Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015

"Μύλος" και με τον ΦΠΑ των νησιών !!!- Κατεπείγουσα συνάντηση με Δραγασάκη – Βαρουφάκη για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου ζητεί ο Γιώργος Χατζημάρκος
- Ομοβροντία αντιδράσεων

Μετά την μία ακόμη αδιανόητη γκάφα (;) της κυβέρνησης για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά διά στόματος της Νάντιας Βαλαβάνη και την θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε, ήρθε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας το πρωί στην εκπομπή «πρωινό ΑΝΤ1» να τονίσει ότι "Το ευνοϊκότερο καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά θα διατηρηθεί και πρέπει να διατηρηθεί, συνεπώς αυτό παραμένει ως έχει".
Άφησε βέβαια πάλι ένα "παράθυρο" αναφέροντας ότι "...στο θέμα του ΦΠΑ υπάρχει περιθώριο για μικρής κλίμακας αλλαγές που θα κάνουν πιο προοδευτικό, φιλικό και δίκαιο το θεσμό του ΦΠΑ, αλλά αυτές οι βελτιώσεις δεν θα αφορούν τον ΦΠΑ στα νησιά". 
Από την άλλη πλευρά κατεπείγουσα συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και τον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ζητούν με κοινή επιστολή τους ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, μετά τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών κ. Νάντιας Βαλαβάνη, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.
Ειδικότερα, ζητείται από τους κκ. Δραγασάκη και Βαρουφάκη να οριστεί συνάντηση μέχρι την Παρασκευή, λόγω του κατεπείγοντος του θέματος.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την  Τρίτη, ο Περιφερειάρχης και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ανακοίνωσαν τις επόμενες κινήσεις που θα ακολουθήσουν, με σκοπό να αποτρέψουν μια εξέλιξη που θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο στα νησιά του Αιγαίου. Οι κινήσεις αυτές σχεδιάζονται σε συνεννόηση και σε συντονισμό με όλους τους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου.
Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, σε ξενοδοχείο της Πλατείας Συντάγματος, κοντά στην Βουλή, ενώ σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο και η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου θα βρίσκονται μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, την ημέρα που θα εισαχθεί προς ψήφιση η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά, με σκοπό οι βουλευτές του Αιγαίου να τεθούν προ των ευθυνών τους, έναντι των πολιτών των περιοχών που εκπροσωπούν. Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος αφού τόνισε ότι «δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, που να μπορεί να εδραιωθεί συνταγματικά και να επιτρέπει τον διαχωρισμό των νησιών εντός της ίδιας διοικητικής διαίρεσης, σε ό,τι αφορά το καθεστώς συντελεστών ΦΠΑ», ανέφερε ότι αυτό που εκ του πονηρού επιχειρείται είναι η διάσπαση του ενιαίου του μετώπου των νησιών. «Το μέτωπο των κατοίκων του Αιγαίου είναι συμπαγές και αρραγές. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να το διασπάσει. Αν επιτρέψουμε το μέτωπο γίνει θρύψαλα, είναι βέβαιο ότι θα το βρούμε μπροστά μας σε εκατοντάδες θέματα» ανέφερε.
Ο κ. Χατζημάρκος απέρριψε τον όρο «κοσμοπολίτικα νησιά» λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να χαράσσεται οικονομική πολιτική με αυτά τα κριτήρια και ότι, αν όντως πρόκειται για πλούσια και κοσμοπολίτικα νησιά, τότε θα πρέπει να εξηγήσουν εκείνοι που χρησιμοποιούν αυτούς τους χαρακτηρισμούς, πως γίνεται τα νησιά αυτά να μην έχουν επαρκή υγειονομική κάλυψη, να μην έχουν σχολικές αίθουσες, να μην έχουν επαρκή συγκοινωνία. Πρόσθεσε δε ότι το επιχείρημα περί φοροδιαφυγής που χρησιμοποιείται κάθε φορά που επιδιώκεται να αιτιολογηθούν μέτρα σε βάρος των νησιών, είναι απολύτως ψευδές και ανυπόστατο, αφού η κατάταξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μεταξύ των πλούσιων περιφερειών της ΕΕ, στηρίζεται στα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.
Ο Περιφερειάρχης επισήμανε το οξύμωρο: «Θα πρέπει να αποφασίσουν αν στο Νότιο Αιγαίο είμαστε «φοροφυγάδες» και πρέπει να «τιμωρηθούμε» γι αυτό με την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, ή αν δηλώνουμε υψηλά εισοδήματα, ικανά για να μας έχουν αποκλείσει από τις ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης, που ισχύουν για την υπόλοιπη χώρα». Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου κ. Φώτης Χατζηδιάκος τόνισε ότι «επιτέλους κάποτε η πολιτική θα πρέπει να αποκτήσει αξιοπιστία», υπενθυμίζοντας την δέσμευση που είχε αναλάβει λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου, από την Ρόδο όπου βρέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να αυξήσει τους συντελεστές ΦΠΑ ούτε στα νησιά, ούτε στον τουρισμό.

