) τελέσθηκε σήμερα Μέγας Εόρτιος Δισαρχιερατικός Εσπερινός στον Ναό της Ευρέσεως χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρόδου κ. Κυρίλλου.
Προηγουμένως, η αγία Εικόνα λιτανευτικώς με κάθε εκκλησιαστική τάξη κατά το έθος επικεφαλής έχουσα τη Φιλαρμονική του Ιερού Ιδρύματος διεκομίσθη από τον Πανίερο Ναό στον Ναό της Ευρέσεως στον ίδιο τόπο όπου 30 Ιανουαρίου 1823 εγένετο το θαυμαστό γεγονός της Ευρέσεώς της.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου και Τήνου κ. Δωρόθεος καλωσόρισε με φιλόφρονες λόγους τον Σεβ. κ. Κύριλλο, τον ευχαρίστησε και τον παρεκάλεσε να απευθύνει λόγο παραμυθητικό και λόγο οικοδομής στις ψυχές των ευσεβών προσκυνητών.
Ο Σεβ. κ. Κύριλλος ανεφέρθη στο πρόσωπο της Παναγίας ειπών μεταξύ άλλων ότι σήμερα στην Κοινωνία μας υπάρχει μια απαξίωση των πάντων διότι δεν υπάρχει ταύτιση του θελήματος του Ανθρώπου με το θέλημα του Θεού όπως υπήρξε με το θέλημα της Παναγίας και το θέλημα του Θεού.
Ευχαρίστησε τη Διοικούσα Επιτροπή και τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο για την πρόσκληση.
Στην ιερά Ακολουθία συμμετείχαν οι Εφημέριοι της ιεράς νήσου, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ρ/Καθολικών Τήνου-Νάξου, ο Έπαρχος Τήνου, ο Δήμαρχος Τήνου, ο Αντιπρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κυκλάδων, ο Διοικητής της 6ης περιφερείας Λιμενικού Σώματος, ο Λιμενάρχης Τήνου, ο Διοικητής του ΑΤ Τήνου, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Τήνου, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Αρχηγός της μείζονος αντιπολιτεύσεως του Δήμου Τήνου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, τα μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ, μέλη της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων, οι πολιτευτές των Κυκλάδων, Πρόεδροι Συλλόγων και Φορέων και πλήθος ευσεβών Χριστιανών Τηνίων και προσκυνητών από πολλά μέρη της Ελλάδος.
Τους ύμνους απέδωσε ο χορός των Ιεροψαλτών του Πανιέρου Ναού υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Στυλ. Κοντακιώτη.
Της εκκλησιαστικής τάξεως επεμελήθη ο Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς νήσου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός.
Τα Αριστεία στους αριστεύσαντες απένειμε η Διοικούσα Επιτροπή του ΠΙΙΕΤ
Μετά το πέρας του Εσπερινού στον Ναό της Ευρέσεως, στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας η Διοικούσα Επιτροπή του Ιερού Ιδρύματος απένειμε ως κατ’ έτος τα Αριστεία, χρηματικές υποτροφίες και βιβλία εποικοδομητικού περιεχομένου στους αριστεύσαντες μαθητές όλων των εκπαιδευτικών μονάδων της Τήνου και της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου.
Δεκάδες παιδιά παρέλαβαν ευλογίες από τους Σεβασμιωτάτους, τον Αρχιερατικό Επίτροπο, τους Επιτρόπους, τους παρισταμένους εκπροσώπους του Δήμου, τους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας, τους εκπαιδευτικούς με πολλές ευχές για την πρόοδό τους.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος πριν την έναρξη της απονομής είπε ότι το Ιερό Ίδρυμα από της συστάσεώς του έχει ορίσει ως σκοπό του την υποστήριξη της Παιδείας γι’ αυτό και σε πολλά κτίρια του Ιδρύματος χωρίς καμία αντιμισθία στεγάζονται επί δεκαετίες εκπαιδευτήρια του νησιού και σε οικόπεδα τα οποία το ίδιο παρεχώρησε έχουν ανεγερθεί άλλα καινούργια εκπαιδευτήρια. Ωσαύτως, συνεχάρη τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για τα παιδιά αυτά.
Ο Εόρτιος Εσπερινός των Τριών Ιεραρχών στην πόλη της Τήνου
Δισαρχιερατικός ωσαύτως Εσπερινός τελέσθηκε χοροστατήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρόδου κ. Κυρίλλου στον Ναό των Τριών Ιεραρχών ενός εκ των τεσσάρων Ενοριακών Ναών της πόλεως Τήνου.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος στην προσλαλιά του ανεφέρθη στους μεγάλους ευεργέτες του Ναού αδελφούς Παξιμάδη, Μιχαήλ και Φραγκίσκο, οι οποίοι στην αλλοδαπή εργασθέντες και αποκτήσαντες χρήματα, ευεργέτησαν την πατρίδα τους και ανοικοδόμησαν από δεκαετιών πολλών τον Ενοριακό αυτό Ναό τον οποίον κατέστησαν Ενορία και Σχολείο, με την προϋπόθεση ότι δύο διδάσκαλοι θα διορίζονταν, ο ένας υποχρεωτικώς Ιερεύς για να ιερουργεί και τον Ναό, και κατέληξε ότι σε αυτόν τον χώρο υπήρξε αρμονική σύζευξις Παιδείας και Εκκλησίας, Ελληνικών Γραμμάτων και Χριστιανικής Ορθοδόξου πίστεως, όπως ακριβώς την ζύμωσαν με τον λόγο τους και τη θεολογική τους σκέψη και οι εορταζόμενοι Τρεις Άγιοι Μεγάλοι Φωστήρες Βασίλειος, Γρηγόριος και Χρυσόστομος και καλωσόρισε τον Σεβ. κ. Κύριλλο τον οποίον παρεκάλεσε να ευλογήσει τον Εφημέριο, τους Επιτρόπους, τους Ιεροψάλτες, τους ενορίτες και να απευθύνει λόγο.
Ο Σεβ. κ. Κύριλλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στους Τρείς Ιεράρχες, ειπών μεταξύ άλλων ότι σήμερα δεν αρκεί μόνο η αποθήκευση γνώσεων αλλά η παιδεία, η καλλιέργεια, αυτή η οποία με πνευματικά εσωτερικά μορφώνει τον άνθρωπο και τον καθιστά πράγματι να είναι ένας υγιής νους, καθαρός, ο οποίος μπορεί να είναι μέσα στην κοινωνία ένα υγιές κύτταρο, ένας χαριτωμένος χριστιανός και προέτρεψε τους παρισταμένους και δη τους γονείς να προβληματιστούν για το ότι σήμερα, σε μια άβυσσο γνώσεων η οποία από πολλές πηγές εκπορεύεται, αν μέσα σε όλες αυτές τις γνώσεις υπάρχει αληθινή παιδεία και μάλιστα χριστιανική παιδεία. Ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Δωρόθεο και γι’ αυτήν την ευκαιρία που του έδωσε.
Στην ιερά Ακολουθία συμμετείχαν οι Εφημέριοι των Ενοριών της πόλεως Τήνου, ο Διοικητής της 6ης περιφερείας Λιμενικού Σώματος, ο Λιμενάρχης Τήνου, ο Διοικητής του ΑΤ Τήνου, μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ, εκκλησιαστικοί επίτροποι, ιεροψάλτες, διακονητές, εκπαιδευτικοί και ευσεβείς Χριστιανοί.
Φωτογραφίες: Γεώργιος Πολυκανδρίτης
Πηγήromfea.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.