Thursday, January 31, 2019

Μιχάλης Τζελέπης:«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε ανίκανη να σχεδιάσει το Αγροτικό ζήτημα»


Άρθρο του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, κ.Μιχάλη Τζελέπη.
Τέσσερα σχεδόν χρόνια Κυβερνητικής θητείας αριθμεί η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (τωρινή ΣΥΡΙΖΑ) και αν κάνουμε  μία σύντομη αποτίμηση του έργου της στον αγροτικό τομέα, θα διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει κλάδος της αγροτικής παραγωγής που να έχει μείνει αλώβητος.

        Αυτό άλλωστε το επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία των τελευταίων ετών που δείχνουν ξεκάθαρα «ανακοπή» της προοπτικής του 2015, χρονιά κατά την οποία είχαμε αύξηση του αγροτικού εισοδήματος κατά 12,1%. Από τότε μέχρι σήμερα, δυστυχώς, η χώρα έχει πάρει την κατιούσα και καταγράφεται διαρκής και συνεχή μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Για το 2018 μάλιστα, σύμφωνα με τα προπαρασκευαστικά στοιχεία της Eurostat, καταγράφεται ξανά μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά 4,8%, σε αντίθεση με τις άλλες, Νότιες Ευρωπαϊκές χώρες που σημειώνεται αύξηση: Ιταλία 5.6%, Ισπανία 4.4% και Γαλλία 10.4%.
        Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δεν είχε και δεν έχει στόχους και συγκεκριμένο Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης που να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα του αγροτικού τομέα. Το έχουν καταλάβει όλοι οι Έλληνες αγρότες. Η τεράστια αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής, την έλλειψη χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες και την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς, έχουν κυριολεκτικά εξανεμίσει το αγροτικό εισόδημα.
        Παραθέτω μία σειρά από επώδυνα και αντιαγροτικά μέτρα που έχουν ληφθεί την τελευταία τετραετία και έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα αγροτικά νοικοκυριά:

1.   Φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων ενισχύσεων με συντελεστή που κυμαίνεται από 22% έως 45%. Εξομοίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με τις επιχειρήσεις και συνεπεία αυτού αύξηση της προκαταβολής του φόρου στο 100%.
2.   Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στο υπερτριπλάσιο αυτής του ΟΓΑ και σύνδεσή τους με το φορολογικό εισόδημα. Η πρόσφατη μείωση του ασφαλιστικού συντελεστή δεν αρκεί, πρέπει να αποσυνδεθούν από το εισόδημα.
3.   Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος
4.   Τεράστια αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, κατάργηση της επιστροφής του για τους αγρότες  αλλά και πληρωμή του 2015  με δυο χρόνια καθυστέρηση.
5.   Ανεπίτρεπτο και δίχως τεκμηρίωση παιχνίδι με τα ιστορικά δικαιώματα στο πλαίσιο της τρέχουσας ΚΑΠ, που δημιούργησε άνευ λόγου και αιτίας, άγχος και ανασφάλεια στους αγρότες.
-Δασικοί χάρτες που αντί να προστατεύουν το περιβάλλον έρχονται απλώς να αφαιρέσουν αγροτική γη.
-Νέο σχέδιο οριοθέτησης του χάρτη των μειονεκτικών περιοχών που στερεί -ακόμα και μετά τις διορθώσεις στις οποίες έχουν προβεί υπό την πίεση της γενικής κατακραυγής- από πολλούς παραγωγούς την εξισωτική αποζημίωση, η οποία αποτελούσε ένα μέσο εξισορρόπησης του πολύ υψηλού κόστους που προϋποθέτει η δραστηριοποίηση τους στις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς.  

6.               Σε σχέση με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, αξίζει να υπογραμμίσω ότι η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ (2012) εξασφάλισε κονδύλια ύψους 4,7 δις., δηλώνατε ότι με τη δική σας καθοριστική παρέμβαση θα λειτουργούσε εμπροσθοβαρώς. Όλες οι πληρωμές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αποτελούν κυρίως ανειλημμένες υποχρεώσεις του ΠΑΑ 2007-2013 και συνεχιζόμενα μέτρα στρεμματικής ενίσχυσης. Από τα Σχέδια Βελτίωσης, εξαιρούνται τα σχέδια άρδευσης που είναι αυτά που «καίνε» τους αγρότες.

7.               Μεγάλες καθυστερήσεις τόσο στην πληρωμή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ όσο και στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Οργανισμού.

8.               Ψήφιση του Νόμου 4386/2016 για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς με στόχο,  την χειραγώγηση των συνεταιριστικών οργανώσεων με ακατανόητες παρεμβάσεις στα καταστατικά τους, αντί για μείωση της γραφειοκρατίας που θα διευκόλυνε την δημιουργία και λειτουργία των συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών.

