Όσοι/ες παρακολουθούν την αυτοδιοικητική επικαιρότητα γνωρίζουν καλά πως η τουριστική ανάπτυξη εξαγγέλλεται συχνά ως μείζων στόχος από τις τοπικές δημοτικές παρατάξεις. Μάλιστα, έχουμε δει από τη νυν δημοτική αρχή προσπάθειες προβολής της Σιντικής με ταξίδια στο εξωτερικό και την τοποθέτηση της αναβίωσης της μάχης του Ρούπελ ως το κομβικό γεγονός με βάση το οποίο θα διαφημιστεί ο τόπος μας τουριστικά σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς επισκέπτες.
Είναι αλήθεια ότι η ποικιλία του γεωμορφολογικού τοπίου, η ιστορικότητα της περιοχής, η Κερκίνη, τα ιαματικά λουτρά Σιδηροκάστρου και Αγκίστρου και τόσα άλλα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά, ιστορικά και θρησκευτικά αξιοθέατα επιτρέπουν την εκτίμηση ότι -υπό προϋποθέσεις- η Σιντική μπορεί να μετατραπεί σε αξιοσημείωτο τουριστικό προορισμό, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και αναβαθμίζοντας το κύρος της περιοχής μας.
Ωστόσο, μια βόλτα που αποφασίσαμε να κάνουμε ένα κυριακάτικο μεσημέρι με τους τοπικούς συνεργάτες μου στο Βυζαντινό Κάστρο, αλλά και η καθημερινή μας εμπειρία δείχνουν ότι δε γίνεται καμία ουσιαστική προσπάθεια για την επίτευξη αυτού του στόχου. Ο επισκέπτης, πλησιάζοντας στην πύλη του μνημείου που ονοματοδοτεί το Σιδηρόκαστρο, την έδρα του Δήμου μας, δυσκολεύεται αρχικά να εισέλθει από τις πεσμένες πέτρες στην είσοδο του χώρου. Δεν υπάρχει καμιά πινακίδα πληροφοριών που να ενημερώνει για την μακραίωνη ιστορία του κάστρου, τίποτα που να αποδεικνύει το ενδιαφέρον των τοπικών φορέων, τίποτα που να διασαφηνίζει ότι βρισκόμαστε σ’ έναν επίσημα αναγνωρισμένο αρχαιολογικό χώρο, καμία σήμανση. Προχωρώντας στο εσωτερικό για να απολαύσει την υπέροχη θέα της πόλης και του κάμπου, ο επισκέπτης θα συναντήσει στοίβες από τη λιθοδομή των τοιχωμάτων σε 2-3 σημεία και, πιθανότατα, δε θα αναγνωρίσει τα ερείπια της θεμελίωσης της βυζαντινής εκκλησίας, τη δεξαμενή νερού ούτε και θα ενεργοποιήσει τη φαντασία του για να συνδέσει το Κάστρο σε βάθος χρόνου με άλλα μνημεία της περιοχής. Αδυναμία ενημέρωσης διαπιστώνει κανείς ακόμη και αν αναζητήσει διαδικτυακά επίσημες πληροφορίες για το Κάστρο στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ένδειξη ότι το Κάστρο είναι μάλλον εγκαταλειμμένο στην τύχη του, στη φθορά των καιρικών συνθηκών και του χρόνου.
Αναρωτιέμαι: είναι δυνατόν να δημιουργείται στον επισκέπτη της έδρας του Δήμου μας το αίσθημα της παρακμής και της εγκατάλειψης του Βυζαντινού Κάστρου, του πιο χαρακτηριστικού του μνημείου; Πώς είναι δυνατόν να συλλάβουμε ένα σχέδιο διεθνών και εγχώριων προβολών των αξιοθέατων του τόπου μας χωρίς να έχουμε μπει στον κόπο προηγουμένως να εξωραΐσουμε, να αναδείξουμε, ακόμη και να αναπλάσουμε, αν αυτό είναι εφικτό, τα σημαντικότερα από αυτά; Ποιο κύρος πιστεύουμε ότι εμπνέουν για την περιοχή μας μνημεία και αξιοθέατα που βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση;
Οι Νέοι Ορίζοντες κι εγώ προσωπικά θεωρούμε ότι η προσπάθεια για τη συντήρηση και την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δε μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία ή σε δημιουργικές και αξιοθαύμαστες αλλά μεμονωμένες ενέργειες εθελοντών όπως η αναβίωση του Ρούπελ ή το Κάστρο Χριστουγέννων. Η δημοτική αρχή θα πρέπει να διασφαλίσει συνεργασίες διαρκείας με όλους τους συναρμόδιους φορείς πολιτισμού, κρατικούς και ιδιωτικούς, να χτυπά συνεχώς την πόρτα τους ώστε να ρίξει άπλετο φως στα αξιοθέατα και στα μνημεία της Σιντικής που διαβιούν στο σκοτάδι, να πληροφορήσει δημότες και επισκέπτες, να αναπλάσει, να αναδείξει, να προσελκύσει το ενδιαφέρον ειδικών και επισκεπτών. Με την αγάπη της για τον τόπο θα πρέπει να αντλεί διαρκή έμπνευση προκειμένου να μετατρέψει τη Σιντική σ’ έναν τόπο καλαίσθητο, προετοιμασμένο κατάλληλα ώστε να αποτελέσει αξιοπρόσεκτο πολιτιστικό και τουριστικό προορισμό. Κι αυτό επιτυγχάνεται με ένα σχέδιο για όλον τον Δήμο, το οποίο θα περιλαμβάνει τη λεπτομερή εξέταση και αξιοποίηση όλων των αξιοθέατων σπιθαμή προς σπιθαμή, εκατοστό προς εκατοστό, από την έδρα του Δήμου προς όλη του την επικράτεια.
Οι Νέοι Ορίζοντες δεσμεύονται για την τουριστική ανάπτυξη με αυτούς τους όρους και το Βυζαντινό Κάστρο πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία. Ταυτόχρονα με την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αυτή η προσπάθεια δεν πρέπει να αγνοήσει τις δημιουργικές ικανότητες των νέων και τη δυνατότητα να διοργανώνονται στην περιοχή μας δράσεις και εκδηλώσεις που να ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντά τους, εξίσου σημαντικές για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου. Οι Νέοι Ορίζοντες θα επανέλθουν με λεπτομερείς προτάσεις για τα παραπάνω ζητήματα. Ως υποψήφια δημοτική αρχή δεσμευόμαστε ανοιχτά πως καμιά ευκαιρία δε θα πάει χαμένη, κανένας αγώνας δε θα χαθεί χωρίς μάχη.
Νέοι Ορίζοντες για τη Σιντική
Όλγα Φυταγκουρίδου
No comments:
Post a Comment
Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση
Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.
Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.