Friday, October 18, 2019

Υπενθύμιση : Tsigan - Το Τσιγγάνικο ποίημα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 23, 24 και 25 Οκτωβρίου 2019


Compagnie Erinna – Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα, Παρίσι
Tsigan - Το Τσιγγάνικο ποίημα   
στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 23, 24 και 25 Οκτωβρίου 2019
Η Αναστασία Πολίτη και η Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα από το Παρίσι παρουσιάζουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ένα πολύγλωσσο μουσικο-ποιητικό δρώμενο, αφιερωμένο στην ιστορία των Ρομά ανά τον κόσμο. 


Ποιά στα αλήθεια να είναι η ρίζα μας; Άραγε ξέρουμε ποιοί «άνεμοι» διαμόρφωσαν το μυαλό και τη ματιά μας ; Η Αμερικανίδα ποιήτρια ρόμικης καταγωγής, Σεσίλια Βολόκ ψάχνοντας την ταυτότητά της στο χρόνο, ανοίγει το βιβλίο των αναμνήσεων και «συνομιλεί» με την Τσιγγάνα γιαγιά της. Ένας ποιητικός μονόλογος, διανθισμένος με ιστορικά στοιχεία, ξετυλίγει το κουβάρι της πολύπαθης ιστορίας των Ρομά : από τη φυγή τους από την Ινδία, στους καταυλισμούς στα Καρπάθια, στο Ολοκαύτωμα και στη σημερινή διασπορά τους ανά την υφήλιο : από το διωγμό και την άρνηση, στην αντίσταση και το κυνήγι μιας καλύτερης ζωής.
Η Αναστασία Πολίτη, έμπειρη σκηνοθέτης και ηθοποιός με πολυετή καριέρα στη Γαλλία, κλήθηκε από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών να υπογράψει το πολύγλωσσο αυτό οπτικο-μουσικο-ποιητικό δρώμενο, Tsigan - To Tσιγγάνικο Ποίημα, που παρουσιάζεται την Τετάρτη 23, Πέμπτη 24 και Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019, στις 8.30μμ στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στα πλαίσια της σειράς Γέφυρες. Πρόκειται για μια παράσταση που συνδυάζει ποίηση, μουσική, χορό και εικόνες, βασισμένη στην ποιητική συλλογή Τsigan, The Gypsy Poem της Cecilia Woloch (εκδόσεις Two Sylvia press, Los Angeles, USA).
Το έργο ανεβαίνει από την Compagnie Erinna -Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα με έδρα το Παρίσι  σε συνεργασία με καλλιτέχνες από τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Αγγλία. Ανάμεσά τους, εκτός σκηνής, η Τζούλι Γουόρντ - Julie Ward, Αγγλίδα θεατρική δημιουργός, με δράση της υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών, των Ρομά και των γυναικών, νυν Aντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωβουλεύτρια. Η Τζούλι Γουόρντ προσέφερε την ηχογραφημένη φωνή της στα αγγλικά για τις ανάγκες του έργου και δήλωσε :
 “Χαίρομαι που χρησιμοποιείται η φωνή μου σε αυτή την παράσταση γιατί πιστεύω ότι οι ανθρώπινες εμπειρίες, είτε χαρούμενες είτε λυπηρές, είναι ιστορίες που μας ενώνουν. Είμαστε μέρος μιας συνεχιζόμενης αφήγησης που πρέπει να βρει το δρόμο της μέσα από τις αποσπάσεις της καθημερινής ζωής, συνδέοντας το παρελθόν και το μέλλον. Όταν μοιραζόμαστε αληθινές ιστορίες στο πλαίσιο μιας καλλιτεχνικής δημιουργίας, ιστορίες συχνά γεμάτες πόνο, απογοήτευση ή θυμό, είναι σα να λουζόμαστε στον ανοιχτό ορίζοντα της ανθρωπότητας για να μάθουμε να ακούμε τους άλλους, να γινόμαστε μάρτυρες, να προσφέρουμε παρηγοριά, να γιορτάζουμε, να είμαστε αλληλέγγυοι, απλά να είμαστε αυτό που είμαστε, με όλα τα ελαττώματα και τις ατέλειες μας, με όλα τα σημάδια και τις πληγές μας. Είναι τιμή μου που διαβάζω αυτές τις λέξεις'.
