Friday, March 27, 2015

Η Γυναίκα του Καίσαρα δεν ήταν Τίμια

Του Πάνου Ευαγγελόπουλου
Η σύζυγος του Ιουλίου Καίσαρα, η Πομπηία, δεν ήταν τίμια όπως με λεπτομέρεια αναλύει το θέμα ο Πλούταρχος στην συγγραφή του πολύκροτου βίου αυτού του πανίσχυρου Ρωμαίου Πολιτικού αλλά και Στρατηλάτη που αναγορεύτηκε Δικτάτωρ της Ρώμης.

Η Πομπηία στην διάρκεια του συζυγικού της βίου με τον Καίσαρα ζούσε τον έρωτα της ζωής της ουχί με τον Καίσαρα αλλά με τον Πόπλιο Κλώδιο. Άνδρας από καλή γενιά και σπουδαίος για τα πλούτη του και την ρητορική του δεινότητα και περιβόητος για την αυθάδεια και την θρασύτητα του.
Όμως η Πομπηία και ο Πόπλιος πιάστηκαν στα πράσα στον γυναικωνίτη του σπιτιού της Πομπηίας, εν τη απουσία του Καίσαρα, από μία υπηρέτρια της μητέρας του Καίσαρα. Η μητέρα του Καίσαρα η συνετή Αυρηλία με φήμη ενάρετης γυναίκας, στοργικής μητέρας αλλά και καλής πεθεράς είχε αναλάβει να προσέχει τον βίο της Πομπηίας όταν ο Καίσαρας έλειπε.
Έργο δυσκολότατο μεν που το έφερε όμως εις πέρας με απόλυτη επιτυχία!
Η υπηρέτρια της Αυρηλίας όταν συνέλαβε τον Πόπλιο με την βοήθεια και άλλων υπηρετριών, εξεδίωξαν τον Πόπλιο από την μεγαλοπρεπή οικία του Καίσαρα κακήν κακώς. Αλλά η ζημιά πλέον είχε γίνει και το σούσουρο στη Ρώμη μεγάλο που πήρε διαστάσεις τεραστίου ηθικού σκανδάλου.
Ο Πόπλιος Κλώδιος οδηγήθηκε σε δίκη αλλά ο Καίσαρας όταν εκλήθη ως παθών, φοβούμενος τον λαό αλλά και την φήμη του, δήλωσε άγνοια των συμβάντων και αφού είχε διώξει την Πομπηία ισχυρίστηκε ότι δεν συνέβη τίποτα από όλα αυτά που λέγονται. Τότε ο κατήγορος τον ερώτησε γιατί αφού δεν συνέβη τίποτα έδιωξες την γυναίκα σου; Και ο Καίσαρας έδωσε την μεγαλειώδη απάντηση που έμεινε στην ιστορία «Είχα την απαίτηση για την γυναίκα μου να μην πλανάται ούτε υποψία», και στα υπέροχα Αρχαία Ελληνικά του Πλουτάρχου «την εμήν ηξίουν μηδ’ υπονοηθήναι».
Αλλά όλη αυτή η ιστορία που η αλήθεια της είναι αδιαμφισβήτητη δεν δικαιολογεί επ’ ουδενί την φράση που έχει επικρατήσει σήμερα ότι η Γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι Τίμια αλλά και να φαίνεται Τίμια. Διότι η Γυναίκα του Καίσαρα δεν ήταν Τίμια και το ήξερε όλος ο κόσμος. Μόνον ο Καίσαρας ισχυρίστηκε το αντίθετο για προφανή πολιτικά οφέλη.
Είναι αλήθεια ότι ο Καίσαρας μεταχειρίστηκε πλήθος ανήθικων μέσων για να γίνει Δικτάτορας της Ρώμης παρά την μεγαλοφυία του και τις άλλες αρετές του. Το χειρότερο ότι όχι μόνον με ψεύδη αλλά και με άλλα χειρότερα μέσα εξόντωσε πολλούς αντιπάλους του με  κυριότερο τον Δημοκρατικό Κάτωνα αλλά ακόμη και τους μη δημοκρατικούς συνεταίρους του Κράσσο και Πομπήιο.
Δικαίως λοιπόν αυτός ο αποκρουστικός Δικτάτωρ είχε το τραγικό τέλος σφαγιασμένος μέσα στην σύγκλητο από όλους τους συγκλητικούς ακόμη και από το τέκνο του τον Βρούτο διότι η άσκηση της εξουσίας πρέπει να στηρίζεται στην αλήθεια και στην αρετή.

Πάνος Ευαγγελόπουλος
Επίκουρος Καθηγητής
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.