Tuesday, March 31, 2015

Ερώτηση Γεωργαντά για τα ΄΄κόκκινα΄΄ δάνεια των αγροτών στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ.

Ο Βουλευτής ν. Κιλκίς κ. Γιώργος Γεωργαντάς σήμερα Τρίτη 31-3-2015 κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών και  τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  σχετικά με τα κόκκινα δάνεια των αγροτών στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Θέμα:  Η πορεία της ρύθμισης για τα  «κόκκινα δάνεια » των αγροτών στην πρώην Αγροτική Τράπεζα.
Το άρθρο 70 του Ν.4235/2014 αποσκοπούσε στην ελάφρυνση αγροτικών χρεών προερχόμενα απο ληξιπρόθεσμα δάνεια στην πρώην Αγροτική Τράπεζα. Πρόκειται για ενυπόθηκα δάνεια που είχαν λάβει χιλιάδες αγρότες τα οποία δεν μεταβιβάστηκαν ποτέ στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά παρέμειναν στην «κακή» Αγροτική Τράπεζα, η οποία τελεί υπο εκκαθάριση. ...
 Με τη ρύθμιση του Ν.4235 απομειώνονται οι τόκοι υπερημερίας ενώ δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του εναπομείναντος μέρους του οφειλόμενου δανείου με δόσεις σε βάθος 5 εώς 10 ετών. Συγχρόνως, μειώνονται τα ποσά που απαιτούνταν απο την παλιά Αγροτική Τράπεζα ως προσημείωση για την παροχή δανείου. Παράλληλα, εξαιρούνται της υποθήκης η πρώτη κατοικία του αγρότη καθώς και η κύρια αποθήκη του παραγωγού που θα ενταγχθεί στη ρύθμιση.
 Έχει περάσει ένας χρόνος απο την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του Ν. 4235/2014 και το πρόβλημα των αγροτών παραμένει άλυτο, αφού στην ουσία η σχετική ρύθμιση του Ν.4235/2014 δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Παρά τις καλές προθέσεις που οδήγησαν στην νομοθέτηση της ρύθμισης του άρθρου 70, στην πράξη έγιναν πολύ λίγα για την ενεργοποίηση της σχετικής διάταξης. Το αποτέλεσμα είναι οτι όχι μόνο δεν ευνοήθηκαν χιλιάδες αγρότες όπως αναμενόταν αλλά αντίθετα η κατάσταση τους έχει επιβαρυνθεί καθώς το χρέος τους ολοένα και αυξάνεται με την προσθήκη τόκων και προσαυξήσεων με αποτέλεσμα να απειλούνται με μέτρα αγκαστικής είσπραξης και  κατασχέσεις.
Η αγροτική παραγωγή αποτελεί στοιχείο της ιστορίας μας και ελπίδα ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας μέσω αυτής. Ιδιαίτερα στη δύσκολη αυτή δημοσιονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα, το κράτος οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έδωσε για τη λύση του προβλήματος των «κόκκινων» αγροτικών δανείων και να επιτρέψει έτσι σε χιλιάδες αγρότες να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται, προσφέροντας στην οικονομία.
Με βάση τα ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1)    Έχουν προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή της σχετικής ρύθμισης απο τον ειδικό εκκαθαριστή της ΑΤΕ;

2)    Αν ναι, πόσες αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση του άρθρου 70, έχουν υποβληθεί στην ΑΤΕ Υ.Ε.Ε. και σε ποιό στάδιο αξιολόγησης βρίσκονται;

Ο ΕΡΩΤΩΝ  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ

Βουλευτής ν. Κιλκίς 


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.