Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015

Συνάντηση εργασίας ΕΕΑ – Γ. Σταθάκη


Συνάντηση εργασίας ΕΕΑ – Γ. Σταθάκη

Συνάντηση ενημέρωσης και εργασίας είχε στις 31 Μαρτίου 2015, αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΕΑ) με τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη. ...


Η αντιπροσωπεία του ΕΕΑ, αποτελούνταν από τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, τον Α΄ Αντιπρόεδρο κ. Νίκο Λεβετσοβίτη, τον Οικονομικό Επόπτη κ. Παναγιώτη Κολλάρο, τον υπεύθυνο προγραμμάτων  κ. Σύρο Κοσκοβόλη και τον σύμβουλο διοίκησης κ. Στέφανο Κομνηνό. Τον κ. Σταθάκη συνόδευε ο ΓΓ του υπουργείου κ. Μάνος Μανουσάκης.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου και τα μέλη της αντιπροσωπείας εξέθεσαν στον κ. Σταθάκη σειρά από προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομίας και τον ενημέρωσαν για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά.

Συνοπτικά τα θέματα που τέθηκαν ήταν:

Επιμελητηριακή  νομοθεσία

Αναμόρφωση της επιμελητηριακής νομοθεσίας, σε σύγχρονη και  αναπτυξιακή κατεύθυνση όπως έχουν προτείνει σειρά επιμελητηρίων μεταξύ των οποίων και το ΕΕΑ, με πρώτο θέμα άμεσης επίλυσης, την επαναφορά της υποχρεωτικότητας της εγγραφής και συνδρομής, για να ξεφύγουν τα επιμελητήρια από την οικονομική ασφυξία.
Τα Επιμελητήρια δεν μπορούν να πάνε σε εκλογές με την ασάφεια που επικρατεί στα ταμειακά εντάξει μέλη.
Στο ίδιο πλαίσιο τέθηκε και η ανάγκη εκλογής των οργάνων του θεσμού (επιμελητήρια- ΚΕΕΕ) με ενιαίο σύστημα ( απλή αναλογική).

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου πρότεινε να συγκροτηθεί επιτροπή από εκπροσώπους των επιμελητηρίων και της Πολιτείας για να επιληφθεί του έργου της σε βάθος, αναμόρφωσης της επιμελητηριακής νομοθεσίας.

Προγράμματα
Αναδιάρθρωση των προγραμμάτων με πρώτο στόχο την αύξηση της συμμετοχής των μικρομεσαίων και του μεριδίου που διαχειρίζονται τα επιμελητήρια, ώστε να μειωθεί η απώλεια των κονδυλίων που φτάνει σήμερα μέχρι και στο 70%, το οποίο καταλήγει στους ενδιάμεσους.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη γίνει θετικές επαφές με την Περιφερειάρχη κα Δούρου, τον υπ. Εργασίας κ. Σκουρλέτη και την Αναπληρωτή Υπουργό  Εργασίας κα Αντωνοπούλου. Ζητήθηκε από τον Υπουργό  να συνεχιστεί το πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη Παρέμβαση για την Προώθηση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στον Δήμο Αθηναίων»,,  μετά την απόσυρση του ΕΒΕΑ καθώς και να  εγκριθεί η υλοποίηση του Έργου «Αναβάθμιση της επαγγελματικής Θέσης Εργαζομένων, Αυτοαπασχολουμένων Γυναικών», Δράση 7 «Προώθηση της προσαρμοστικότητας και της εξέλιξης των εργαζομένων γυναικών, μέσω της παροχής κινήτρων στις επιχειρήσεις και της κινητοποίησης των κοινωνικών εταίρων», που διαχειρίζεται η ΓΓΙΦ με την μετάβαση του προγράμματος στο νέο ΕΣΠΑ μέσω του ΕΠΑΝΕΚ.
Ζητήθηκε επίσης η συμμετοχή των Επιμελητηρίων της Αττικής στον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης των κρατικών ενισχύσεων ΕΛΑΝΕΤ, στον οποίο συμμετέχουν σήμερα μόνο ο  ΣΕΒ, η Ε.Ε. Τραπεζών και ο ΠΟΞ, πράγμα που  δημιουργεί σοβαρά προβλήματα πρόσβασης στα προγράμματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.


Ακίνητα Δημοσίου
Αξιοποίηση για στήριξη της επιχειρηματικότητας και των μικρομεσαίων, των κενών δημόσιων ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία είναι κενά και εγκαταλειμμένα μετατρεπόμενα σε κέντρα παραβατικότητας.

Θέμα ASPIS
Επίλυση του προβλήματος των μεγάλων εκκρεμοτήτων προς ασφαλισμένους και διαμεσολαβούντες που άφησε ο ασφαλιστικός όμιλος ASPIS και δεν έχουν εκκαθαριστεί.  Προτάθηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ  του Εκκαθαριστή και των διαμεσολαβούντων για τη επίλυση του προβλήματος.

Καρτέλ  και Δεύτερη Ευκαιρία
Τέθηκε το θέμα της πάταξης των καρτέλ μου λυμαίνονται την αγορά καθώς και της αναμόρφωσης του πτωχευτικού δικαίου με επισήμανση την ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας στα ευρωπαϊκά πρότυπα και κατατέθηκε σχετική πρόταση του ΕΕΑ.

Διαρκής διάλογος
Η αντιπροσωπεία του ΕΕΑ έθεσε την ανάγκη της καθιέρωσης διαρκούς διαλόγου Επιμελητηρίου – Πολιτείας στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου των επιμελητηρίων για κάθε θέμα που αφορά τις επιχειρήσεις και γενικότερα την εθνική οικονομία. Στο ίδιο πλαίσιο ζητήθηκε να συμμετέχει ο επιμελητηριακός θεσμός στον αρχικό σχεδιασμό και σε συνέχεια στην υλοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων.

Από την πλευρά του, ο κ. Σταθάκης υποσχέθηκε να μελετήσει τις προτάσεις του ΕΕΑ και να συνεχιστεί ο διάλογος με εξειδίκευση των θεμάτων.

ΠΗΓΗ: eea.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.