Saturday, February 8, 2020

Γιάννης Μαγκριώτης: Ο Μητσοτάκης στο Καστέλι Κρήτης, βρήκε τον δρόμο του Τσίπρα

"Είμαι σήμερα εδώ για να σας παραδώσω το νέο αεροδρόμιο...".
Με την φράση αυτή, ξεκίνησε ο Μητσοτάκης την ομιλία του, με αφορμή την έναρξη των εργασιών, για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης.
Είναι αλήθεια ότι, τα τελευταία χρόνια, ανακαλύφθηκε ο όρος "Εγκαίνια κατασκευής" και όχι παράδοσης σε λειτουργία ενός έργου.
Όλα για την εικόνα και την επικοινωνία παντού, και λίγα για την ουσία, δυστυχώς.
Το φαινόμενο εμφανίστηκε με την προηγούμενη κυβέρνηση και όλα δείχνουν ότι η σημερινή της "αλήθειας και της κανονικότητας", το συνεχίζει.
Και δυό λόγια για την ουσία του θέματος:


1. Το αεροδρόμιο δημοπρατήθηκε για πρώτη φορά από την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, με το καθεστώς της Σύμβασης Παραχώρησης.
Ο διαγωνισμός κατέληξε άγονος, γιατί καμιά ιδιωτική κοινοπραξία δεν ενδιαφέρθηκε, λόγω του ότι το έργο, όπως είχε σχεδιαστεί, ήταν υψηλού κατασκευαστικού κόστους και η κρίση ήταν στην αρχή της.
Την περίοδο της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, επανασχεδιάσαμε το έργο και το δημοπρατήσαμε, με λιγότερο κατασκευαστικό κόστος, όμως και πάλι ο διαγωνισμός βγήκε άγονος, λόγω του ότι υπήρχε υψηλό ρίσκο της χώρας.
Με την κυβέρνηση Σαμαρά, για τους ίδιους λόγους, δεν έγινε, κάτι άλλο.
Η κυβέρνηση Τσίπρα, περιόρισε το κατασκευαστικό έργο, ακόμη περισσότερο, αύξησε την δημόσια δαπάνη και το δημοπράτησε.
Στο τέλος του διαγωνισμού έμεινε μόνο μία κοινοπραξία, ελληνικών και ινδικών συμφερόντων, λογικά έπρεπε να ακυρωθεί και πάλι, όμως η κυβέρνηση της αριστεράς κατοχύρωσε τον διαγωνισμό και υπέγραψε την σύμβαση παραχώρησης, έβγαλε και τις σχετικές φωτογραφίες.
Σήμερα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μπροστά στην ίδια μακέτα και με φόντο τις μπουλντόζες, βγήκε τις δικές της φωτογραφίες
Καλή δύναμη και καλή δουλειά, ελπίζω να τελειώσει στο βάθος της πενταετίας, όπως λέει η σύμβαση, γιατί το χρειάζεται η Κρήτη και η χώρα.
ΥΓ: Για το μίγμα της χρηματοδότησης δεν θα μιλήσω τώρα, θα πω μόνο ότι, θυμίζει τις Συμβάσεις Παραχώρησης του Σουφλιά, των Αυτοκινητοδρόμων, γαλαντόμος για τους κατασκευαστές και τις τράπεζες.

*Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι συντονιστής της Πρωτοβουλίας για τη Νέα Σοσιαλδημοκρατία και πρώην υφυπουργός Υποδομών του ΠΑΣΟΚ

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.