Wednesday, February 12, 2020

Λευτέρης Αβραμάκης: «Τελευταίες οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Αν. Μακεδονίας και Θράκης στην κατανομή των Δημοσίων Δαπανών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για τα Σχέδια Βελτίωσης. »


Έντεκα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων (Αρ Πρωτ. 3857/07.02.20) με την οποία διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στο Μέτρο 4.1 που αφορά στα Σχέδια Βελτίωσης. 


Συγκεκριμένα, ενώ υπήρξε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον και στις δύο Περιφέρειες και κατατέθηκαν προτάσεις που υπερκάλυπταν σημαντικά τους πόρους που αρχικά είχαν κατανεμηθεί, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχετική τροποποίηση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τα σχέδια βελτίωσης στις 22 Ιανουαρίου, δεν αντιμετωπίζει ισότιμα τις φτωχότερες περιοχές της χώρας και δεν αύξησε αντίστοιχα με το ενδιαφέρον τις διαθέσιμες πιστώσεις όπως έγινε σε άλλες περιοχές. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποβλήθηκαν 3478 αιτήσεις στήριξης στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020. Από αυτές κρίθηκαν επιλέξιμες οι 2.018, με κόστος 104.374.530,90 €. Το ποσό της δημόσιας δαπάνης  που διατίθεται όμως για τα σχέδια βελτίωσης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν επαρκεί για να καλύψει ούτε τις μισές από τις υποβληθείσες αιτήσεις. Η ηγεσία του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προέβη σε τροποποιήσεις των αρχικών κατανομών, αδιαφορώντας για τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρά το γεγονός ότι και επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει και πραγματική ανάγκη υπάρχει. Πρόκειται για δύο από τις φτωχότερες Περιφέρειες της χώρας και της Ευρώπης, των οποίων η οικονομία υποχώρησε σημαντικά τα χρόνια των Μνημονίων. Δύο κατ’ εξοχήν αγροτικές και κτηνοτροφικές περιοχές που αντιμετωπίζουν και τον οικονομικό κυρίως ανταγωνισμό των γειτονικών χωρών που έχουν μικρότερο κόστος παραγωγής.
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης σε δηλώσεις τόνισε:
«Η ανασυγκρότηση της χώρας περνάει μέσα από την πρωτογενή παραγωγή και την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των Περιφερειών της χώρας με προτεραιότητα αυτές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικά στο Νομό Σερρών, χρειάζονται τα Σχέδια Βελτίωσης τόσο για την αναπλήρωση του ζωϊκού κεφαλαίου που χάθηκε στα χρόνια της κρίσης όσο και για την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό της φυτικής παραγωγής. Εάν δεν στηριχθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Νομού Σερρών, τότε ο Νομός απειλείται με πλήρη κατάρρευση της οικονομίας του και την ερημοποίησή του. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να διορθώσει άμεσα αυτή την αδικία και να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους που δικαιούται και έχει ανάγκη ο παραγωγικός κόσμος της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης». 

Στο link ολόκληρη η ερώτηση 


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.