Η Αναστασία Πολίτη έλαβε για την δημιουργία αυτή το Βραβείο Πρωτοπορίας Sarane Alexandrian της Εταιρείας Γάλλων Λογοτεχνών.
Η παράσταση περιλαμβάνει ένα πρώτο μέρος αφιερωμένο στο έργο και στη μνήμη του Κωνσταντίνου Γκράχαμ το γένος Πολίτη (1997-2017). Ο νεαρός αυτός ελληνοαμερικανός ποιητής, ράπερ και ηθοποιός, γιός της Αναστασίας Πολίτη, έφυγε από τη ζωή στα είκοσί του χρόνια αφήνοντας πίσω του ένα σύντομο αλλά αξιόλογο ποιητικό έργο που βρίσκεται υπό έκδοση από το γαλλικό εκδοτικό οίκο L΄Harmattan και θα παρουσιαστεί στο Παρίσι στην ερχόμενη Άνοιξη των Ποιητών το Μάρτιο του 2020. Ο Κωνσταντίνος - Κonstantinos Graham,  συμμετείχε στο πρώτο ανέβασμα του Τσιγγάνικου Ποιήματος στη Γαλλία το 2017.
Στο Μέγαρο Αθηνών  θα ακουστεί το τρίγλωσσο ποιητικό κείμενο Εvery now and then / De temps en temps / Πότε – πότε του Κωνσταντίνου Γκράχαμ που βραβεύτηκε στο διεθνή διαγωνισμό ποίησης Μatiah Eckhard στη Γαλλία και κυκλοφόρησε στην "Ανθολογία νέων γαλλόφωνων συγγραφέων – Tόμος 9 " - έκδοση της Περιφέρειας της Οξιτανίας, 2018. Ακούγονται επίσης ποιήματα του νεαρού ποιητή γαλλο-ιταλικής καταγωγής, Ματία Εκάρ - Μatiah Ekchard (1995-2014) καθώς και το αυτοβιογραφικό κείμενο Your last words to me – Μother to son της Αναστασίας Πολίτη.
H παράσταση είναι εμπλουτισμένη με την ακουσματική μουσική δημιουργία του Philippe Blanchard, ιδρυτή του Φεστιβάλ Le Bruit de la neige - Ο `Hχος του Χιονιού- στη γαλλική πόλη Αννεσύ καθώς και Προέδρου του Διεθνούς Διαγωνισμού Ακουσματικής Μουσικής, Prix Luigi Russolo.
Εκτός από την Αναστασία Πολίτη, που έχει αναλάβει την απαγγελία των κειμένων, στη σκηνή συμμετέχουν ο μουσικός Χρήστος Αδαμόπουλος και το Πολυφωνικό Σχήμα Ήπειρος του Βαγγέλη Κώτσου, που αποτελείται από το Νίκο Μενουδάκη, την Ανθούλα Κώτσου, το Βαγγέλη Κώτσου, τη Pούλα Ριφουνά και τον Αλέξανδρο Τσιμέκα, που παίζει επίσης κλαρίνο. O χορευτής και χορογράφος Εrrik Nour  προσθέτει μια επιπλέον διάσταση. Οι εικόνες που προβάλλονται είναι δημιουργία της εικαστικού Αngela Biancofiore καθώς και εικόνες αρχείου του Μουσείου του Άουσβιτς. Ακούγονται οι ηχογραφημένες φωνές των Serge Blanchard, Konstantinos Graham, Cecilia Woloch, Julie Ward. Καλλιτεχνική συνεργασία : Μαύρα Σαραντοπούλου, Jack Ward Burten, Francesca Bertellini. Στην παράσταση ακούγονται αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά και ρομανί. Υπέρτιτλοι στα ελληνικά.
Tην Παρασκευή 25.10.2019 στις 6μμ στην ίδια αίθουσα, θα γίνει εκδήλωση- συζήτηση με το κοινό και τίτλο Οι Έλληνες Ρομά σήμερα. Η είσοδος είναι ελεύθερη. 
Ομιλητές :
Κατερίνα Γιάντσιου, τέως Ειδική Γραμματέας Κοινωνικής ένταξης των Ρομά του Yπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Αλεξάνδρα Καραγιάννη, επιστημονική συνεργάτιδα Συμβουλίου της Ευρώπης, Νομικός ρόμικης καταγωγής
Βασίλης Πάντζος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά - ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ
Μανώλης Ράντης, Hellenic Roma Action - HEROMACT (MKO)
Κώστας Παϊτέρης, Πρόεδρος Ένωσης Διαμεσολαβητών Ελλήνων Ρομά και συνεργατών τους
Γιώργος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Kαταπολέμησης της φτώχειας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων .
Compagnie Erinna - Στοιχεία επικοινωνίας : MDA de Paris 10e - BP 65 - 206, Quai de Valmy - 75010 Paris - France Tel. 0033601286648 και 00306944993105 compagnie.erinna@gmail.com