Ο Μάνος Κόνσολας

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η κα. Βαλαβάνη έχει αναλάβει το έργο της προετοιμασίας της κοινής γνώμης για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Από τις αρχές Φεβρουαρίου με δημόσια δήλωσή μου είχα ζητήσει να υιοθετήσουμε κοινή στάση απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο. Η ανάγκη δημιουργίας ενιαίου μετώπου είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ. Δεν υπάρχουν κόμματα, υπάρχουν μόνο τα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Επί δυόμιση χρόνια και παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν, η κυβέρνηση Σαμαρά προάσπισε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου. Σε λιγότερο από δύο μήνες, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ανοίγει μόνη της το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που θα οδηγήσει σε συρρίκνωση την τοπική οικονομία και θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας. Στα απέναντι παράλια υπάρχουν, άλλωστε, οργανωμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, στον τομέα του τουρισμού, που ετοιμάζονται να επωφεληθούν. Αφού χάθηκαν δύο ολόκληροι μήνες με λεονταρισμούς και αυτοσχεδιασμούς, αφού διαψεύστηκαν όλες οι ψευδαισθήσεις που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση, αναγκάζονται, πλέον, να πάρουν μέτρα με τεράστιο εθνικό κόστος και ελάχιστο δημοσιονομικό όφελος. Γιατί η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αυτό συνιστά. Η αποστροφή της κας. Υπουργού για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα κοσμοπολίτικα νησιά, δεν περιορίζεται μόνο στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, αφορά και στα δύο νησιά της Δωδεκανήσου, ενώ σταδιακά θα συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα νησιά. Ξεχνούν ότι σε ένα νησί που αποτελεί τουριστικό προορισμό, υπάρχουν ορεινά χωριά, χαμηλά ή μηδενικά εισοδήματα, ενώ υπάρχει και θα εξακολουθήσει να υπάρχει, υψηλό κόστος στη μεταφορά αγαθών, υπηρεσιών και προσώπων, που θα γίνει ακόμα υψηλότερο αν καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να υπερψηφίσει το συγκεκριμένο μέτρο. Γιατί εμείς δεν θα συμπράξουμε».  

Ο Γιάννης Βρούτσης
O κ. Γ. Βρούτσης βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ δήλωσε : «Η κυβέρνηση ομολογεί απροκάλυπτα πλέον την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ξεκινώντας από Μύκονο και Σαντορίνη» «Τα ψέματα τελείωσαν και η εξαπάτηση σε βάρος των νησιωτών αποκαλύφθηκε! Μετά από το email Βαρουφάκη προς τη τρόικα, όπου για πρώτη φορά δεσμευτικά (commitment) η κυβέρνηση άνοιξε το δρόμο για την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, σήμερα ήρθε και η δημόσια ομολογία των πραγματικών της προθέσεων. Δια στόματος της αρμόδιας υπουργού Οικονομικών κας Βαλαβάνη, η κυβέρνηση προανήγγειλε την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά Μύκονο και Σαντορίνη. Εάν συμβεί αυτό, κάτι που η προηγούμενη κυβέρνηση υπερασπίστηκε και δεν επέτρεψε να συμβεί, θα αποτελέσει τεράστια ανατροπή προς το χειρότερο στην οικονομική ζωή όλων των νησιών και των κατοίκων τους. Το ειδικό καθεστώς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, σύμφωνα με την σχετική κοινοτική Οδηγία αφορά συγκεκριμένους νομούς και νησιωτικές περιοχές και όχι συγκεκριμένα νησιά. Η επικείμενη, λοιπόν, εξαίρεση των συγκεκριμένων νησιών από το ειδικό αυτό καθεστώς είναι υποκριτική, καθώς ανοίγει την κερκόπορτα που σύντομα θα οδηγήσει στην επέκταση του μέτρου της εφαρμογής κανονικού συντελεστή ΦΠΑ και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου. Επισημαίνω, ότι μέχρι σήμερα κανένα Κράτος-Μέλος δεν έχει απεμπολήσει δικαίωμα ειδικών ρυθμίσεων στον τομέα του ΦΠΑ, το οποίο μάλιστα απέκτησε μέσω των Συνθηκών προσχώρησης, όπως έκανε και η χώρα μας για τα νησιά του Αιγαίου. Το ενδεχόμενο, λοιπόν, κατάργησής του συγκεκριμένου ειδικού καθεστώτος που απολαμβάνουν τα νησιά μας ισοδυναμεί με απώλεια εθνικής κυριαρχίας, καθώς δεν θα μπορέσει να επανέλθει ποτέ ξανά στην προγενέστερη κατάσταση!».

ΠΗΓΗ: money-tourism.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.