Tuesday, October 29, 2019

Ν.Ε. Σερρών ΣΥΡΙΖΑ: ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΟΥΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


Η Ν.Ε. Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ  εκφράζει την  έντονη και κατηγορηματική αντίθεσή της στο ξενοφοβικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, αναφορικά με το ζήτημα της έλευσης ή μη προσφύγων και μεταναστών στο Νομό Σερρών. 


 Πρέπει να επισημάνουμε ότι, ως Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετούμε και υποστηρίζουμε   το δίκαιο  και λογικό αίτημα  για ισόρροπη και ισομερή κατανομή των προσφύγων σε ολόκληρη την  ελληνική επικράτεια. Το ψήφισμα του Δ.Σ. Σερρών, όμως προσχηματικά μόνο ασχολείται με το αίτημα αυτό.
 Η αντίθεσή μας  έχει να κάνει με την ακραία, ξενοφοβική  ρητορική, που χρησιμοποιεί ο συντάκτης του κειμένου αξιοποιώντας επιχειρήματα δανεισμένα από το οπλοστάσιο της Χ.Α και άλλων ακροδεξιών γκρουπούσκουλων. Ο ειρωνικός και απάνθρωπος χαρακτηρισμός των προσφύγων ως « νέων “επενδυτών», οι  ανιστόρητες και αντιεπιστημονικές επισημάνσεις ότι οι  «πρόσφυγες και μετανάστες που εγκαθίστανται στον τόπο μας, συνιστούν  σοβαρό κίνδυνο δημογραφικής αλλοίωσης και μας   καθιστούν τους πολίτες δεύτερης κατηγορίας», δεν γίνονται αποδεκτές και τις καταγγέλλουμε ως απαράδεκτες και ρατσιστικές.  
Ο Δήμαρχος Σερρών και όσοι συνέταξαν το  ακραίο κείμενο ψηφίσματος αδικούν τον  τόπο μας αδικούν τη δημοκρατική μας παράδοση. Απειλές του τύπου «θα αντισταθεί η τοπική μας κοινωνία με κάθε τρόπο (δηλαδή υπό προϋποθέσεις και μη νόμιμο) αποτελούν κατάπτυστη επιχειρηματολογία αυτών που χρόνια τώρα  αξιοποιώντας το βάρος ενός τεράστιου ανθρωπιστικού προβλήματος όπως το προσφυγικό, προσπαθούν να χτίσουν ένα αντιδραστικό και μισαλλόδοξο κίνημα. Αυτές οι προσπάθειες όμως θα πέσουν στο κενό όσο υπάρχει κόσμος με ιστορική μνήμη και αίσθημα αλληλεγγύης για τους καταπιεσμένους αυτού του κόσμου. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν βιώσει τα τελευταία χρόνια τον πόλεμο  την καταστροφή και τη προσφυγιά δικαιούνται την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας
Και πρέπει να το λέμε. Σε πείσμα των καιρών, τα τελευταία χρόνια μέχρι και σήμερα, η στάση που έχει επιδείξει η τοπική μας κοινωνία απέναντι στους πρόσφυγες και  μετανάστες είναι αξιέπαινη και αξιοσημείωτη. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες παραδειγμάτων ειλικρινούς αλληλεγγύης και σεβασμού προς τους πληθυσμούς προσφύγων και μεταναστών. Παρούσα και στο Νομό Σερρών η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά, η άρνηση να γίνουμε μέρος της βαρβαρότητας...
Ως Ν.Ε. Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούμε να επαναβεβαιώσουμε την αμετακίνητη, δημοκρατική, ανθρωπιστική θέση μας. 
 Βοήθεια στους κατατρεγμένους και στους ικέτες. Μας το παρέδωσαν παρακαταθήκη οι αρχαίοι μας τραγωδοί, μας το έμαθαν οι πρόσφυγες παππούδες μας, οι μετανάστες γονείς μας, ο δρόμος της ξενιτειάς που ακολουθούν και σήμερα χιλιάδες νέοι και νέες μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. Είμαστε εδώ , αξιοποιώντας κάθε στοιχείο της παράδοσής μας, των αξιών και του πολιτισμού μας. Είμαστε εδώ, πατώντας σταθερά πάνω σε μία σπουδαία παρακαταθήκη. Στο προσφυγικό έπος, που έγραψε με την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη του από την Λέσβο μέχρι τις Σέρρες ο πρόσφυγας και μετανάστης λαός μας, τα δύσκολα 2015 και 2016.
Είμαστε εδώ, με μόνη στρατηγική τα ανοιχτά σύνορα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και την αρμονική ένταξη προσφύγων και μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.
 Με μόνο μας μέτωπο, το μέτωπο απέναντι σε όλους αυτούς που  διαλύουν χώρες που σπέρνουν πολέμους, οικονομική εκμετάλλευση και οικολογική καταστροφή στις φτωχότερες γωνιές του πλανήτη, σκοτώνοντας και ξεριζώνοντας ανθρώπους, αναγκάζοντάς τους να πάρουν, τον δύσκολο δρόμο της προσφυγιάς.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.