Καλλιτεχνική ομάδα Ήριννα – Compagnie Erinna (Paris/ Αthènes)

Η Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα - Compagnie Erinna ιδρύθηκε στο Παρίσι το 1996 με πρωτοβουλία της Αναστασίας Πολίτη. Mη κερδοσκοπικός καλλιτεχνικός oργανισμός, έχει σήμερα ως πρόεδρο του ΔΣ τη μουσικολόγο και γιατρό, Αmina Ηammoutene. Oι παραστάσεις της Kαλλιτεχνικής Ομάδας Ήριννα διασταυρώνουν στη σκηνή διάφορα εκφραστικά μέσα και χρησιμοποιούν υλικά όπως το σύγχρονο δράμα, το δοκίμιο, την ποίηση, τη μουσική, το χορό, την εικόνα.  Επανεξετάζουν συχνά την ανθρωπιστική κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας, παραλληλίζουν κλασικά και σύγχρονα κείμενα, ως επι το πλείστον αδημοσίευτα, αναμειγνύουν τις γλώσσες και θίγουν επίκαιρα κοινωνικά, πολιτικά και ηθικά ζητήματα. Έχουν λάβει επιχορηγήσεις από γαλλικούς θεσμούς και περιοδεύσει στη Γαλλία και την Ευρώπη. Από τα βασικά μέλη της ομάδας είναι ο συνθέτης ακουσματικής μουσικής, Philippe Blanchard. Η ομάδα διευρύνεται με συμμετοχή νέων καλλιτεχνικών συνεργατών απο την Ελλάδα και την Ευρώπη. H Αναστασία Πολίτη ασκεί την καλλιτεχνική διεύθυνση.

Γεννημένη στην Αθήνα, η Αναστασία Πολίτη εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο στη Γαλλία ως ηθοποιός στο επίσημο Φεστιβάλ της Αβινιόν το 1990. Σπούδασε θεατρολογία και οικονομικά στη Σορβόννη, εκπαιδεύτηκε στην τέχνη του ηθοποιού με τον Πολωνό Λούντβιχ Φλάσεν στο Παρίσι - επίσης στη Ν. Υόρκη, στο Actor's Studio. Εξασκήθηκε στη σκηνοθεσία στο Λονδίνο, στο Royal Court Theatre. Ως ηθοποιός ερμήνευσε Ευριπίδη, Corneille, Τσέχωφ, Alexandrian, Duras, Novarina κα σε  γαλλικά εθνικά και δημοτικά θέατρα (Théâtre de Gennevilliers, TNS, Odéon, Théâtre National de Dijon...) και συμμετείχε σε διεθνή φεστιβάλ στο Παρίσι, τη Μόσχα, το Βερολίνο, το Λονδίνο, το Κεμπέκ, το Βίλνιους, τις Βρυξέλλες, το Τορίνο, συνεργαζόμενη με καταξιωμένους Γάλλους σκηνοθέτες όπως ο Stéphane Braunschweig, ο Jacques Lassalle, o Christian Schiaretti, ο Daniel Mesguish, ο Kώστας Γαβράς και άλλοι. Συμμετείχε στη σύγχρονη όπερα Go-GOL του Michaël Lévinas (IRCAM). Στον κινηματογράφο συμμετείχε στην ταινία "Der Diplomat" αφιερωμένη στη ζωή του Stéphane Hessel.

