Thursday, February 27, 2020

Λευτέρης Αβραμάκης: «Αύξηση στις εισφορές, μείωση στα εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων και λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα για όλους φέρνει το ασφαλιστικό της ΝΔ»

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το νέο ασφαλιστικό ξεκίνησε με αναφορές στα γεγονότα του Βορειοανατολικού Αιγαίου τονίζοντας:
Ομιλία του Βουλευτή Σερρών Λευτέρη Αβραμάκη στη Βουλή για το νέο ασφαλιστικό Νομοσχέδιο 27.02.2020  https://youtu.be/1oEPAwOUpMI


 «Η κατάσταση των τελευταίων ημερών στα νησιά με κατοίκους και αστυνομικούς να συγκρούονται με ακραίο τρόπο, πρέπει άμεσα να τερματιστεί. Το δόγμα της βίας και της καταστολής που εφαρμόζει η κυβέρνηση μεγεθύνει τα προβλήματα και σίγουρα δεν δίνει λύσεις στη διαχείριση του προσφυγικού. Η ΝΔ είναι αντιμέτωπη με αυτά που η ίδια καλλιέργησε προεκλογικά μέσα από ψέματα και λαϊκισμό. Οφείλει έστω και τώρα να υποχωρήσει, να ακούσει τις τοπικές κοινωνίες και να δρομολογήσει λύσεις για να αποτραπεί η αποθήκευση ψυχών στα νησιά, για να επανέλθει η κοινωνική ειρήνη και για να μπορέσουν οι νησιώτες να επιστρέψουν στην καθημερινότητα».
Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό υποστήριξε ότι:


«Αποδεικνύεται δυστυχώς ότι η ΝΔ βάζει στο στόχαστρο τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες και τους χαμηλοσυνταξιούχος. Πραγματοποιεί μια αντίστροφη αναδιανομή υπέρ των εχόντων, αμφισβητεί μια από τις κυριότερες λειτουργείες του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, της ουσιαστικής αναδιανομής υπέρ των πιο αδύναμων και επιβάλλει 20% μεγαλύτερες ασφαλιστικές εισφορές στο 90% των ελεύθερων επιχειρηματιών. Η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων δεν θα δουν καμία αύξηση στις συντάξεις τους, αντίθετα θα δουν μειώσεις αφού η δαπάνη συνολικά για τις συντάξεις το 2020 είναι κατά 200 εκατομμύρια μικρότερη από το ποσό που δαπανήθηκε το 2019. Ο Υπουργός Εργασίας που βαρύνεται με τις μειώσεις συντάξεων της περιόδου 2010 – 2014, την κατάργηση της 13ης σύνταξης, τη μείωση του βασικού μισθού και τη θέσπιση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους, έρχεται και καταργεί για δεύτερη φορά την 13η σύνταξη παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του σημερινού πρωθυπουργού. Ο Υπουργός που παρέλαβε όλες τις εκκρεμότητες ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ κατά 70% λιγότερες από όσες ο ίδιος παρέδωσε και πλέον αυξάνει καθημερινά τις εκκρεμότητες, δημιουργεί προϋποθέσεις για την μεταφορά πόρων του δημοσίου ασφαλιστικού συστήματος στην ιδιωτική ασφάλιση καταργώντας την αναλογικότητα στις εισφορές των ασφαλισμένων. Η κατάργηση της 13ης σύνταξης θα έχει αντίστοιχες συνέπειες με τις συνέπειες που είχε η μη καταβολή του κοινωνικού μοιράσματος. Ο τζίρος των επιχειρήσεων την εορταστική περίοδο είναι ενδεικτικός των αρνητικών συνεπειών της κυβερνητικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία. Η κυβέρνηση κάνει μια λογιστική απάτη σε βάρος των συνταξιούχων. Το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να είναι δίκαιο, αναδιανεμητικό και να λειτουργεί υπέρ της ενίσχυσης των πιο αδύναμων. Σε αυτή τη βάση και μόνο σε αυτή μπορούν να υπάρξουν συναινέσεις και να διορθωθούν αδικίες που υπάρχουν. Αν ήθελε η κυβέρνηση να λύσει προβλήματα θα μπορούσε να προτείνει ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο για τα βαρέα, θα μπορούσε να δώσει λύσει στις μητέρες ανηλίκων που έχουν συμπληρώσει 5500 ένσημα και δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, θα μπορούσε να μεριμνήσει για την απόδοση μιας επιπλέον 5ετίας στους στρατιωτικούς εντάσσοντας σε αυτό το νομοσχέδιο τη σχετική μέριμνα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που όμως δεν εφαρμόζεται διότι ο ΕΦΚΑ υποστηρίζει ότι δεν ψηφίστηκε σε αμιγώς ασφαλιστικό νομοσχέδιο και δεν ισχύει, θα μπορούσε να δώσει λύση στους εργαζόμενους ομήρους στον ΟΑΕΔ και πολλά άλλα. Αν η συζήτηση αφορούσε το πώς θα ενισχυθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και πώς αυτό θα λειτουργήσει ώστε να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για όλους, θα μπορούσε να γίνει ένας ουσιαστικός ειλικρινής διάλογος και να βρεθούν πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Η ΝΔ όμως κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση»  


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.