Thursday, March 26, 2015

Εξηγήσεις για το θέμα της Αμφίπολης ζητά η Φωτεινή Αραμπατζή από το Αν. Υπουργό Πολιτισμού Ν. Ξυδάκη

Με επίκαιρη ερώτησή της προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κ. Ν. Ξυδάκη, η βουλευτής Σερρών της Ν.Δ. κ. Φωτεινή Αραμπατζή ζητά σαφείς εξηγήσεις για τη στάση και την πολιτική βούληση του Υπουργείου ως προς την ανασκαφή της Αμφίπολης.
Η κ. Αραμπατζή υποστηρίζει ότι οι  πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ξυδάκη τόσο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αμφίπολη, συνοδεία της Υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης κας Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, όσο και σε συνεντεύξεις του στον Κυριακάτικο Τύπο πανελλαδικής κυκλοφορίας, προκαλούν αμφιβολίες και  μεγάλο προβληματισμό για τη στάση και εκτίμηση του ως προς τη σπουδαιότητα του μνημείου. ...

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ερώτησή της:
«Κύριε Υπουργέ,
Οι αναφορές σας ότι δεν υπάρχουν πολλές ανασκαφές στον ελλαδικό χώρο, που να έλαβαν τέτοια οικονομική υποστήριξη, εκτός του ότι ελέγχονται ως προς την ακρίβεια τους, προκαλούν τεράστια ερωτήματα ως προς την πολιτική βούληση της νέας κυβέρνησης για την τύχη της Αμφίπολης.  Άλλωστε οι αντίστοιχες δηλώσεις σας σε προχθεσινή σας συνέντευξη στον Κυριακάτικο Τύπο ότι «περαιτέρω χρηματοδότηση για την ανασκαφή, ωστόσο, δεν προβλέπεται – εξάλλου η ανασκαφή έχει βάλει άνω τελεία, έχει τελειώσει στην παρούσα φάση» όπως και η εξομοίωση της ανασκαφής της Αμφίπολης με όλες τις τρέχουσες ανασκαφές σε προηγούμενη συνέντευξη σας στις 08/02/2015, κορυφώνουν την ανησυχία για το μέλλον και την αξιοποίηση του σπουδαίου-οικουμενικού αυτού ευρήματος και δημιουργούν αμφιβολίες για τη στάση και εκτίμησή σας ως προς τη σπουδαιότητα του μνημείου».

Γι’ αυτό η Σερραία βουλευτής ζητά να πληροφορηθεί τον ακριβή χρονικό και οικονομικό προγραμματισμό της νέας ηγεσίας του Υπουργείου για την Αμφίπολη και ποιες δράσεις αυτός περιλαμβάνει. Κυρίως όμως θέτει το θέμα της στρατηγικής του Υπουργείου για την « ολιστική» αξιοποίηση και ανάδειξη της Αμφίπολης και τις απαραίτητες συνέργειες με τα συναρμόδια Υπουργεία για την εκμετάλλευση της μεγάλης αυτής αναπτυξιακής προοπτικής.  

Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού
Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού

ΘΕΜΑ: Πορεία χρηματοδότησης και αναπτυξιακή προοπτική της Αμφίπολης

Κύριε Υπουργέ,
Μεγάλο προβληματισμό έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις σας κατά την πρόσφατη επίσκεψή σας στην Αμφίπολη, ως προς την πορεία και τη χρηματοδότηση της ανασκαφικής δραστηριότητας και των σπουδαίων ευρημάτων της αρχαιολογικής σκαπάνης.

Οι αναφορές σας ότι δεν υπάρχουν πολλές ανασκαφές στον ελλαδικό χώρο, που να έλαβαν τέτοια οικονομική υποστήριξη, εκτός του ότι ελέγχονται ως προς την ακρίβεια τους, προκαλούν τεράστια ερωτήματα ως προς την πολιτική βούληση της νέας κυβέρνησης για την τύχη της Αμφίπολης.  Άλλωστε οι αντίστοιχες δηλώσεις σας σε προχθεσινή σας συνέντευξη στον Κυριακάτικο Τύπο ότι «περαιτέρω χρηματοδότηση για την ανασκαφή, ωστόσο, δεν προβλέπεται – εξάλλου η ανασκαφή έχει βάλει άνω τελεία, έχει τελειώσει στην παρούσα φάση» όπως και η εξομοίωση της ανασκαφής της Αμφίπολης με όλες τις τρέχουσες ανασκαφές σε προηγούμενη συνέντευξη σας στις 08/02/2015, κορυφώνουν την ανησυχία για το μέλλον και την αξιοποίηση του σπουδαίου-οικουμενικού αυτού ευρήματος και δημιουργούν αμφιβολίες για τη στάση και εκτίμησή σας ως προς τη σπουδαιότητα του μνημείου.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:
1.           Ποιος είναι ο ακριβής χρονικός και οικονομικός προγραμματισμός του Υπουργείου σας για την Αμφίπολη και ποιες δράσεις περιλαμβάνει;
2.           Ποια είναι η στρατηγική του Υπουργείου σας για την «ολιστική» αξιοποίηση και ανάδειξη της Αμφίπολης και ποιες συγκεκριμένες συνέργειες θα αναπτύξετε με τα συναρμόδια Υπουργεία για την εκμετάλλευση αυτής της μεγάλης αναπτυξιακής προοπτικής;


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.