Thursday, February 6, 2020

Λευτέρης Αβραμάκης: «Να διερευνηθούν τυχόν κυβερνητικές ευθύνες, να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και να αποζημιωθούν στο σύνολο τους άμεσα οι Σερραίοι εκτροφείς χοίρων»


Με αφορμή την εμφάνιση κρούσματος αφρικανικής πανώλης των χοίρων στο Νομό Σερρών, ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:


«Η ύπαρξη κρούσματος αφρικανικής πανώλης των χοίρων στο Νομό μας, έχει προκαλέσει εύλογη ανησυχία αλλά και ερωτηματικά στο σύνολο των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών της περιφερειακής ενότητας Σερρών. Οι εκτροφείς χοίρων βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου αποτελούν μια πραγματική οικονομική καταστροφή. Αντίστοιχες συνέπειες αντιμετωπίζουν στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις πώλησης τροφίμων και εστίασης που υποχρεώνονται να προμηθευτούν από άλλες περιοχές χοιρινό κρέας. Η εμφάνιση κρουσμάτων στη γειτονική Βουλγαρία το 2018 είχε οδηγήσει σε μια σειρά από μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από δύο χρόνια η νόσος εμφανίζεται και στη χώρα, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά αναφορικά με το αν η νέα κυβέρνηση συνέχισε τα μέτρα πρόληψης ή εάν αυτά χαλάρωσαν τους τελευταίους μήνες. Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να ελέγξει τάχιστα το σύνολο των χοιροτροφείων του Νομού Σερρών, να πιστοποιήσει τον υγιή πληθυσμό και να προβεί στη θανάτωση όσων άρρωστων ζώων εντοπιστούν πριν εξαπλωθεί περαιτέρω η αφρικανική πανώλη των χοίρων. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση οφείλει να ανακοινώσει άμεσα  μέτρα αποζημίωσης των χοιροτρόφων καθώς για όσο διάστημα διαρκεί η καραντίνα οι οικονομικές απώλειες των κτηνοτρόφων μπορούν να τους καταστρέψουν οικονομικά. Οικονομικές απώλειες ενδέχεται να υποστεί συνολικά ο πρωτογενής τομέα του Νομού από τα μέτρα που θα υιοθετηθούν για την αποτροπή μετάδοσης της νόσου. Τέλος, αναμένουμε πειστικές απαντήσεις και εξονυχιστικό έλεγχο όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου) για τυχόν λάθη ή παραλείψεις που επέτρεψαν αυτή την καταστροφική εξέλιξη».   

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.