Μερικές απο τις παραστάσεις της Καλλιτεχνικής  ομάδας Ήριννα- Compagnie Erinna σε σκηνοθεσία της Αναστασίας Πολίτη είναι οι εξής :

  • Μήδειας Φαντασίες, Médéa / Fictions, σύγχρονη τριλογία πάνω στο μύθο της Μήδειας, στην Εθνική Σκηνή της Bourges. Περιοδεία σε εθνικές σκηνές στη Γαλλία καθώς και στις Κάτω Χώρες.
  • Εκεί που πονάει, Là où ça fait maL, του Κριστόφ Πελέ στο Εθνικό Θέατρο της Βουργουνδίας στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ Rencontres internationales de théâtre de Bourgogne. Περιοδεία σε εθνικά δραματικά κέντρα της Γαλλίας.
  • Για την Αφροδίτη, Pour Aphrodite με κείμενα του Baptiste – Marrey  και ποίηση σύγχρονων Κυπρίων ποιητών στο Festival Théâtral du Val d' Oise, στη Γαλλία, στο δημοτικό Θέατρο του Νeuchatêl στην Ελβετία και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια στην Κύπρο.
  • Ο Σωκράτης ανάμεσά μας δίπτυχο. Α΄μέρος, κείμενα του Πλάτωνα, Αριστοφάνη, Ξενοφώντα και τίτλο Cabaret Socrate, β΄μέρος, το ανέκδοτο σύγχρονο θεατρικό έργο του συγγραφέα Sarane Alexandrian, αφιερωμένο στην Αναστασία Πολίτη, Ο Σωκράτης μου είπε. Στο Παρίσι στο 20e Théâtre, και Espace Jemmapes, Maison de la Poesie de Saint Quentin en Yvelines.

Τα τελευταία χρόνια η ομάδα ασχολείται με το είδος του θεάτρου-ντοκουμέντου. Η παράσταση που παρουσίασε το 2012-13 στο Eθνικό Δραματικό Κέντρο Τhéâtre des Quartiers d’Ivry και περιόδευσε σε πόλεις της παριστινής περιφέρειας είχε τίτλο :  Ο Στόλος, απο την Ελλάδα στη Γάζα / La Flottille, de Grèce à Gaza και θέμα τη σύγχρονη ιστορία της Παλαιστίνης και τον αποκλεισμό της Γάζας. Τον Απρίλιο του 2016 ανέβηκε η παράσταση : " O Παύλος ζεί ... / η Ελλάδα αντιστέκεται" αφιερωμένη στη μνήμη του Παύλου Φύσσα στο Τhéâtre d'Ivry-Antoine Vitez. Tο 2017 παρουσιάζεται στο Παρίσι και το Μονπελιέ η παράσταση Τραγούδι φωτός / Chant de lumière βασισμένη  σε ποίηση των Matiah Ekhard, Michel Eckhard - Elial και Κωνταντίνου Graham. 
To βραβείο πρωτοπορίας Sarane Αlexandrian 2016 της Εταιρείας Γάλλων Λογοτεχνών SDGL απονεμήθηκε στην καλλιτεχνική ομάδα Ήριννα για το «Τσιγγάνικο Ποίημα -         Tsigane, le poème gitan » της αμερικανίδας συγγραφέως Cecilia Woloch που σκηνοθέτησε η Αναστασία Πολίτη με μουσική του Philippe Blanchard και ερμήνευσε με τον Κωνσταντίνο Γκράχαμ το 2017 στο Μονπελιέ.

ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Το πολυφωνικό σχήμα Ηπείρου δημιουργήθηκε πριν 27 χρόνια από τον Βαγγέλη Κώτσου με αφορμή την έναρξη των πρώτων μαθημάτων Παραδοσιακής μουσικής και ειδικότερα Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού στο Μουσείο Ελληνικών Μουσικών  Οργάνων του Φοίβου Ανωγειαννάκη στην Πλάκα. Το ανωτέρω σχήμα ήταν το πρώτο πού δημιουργήθηκε έξω από τα όρια της Ηπειρώτικης γής κα με μέλη νέους και νέες εκτός Ηπείρου και αποτέλεσε τρόπο τινά την συνέχεια του περίφημου  πολυφωνικού των Κτισμάτων. Άλλωστε δύο από τα μέλη του ο Βαγγέλης Κώτσου και η μητέρα του Ανθούλα Κώτσου ήταν και μέλη των Κτισμάτων.
Το άνω σχήμα έχει στο ενεργητικό του πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μεταξύ αυτών είναι η τελετή έναρξης για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο το 1997 σε συνεργασία  με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, τον Απρίλιο τού 1998 στις 8 και 9 συμμετέχει στους΄΄ Δρόμους της φωνής΄΄με το οργανικό συγκρότημα του Πετρο-Λούκα Χαλκιά με το σύνολο Ensemble Organum του  μουσικολόγου Marcel Peres ,καθώς και  με το Κορσικό συγκρότημα   A Cumpagnia . Το Μάρτιο του 2000 δίνει συναυλίες στην Νέα Υόρκη καλεσμένο από το World Music Institute στην Βοστώνη και στην Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Από το 2000 έως το 2004 συμμετέχει αδιαλείπτως στο ετήσιο Φεστιβάλ Πολυφωνίας που τότε έκανε τα πρώτα του βήματα.Τον Οκτώβριο του 2006  δίνει τρείς συναυλίες στην Τιφλίδα της Γεωργίας στα πλαίσια της συνάντησης όλων των Γεωργιανών της Διασποράς συμετοχή η οποία ήταν ιδιαιτέρως τιμητική για το Ηπειρώτικη Πολυφωνία. Το Πολυφωνικό σχήμα Ηπείρου έχει παρουσία και στην  δισκογραφία΄΄Ηπειρος της Πεντατονίας΄΄και ζωντανές ηχογραφήσεις από τα φεστιβάλ Πολυφωνίας στην Αθήνα.Μεταξύ άλλων έχει δύο παρουσιάσεις της Πολυφωνικής Ηπειρώτικης Μουσικής στο ωδείο ΄΄Μουσικοι ορίζοντες΄΄2003 και 2010 με ανάλυση της Πολυφωνίας και συναυλία όπως και στο Εθνικό θέατρο καλεσμένο  από τον σκηνοθέτη Σωτήρη Χατζάκη καθώς και δύο συναυλίες στο θέατρο του Ηρώδου του Αττικού με τον Πετρο-Λούκα Χαλκιά και με το Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών. Τέσσερα χρόνια πριν ηχογραφεί για μια ακόμη φορά για τη  παράσταση σύγχρονου χορού΄΄ the Thread΄΄ σε μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου. 
Κορυφαία στιγμή για την Ηπειρώτικη Πολυφωνία είναι Η πρόσκληση από τον Κορυφαίο  βιολοντσελίστα του κόσμου Yo-Yo Ma  στο Πολυφωνικό σχήμα Ηπείρου να κλείσουν μαζί την συναυλία του  στο Θέατρο του Ηρώδου του Αττικού στις 30 Ιουνίου 2019 τραγουδώντας το μέν Πολυφωνικό σχήμα  το ΄΄Αλησμονώ και χαίρομαι΄΄ ο δε Yo-Yo Ma  ερμηνεύοντας ένα Ηπειρώτικο Μοιρολόι και προλογίζοντας με τα τσέλο του τον κάθε στίχο.

























Τsigan - To Tσιγγάνικο Ποίημα / 23, 24 και 25 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών! https://youtu.be/0em6jO2ojdg

ΑΑΑ

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.