Tuesday, March 31, 2015

Στην «Xenia» το βραβειο καλύτερης ταινίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

 Το «Xenia», το road movie ενηλικίωσης με τις αιχμηρές κοινωνικές αιχμές του Πάνου Χ. Κούτρα  κέρδισε έξι συνολικά βραβεία (Καλύτερης ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Β' ανδρικού ρόλου, Μοντάζ, Ενδυματολογίας).
Το «Xenia», το road movie ενηλικίωσης με τις αιχμηρές κοινωνικές αιχμές του Πάνου Χ. Κούτρα κέρδισε έξι συνολικά βραβεία (Καλύτερης ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Β' ανδρικού ρόλου, Μοντάζ, Ενδυματολογίας).
Με τον φορμαρισμένο παρουσιαστή Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο να κρατά το τέμπο στην απονομή και επιδεικνύοντας την καλύτερη και πιο σφιχτοδεμένη τελετή στη σύντομη ιστορία τους, τα έκτα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου δόθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 30/3 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. ...
Μεγάλος θριαμβευτής της βραδιάς δεν είναι άλλος από το «Xenia», το road movie ενηλικίωσης με τις αιχμηρές κοινωνικές αιχμές που κέρδισε έξι συνολικά βραβεία. Μάλιστα, ο δημιουργός του φιλμ Πάνος Χ. Κούτρας ανέβηκε τρεις φορές στη σκηνή της Στέγης, αφού τρία από συνολικά έξι βραβεία είχαν την προσωπική του υπογραφή (Καλύτερης ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου ). Ο καταξιωμένος Έλληνας σκηνοθέτης, όμως, δεν παρέλαβε κανένα από αυτά... “Ευχαριστώ πολύ την Ακαδημία, αλλά θα παραλάβω το αγαλματίδιο μόλις ψηφιστεί ο νόμος για την απόκτηση ιθαγένειας της δεύτερης γενιάς μεταναστών” ξεκαθάρισε από την απονομή του πρώτου προσωπικού του βραβείου, μια ακτιβιστική κίνηση η οποία καταχειροκροτήθηκε από το κοινό. Μάλιστα, η απόφαση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου να δώσουν το μεγάλο βραβείο της βραδιάς, αυτό της Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας, τέσσερα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν και πήγαν σχολείο στη χώρα μας χωρίς να έχουν αποκτήσει όμως ελληνική ιθαγένεια, συμπλήρωσε την εικόνα μιας απονομής που είχε έντονο πολιτικο-κοινωνικό άρωμα.

 Ο πρωταγωνιστής του «Μικρού Ψαριού» Βαγγέλης Μουρίκης κέρδισε το βραβείο Α' ανδρικού ρόλου της Ε.Α.Κ., το πρώτο στην πολύχρονη καριέρα του
Ο πρωταγωνιστής του «Μικρού Ψαριού» Βαγγέλης Μουρίκης κέρδισε το βραβείο Α' ανδρικού ρόλου της Ε.Α.Κ., το πρώτο στην πολύχρονη καριέρα του
Το «Μικρό Ψάρι» έμεινε στα τέσσερα βραβεία (Α' αντρικός ρόλος, Β' γυναικείος ρόλος, Μουσική, Ήχος ) με την βράβευση του πρωταγωνιστή Βαγγέλη Μουρίκη να αποτελεί την ελάχιστη αναγνώριση από την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα για το έργο ενός από τους ελάχιστους -ίσως τον μοναδικό- καθαρόαιμους κινηματογραφικούς ηθοποιούς της χώρας μας.Τέσσερις διακρίσεις έδωσε η Ακαδημία στην εναλλακτικά βαμπιρική «Νορβηγία» (Ειδικά Εφέ, Μακιγιάζ, Σκηνογραφία, Πρωτοεμφανιζόμενος Σκηνοθέτης ), το αξιοπρόσεκτο ντεμπούτο του Γιάννη Βεσλεμέ. Επίσης, η πρωταγωνίστρια του δράματος «Στο Σπίτι» Μαρία Καλλιμάνηκέρδισε το βραβείο Α' γυναικείου ρόλου, ενώ ο Κωστής Γκίκας βραβεύτηκε για την Φωτογραφία του στο «Για Πάντα».

Η νέα συνεργασία της Ακαδημίας με τον OTE TV, ο οποίος αποτελεί πλέον τον Μέγα Χορηγό της, γέννησε το ολοκαίνουργιο Βραβείο Κοινού που φέτος κέρδισε το «Από Έρωτα» του Θοδωρή Αθερίδη. Σίγουρα, η ομιλία της Φανί Αρντάν, της Γαλλίδας ντίβας που τιμήθηκε από την Ακαδημία για την προσφορά της στην 7η Τέχνη, ήταν ένα από τα highlights της απονομής. «Πιστεύω ότι οφείλω στην Ελλάδα ότι ονειρεύτηκα να γίνω» είπε η 66χρονη ηθοποιός/σκηνοθέτης με το κοινό να την αποθεώνει.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τους νικητές των έκτων βραβείων της Ε.Α.Κ.

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2015 - Οι νικητές

 Η  «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ κέρδισε συνολικά τέσσερα βραβεία (Ειδικά Εφέ, Μακιγιάζ, Σκηνογραφία, Πρωτοεμφανιζόμενος Σκηνοθέτης)
Η «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ κέρδισε συνολικά τέσσερα βραβεία (Ειδικά Εφέ, Μακιγιάζ, Σκηνογραφία, Πρωτοεμφανιζόμενος Σκηνοθέτης)
Μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας
«Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα

Μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ «Μια Οικογενειακή Υπόθεση» της Αγγελικής Αριστομενοπούλου

Ταινία μικρού μήκους «Βόλτα» της Στέλλας Κυριακοπούλου

Σκηνοθεσία
Πάνος Χ. Κούτρας («Xenia» )

Πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης
Γιάννης Βεσλεμές («Νορβηγία» )

Σενάριο
Πάνος Χ. Κούτρας, Παναγιώτης Ευαγγελίδης («Xenia» )

Α΄ αντρικός ρόλος
Βαγγέλης Μουρίκης («Το Μικρό Ψάρι» )

Α΄ γυναικείος ρόλος
Μαρία Καλλιμάνη («Στο Σπίτι» )

Β΄ αντρικός ρόλος
Άγγελος Παπαδημητρίου («Xenia» )

Β΄ γυναικείος ρόλος Βίκυ Παπαδοπούλου («Το Μικρό Ψάρι» )

Βραβείο Κοινού
«Από Έρωτα» του Θοδωρή Αθερίδη

Φωτογραφία Κωστής Γκίκας («Για Πάντα» )

Μοντάζ
Γιώργος Λαμπρινός («Xenia» )

Πρωτότυπη μουσική Μπάμπης Παπαδόπουλος («Το Μικρό Ψάρι» )

Σκηνογραφία
Γιάννης Βεσλεμές («Νορβηγία» )

Ενδυματολογία Βασίλης Μπαρμπαρίγος («Xenia» )

Ήχος
Ντίνος Κίττου, Γουίλιαμ Εν. Φρανκ, Κώστας Φυλακτίδης («Το Μικρό Ψάρι» )

Μακιγιάζ Δώρα Νάζου («Νορβηγία» )

Ειδικά εφέ και κινηματογραφική καινοτομία 
Ρούλης Αλαχούζος, Ίωνας Κατρακάζος, Φωκίωνας Ξένος, Deepgreensea («Νορβηγία» )
ΠΗΓΗ: athinorama.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.