Monday, March 30, 2015

Ερώτηση Α. Χατζηδημητρίου για τις πλημμύρες στις Σέρρες

Ο Νομός Σερρών ύστερα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών, παρουσιάζει εικόνα «βιβλικής» καταστροφής. Στα περίπου 50.000 στρέμματα που είναι ήδη πλημμυρισμένα εδώ και τρεις εβδομάδες, προστίθενται ολοένα και νέες εκτάσεις με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για άλλα 30.000 στρέμματα τουλάχιστον σε όμορες περιοχές. ...

Η κατάσταση καθίσταται πλέον επικίνδυνη, καθώς η στάθμη της λίμνης Κερκίνης βρίσκεται κυριολεκτικά στο «κόκκινο» με τους κατοίκους τουλάχιστον οκτώ χωριών των Δήμων Ηράκλειας και Σερρών, που βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από την επιφάνεια της λίμνης, να αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο.

Τα προβλήματα αυτά σε συνδυασμό με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης και την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον, αποτελούν το αντικείμενο της ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Σερρών του «ΠΟΤΑΜΙΟΥ κ. Χατζηδημητρίου Αλέξανδρος προς τους Υπουργούς α) Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και β) Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Το «ΠΟΤΑΜΙ» θεωρεί ότι είναι πλέον καιρός οι απλές διαπιστώσεις των προβλημάτων στις πλημμυρόπληκτες περιοχές από τη μεριά της Κυβέρνησης, να δώσουν τη θέση τους στην άμεση υλοποίηση πρακτικών και ρεαλιστικών προτάσεων που θα ανακουφίσουν άμεσα τις πληγέντες περιοχές και θα αποτρέψουν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς: α) τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και β) τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Θέμα: «Διαρκώς επιδεινώνεται η κατάσταση στο Νομό Σερρών εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων. Επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών για την αντιμετώπιση των πλημμυρών και των συνεπειών τους».

«Πλημμυρισμένη» παραμένει επί σχεδόν τρεις εβδομάδες η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, ενώ τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στην περιοχή τις τελευταίες ώρες επιδείνωσαν περαιτέρω την ήδη εξαιρετικά δύσκολη για τους κατοίκους των πληγέντων περιοχών κατάσταση. Ο κάμπος των Σερρών έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε μία τεράστια λίμνη, όπου στα περίπου 50.000 στρέμματα που είναι ήδη πλημμυρισμένα, προστίθενται ολοένα και νέες εκτάσεις με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για άλλα 30.000 στρέμματα τουλάχιστον σε όμορες περιοχές. Ο ποταμός Στρυμόνας συνεχίζει να διοχετεύει στο τμήμα του που διέρχεται από το Νομό Σερρών, πρόσθετους όγκους νερού από τη Βουλγαρία, με συνέπεια να «σπάει» διαρκώς αναχώματα εκατέρωθεν της κοίτης του προκαλώντας ζημιές σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις κι απόγνωση στους παραγωγούς. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι των Δήμων Βισαλτίας και Εμμανουήλ Παπά είδαν τα αναχώματα στον οικισμό του Αχινού και στον Πεθελινό αντίστοιχα, να σπάνε πλημμυρίζοντας αγροτικές εκτάσεις δημητριακών με αποτέλεσμα οι αγρότες των περιοχών αυτών να αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα.

Είναι φανερό ότι είναι απαραίτητη από τη μεριά της πολιτείας η λήψη συγκεκριμένων μέτρων με άμεσα αποτελέσματα όπως:

Κινητοποίηση και ενίσχυση όλων των φορέων και υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών με όλα τα απαιτούμενα ανθρώπινα και υλικά μέσα, προκειμένου να προστατευτούν από περαιτέρω καταστροφή οι πλημμυρόπληκτες περιοχές και κυρίως να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Κεντρικός συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών από την Κυβέρνηση προκειμένου να αποτραπεί η δημιουργία ρήγματος στο ανατολικό ανάχωμα της Κερκίνης που θα επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση.

Την εκτόνωση των καιρικών φαινομένων πρέπει να ακολουθήσει άμεσα:

Η γρήγορη και άμεση καταγραφή από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΕΛΓΑ κ.α.) των ζημιών που προκλήθηκαν σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και περιουσίες, προκειμένου να καταβληθούν έγκαιρα στους δικαιούχους αγρότες, επαγγελματίες κ.α. οι ανάλογες αποζημιώσεις.

Στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις σε αγρότες – επαγγελματίες των οποίων οι εκμεταλλεύσεις – επιχειρήσεις επιβεβαιωμένα επλήγησαν ανεπανόρθωτα από την πρόσφατη θεομηνία, όπως χορήγηση αγροτικών εφοδίων χωρίς Φ.Π.Α., ελάφρυνση του φόρου εισοδήματος, κ.α.

Διάθεση πόρων από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 για κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, δημιουργία προληπτικών έργων (π.χ. αναχωμάτων) και καθαρισμού της κοίτης του Στρυμόνα και των άλλων ποταμών από φερτές ύλες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

Ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών Ελλάδας – Βουλγαρίας για τη διαχείριση του όγκου και της ποιότητας των εισερχόμενων από τη γειτονική χώρα υδάτινων όγκων.

Ενεργοποίηση κονδυλίων από το ταμείο αλληλεγγύης το οποίο παρέχει χρηματοδοτική ενίσχυση στις περιπτώσεις καταστροφών από φυσικά φαινόμενα.

Το «ΠΟΤΑΜΙ» θεωρεί ότι είναι πλέον καιρός οι απλές διαπιστώσεις των προβλημάτων στις πλημμυρόπληκτες περιοχές από τη μεριά της Κυβέρνησης, να δώσουν τη θέση τους στην άμεση υλοποίηση πρακτικών και ρεαλιστικών προτάσεων που θα ανακουφίσουν άμεσα τις πληγέντες περιοχές και θα αποτρέψουν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αποτίμηση των ζημιών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις των πληγέντων περιοχών του Νομού Σερρών από τον ΕΛΓΑ; Ποιο το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αποζημιώσεων στους δικαιούχους που υπέστησαν απώλεια της παραγωγής τους, καθώς και σε εκείνους που δεν είναι σε θέση να σπείρουν τα χωράφια τους εξαιτίας του νερού που τα έχει «κατακλύσει»;

2) Σκοπεύει η Κυβέρνηση να υιοθετήσει κάποια από τις παραπάνω προτάσεις και με ποιο χρονοδιάγραμμα; Διαθέτει η Κυβέρνηση σχέδιο προκειμένου να αποτραπούν ανάλογα φαινόμενα πλημμυρών, που τείνουν να γίνουν «μάστιγα» για τους κατοίκους του Ν. Σερρών;

Ο ερωτών Βουλευτής:
Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου – Σερρών

30 Μαρτίου 2015

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.