9.               Τέλος, το σημαντικότερο, τον τελευταίο χρόνο, με την ανυπαρξία ελέγχων στη αγορά και τις ελληνοποιήσεις, η ελληνική κτηνοτροφία μπήκε στο στόχαστρο και οδηγείται στην καταστροφή. Οι κτηνοτρόφοι είναι απροστάτευτοι από τις γαλακτοβιομηχανίες, οι τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος και κρέατος έχουν κατρακυλήσει.

Με βάση, λοιπόν, όλα τα προαναφερόμενα προκύπτει εύλογα το εξής συμπέρασμα: Η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΑΝΕΛ δεν είναι καν ικανή να αντιληφθεί πόσο μεγάλες αρνητικές παρενέργειες δημιουργεί με τις αποφάσεις της, ούτε πόσο ανήκεστες βλάβες θα αφήσει πίσω της.
Το «ΠΑΣΟΚ» και σήμερα το «Κίνημα Αλλαγής», είμαστε το μόνο πολιτικό κόμμα που άφησε έντονο το θετικό του αποτύπωμα στον αγροτικό τομέα. Ως ΠΑΣΟΚ τόσο μόνοι στα πρώτα χρόνια της κρίσης, όσο και με την συμμετοχή μας στις κυβερνήσεις συνεργασίας καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια για να κρατήσουμε τον αγροτικό τομέα έξω από τα μνημόνια, κεκτημένο που με μεγάλη σπουδή έσπευσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να απεμπολήσει από τις πρώτες κιόλας ημέρες της διακυβέρνησης της, μειώνοντας δραματικά το αγροτικό εισόδημα.
Είναι πλέον φανερό ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να χάνει έδαφος. Γι΄ αυτό, και τώρα πάλι, ως Αντιπολίτευση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσε στην Βουλή των Ελλήνων στις 13 Νοεμβρίου 2018,  Πρόταση Νόμου με τίτλο: «ΠΡΩΤΗ ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ». Ειδικά για του αγρότες, στα άρθρα από 12 έως και 19, προβλέπονται τα εξής:
1.   Τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή δεκατρία τοις εκατό (13%)
2.   Η βασική ενίσχυση μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ δεν φορολογείται.
3.   Τα πόσα που εισπράττονται από τη φορολόγηση των άνω των 20.000 άμεσων ενισχύσεων (το πρασίνισμα και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις και αγροτικές αποζημιώσεις στο σύνολό εξαιρούνται) ενισχύουν κατ’ αποκλειστικότητα τη «Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών» καθώς και δράσεις που υλοποιούνται από συλλογικές οργανώσεις των αγροτών.
4.   Θέσπιση Ειδικού Ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού Αγροτών
5.   Οι ασφαλιστικές εισφορές αποσυνδέονται από το φορολογητέο εισόδημα, σε 8 ασφαλιστικές κατηγορίες από 82 ευρώ έως 405 ευρώ, και καθιερώνεται ως πλαφόν, ετήσιο εισόδημα  μέχρι  37.000 ευρώ.
6.   Κίνητρα σε αγρότες οργανωμένους σε Ομάδες Παραγωγών και Συνεταιρισμούς με 35% μειωμένη φορολογία εισοδήματος και 5 μονάδες επιπλέον επιστροφής ΦΠΑ για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος
7.   Μείωση του κόστους παραγωγής με έμφαση στα αγροτικά εφόδια, στην ηλεκτρική ενέργεια και στην καθιέρωση Κάρτας Αγροτικού Πετρελαίου
8.   Αύξηση από 4.000 ευρώ που είναι σήμερα σε 10.000 ευρώ του ποσού που οφείλουν οι υπό συνταξιοδότηση ασφαλισμένοι του ΟΓΑ και σταδιακή παρακράτηση του από τη σύνταξη. Ο υπό συνταξιοδότηση ασφαλισμένος του πρώην ΟΓΑ να μπορεί να αιτηθεί τον επανυπολογισμό των ληξιπρόθεσμων εισφορών για τα χρόνια που οφείλει και να επιλέξει το χαμηλότερο ποσό προκειμένου να ενταχθεί στη ρύθμιση.
9.   Εξαίρεση των συνταξιούχων οποιουδήποτε ταμείου από τις περικοπές των συντάξεων, όταν το καθαρό τους εισόδημα συν τις κοινοτικές δεν υπερβαίνουν τα όρια που έχουν καθοριστεί για την ένταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
10.         Τέλος, επαναφορά οριστικώς και αμετακλήτως της εξαίρεσης των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ.  
Μόνο με τέτοιες πολιτικές προτάσεις μπορούμε να έχουμε ανάκαμψη του αγροτικού τομέα, καθιστώντας τον πρωτοπόρο και έναν από τους βασικότερους πυλώνες για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας, με απώτερο σκοπό και στόχο την μεταστροφή της Ελληνικής υπαίθρου σε χώρο να ζεις, χώρο για να επιχειρείς.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.