Thursday, October 31, 2019

Λευτέρης Αβραμάκης: Η ΝΔ αφήνει στην τύχη την εξωτερική πολιτική της χώρας


Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, Λευτέρης Αβραμάκης, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για την ενημέρωση σε σχέση με τα αποτελέσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην τοποθέτησή του δήλωσε:

«Ενώ η κυβέρνηση προεκλογικά κατήγγειλε, χλεύασε και πολέμησε τη Συμφωνία των Πρεσπών, σήμερα δηλώνει κατηγορηματικά ότι την σέβεται, την τηρεί και την τιμά. Αναγνωρίζει τα οφέλη της Συμφωνίας για τη χώρα μας και δηλώνει σωστά την βούλησή της για την εφαρμογή της. Την ίδια στιγμή όμως δείχνει να μην έχει ενημέρωση για τις κινήσεις άλλων κρατών, προσδένεται άνευ όρων στη θέση της Γερμανίας και αιφνιδιάζεται από θέσεις όπως αυτή της Γαλλίας που οδήγησε σε αναβολή την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Το ερώτημα που δεν απαντά είναι ποιος είναι ο σχεδιασμός της για αυτήν τη Συμφωνίας και κυρίως του erga omnes, ιδιαίτερα εάν οι κάλπες στη γειτονική χώρα αναδείξουν ως κυβέρνηση το αδερφό κόμμα της ΝΔ και τον Γκρούεφσκι. Θα συμπλεύσει με τον εταίρο του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την ακύρωση της Συμφωνίας και αν ναι σε ποια βάση, με τι σχέδιο και κυρίως με ποιο στόχο; Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η ενδεχόμενη ακύρωση της Συμφωνίας είναι προς το συμφέρον της χώρας όπως έλεγε προεκλογικά, ή η μη εφαρμογή της αντιτίθεται στα εθνικά μας συμφέροντα όπως υποστηρίζει μετεκλογικά;  Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν κάποιοι σταθεροί άξονες στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής ή η μόνη σταθερά είναι η κομματική ισορροπία μεταξύ εκ διαμέτρου αντίθετων προσεγγίσεων ακόμα και σε αυτά τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής; Ήταν σωστή η τακτική της κυβέρνησης να είναι ενιαία η συζήτηση για Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία δεδομένου ότι σε ότι αφορά τη δεύτερη υποψήφια χώρα υπάρχουν ζητήματα σε ότι αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας; 
Σε ότι αφορά την προκλητικότητα της Τουρκίας, την εισβολή στην Συρία και στην ΑΟΖ της Κύπρου έχει αποφασίσει η κυβέρνηση να αναλάβει κάθε δυνατή πρωτοβουλία για την ενεργοποίηση των κυρώσεων που είχαν προβλεφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή είναι ικανοποιημένη από την έκθεση συμπερασμάτων, τις επίσημες καταδίκες και τα υπόλοιπα λόγια που αποδεικνύεται ότι δεν πτοούν τον Ερντογάν; 
Σε ότι έχει να κάνει τέλος με τον Πολυετή  Προγραμματισμό της ΕΕ, όπου για μια ακόμη φορά η χώρα μας εμφανίζεται να δέχεται μειωμένες κατά 7,4 δις ευρώ ενισχύσεις με την αιτιολογία ότι ως περίοδος αναφοράς χρησιμοποιείται η διετία 2007 – 2009, χωρίς να λαμβάνεται καθόλου υπόψη η τελευταία δεκαετία όπου χάθηκε τουλάχιστον το 25% του ΑΕΠ της χώρας λόγω των Μνημονίων. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για ανάληψη πρωτοβουλιών που θα ανατρέψουν αυτή την πραγματικότητα;»
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση διαπιστώνει και δεν φαίνεται να έχει ένα πλάνο βάση του οποίου κινείται στο σύνολο των ζητημάτων που ενδιαφέρον άμεσα τη χώρα μας. Φαίνεται ότι η παρουσία πολλών δημοσιογράφων στην κοινοβουλευτική της ομάδα έχει μετατρέψει την ΝΔ από πολιτικό φορέα που παράγει πολιτική σε φορέα που αναπαράγει ρεπορτάζ.  

Τοποθέτηση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής 30.10.19 https://youtu.be/vSc86TLEns8

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.