Συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Σερρών κ. Κώστας Καραμανλής στις 11 Μαρτίου αναφορικά με την αντιμετώπιση των πλημμυρών στο νομό Σερρών.
Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κατάσταση στις πληγείσες περιοχές γίνεται όλο και πιο δύσκολη και απαιτεί άμεσες ενέργειες της κυβέρνησης, για την ανακούφιση των πληγέντων αλλά και για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού. Για το λόγο αυτό, ερώτησε τους αρμόδιους Υπουργούς:
Συζήτηση στη βουλή επίκαιρης ερώτησης Κώστα
Καραμανλή για τις πλημμύρες στις Σέρρες
Συζήτηση στη βουλή επίκαιρης ερώτησης Κώστα
Καραμανλή για τις πλημμύρες στις Σέρρες
....................
- Αν προτίθεται η κυβέρνηση να συνδράμει άμεσα την Περιφέρεια στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κατάστασης σε πολιτικό και κυρίως σε οικονομικό επίπεδο.
- Αν έχει καταρτιστεί σχεδιασμός –και με ποιο ακριβές χρονοδιάγραμμα- για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων παραγωγών, καθώς κι όσων κατέχουν μη σπαρμένες γεωργικές εκτάσεις, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν την καλλιεργητική περίοδο και τα εισοδήματα του επόμενου χρόνου.
Ο κ. Καραμανλής σε αυτήν την πρώτη του επίκαιρη ερώτηση ξεκαθάρισε ότι ζητήματα που έχουν να κάνουν με φυσικές καταστροφές και συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ανάγκη, δεν μπορεί να γίνονται πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης. Δεν πιστεύει στη στείρα αντιπολίτευση, γι’ αυτό και αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση έχει δείξει ως τώρα θετικά αντανακλαστικά στο θέμα. Τώρα, όμως, πρέπει να δούμε άμεσα χειροπιαστά αποτελέσματα.
Ανταπαντώντας στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κο. Ν. Βούτση, ο κ. Καραμανλής ζήτησε διευκρινίσεις για το ρόλο και το σχεδιασμό της νεοσυσταθείσας επιτροπής. Τόνισε ότι δεν πρέπει να είναι μία από τις συνήθεις επιτροπές που καθυστερούν, κωλυσιεργούν και τελικά δεν βγάζουν συμπεράσματα, αλλά να συσταθεί τάχιστα και να καταθέσει τις προτάσεις της σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Για να συνδράμει εποικοδομητικά στο διάλογο, ο κ. Καραμανλής κατά την τοποθέτησή τους κατέθεσε και ορισμένες επιπλέον προτάσεις:
- Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, θα πρέπει να καθαριστεί η Κερκίνη καθώς και ο Στρυμόνας ποταμός από τις φερτές ύλες, να ενισχυθούν τα αναχώματα, αλλά και να υπάρξει μια διακρατική συμφωνία με τη Βουλγαρία για τη διαχείριση των υδάτινων όγκων που εισρέουν από αυτήν.
- Να καθοριστεί ένα χρονοδιάγραμμα για τις αποζημιώσεις των πληγέντων παραγωγών κι αγροτών, καθώς και να ενσωματωθούν στο εθνικό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης τα μέτρα που θα προβλεφθούν για το νομό Σερρών, ώστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
- Ως μακροπρόθεσμη λύση, να σχεδιαστεί αντιπλημμυρικό έργο με χρηματοδότηση από τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Οι προκηρύξεις για τέτοια έργα βγαίνουν στο επόμενο τρίμηνο, συνεπώς οι ενέργειες πρέπει να γίνουν άμεσα.
Τέλος, ο κ. Καραμανλής κλείνοντας τη δευτερολογία του, δήλωσε προς τον Υπουργό: «Θέλω για άλλη μια φορά να σας καλέσω να βοηθήσετε όσο μπορείτε τους πληγέντες του νομού Σερρών. Όταν τίμιοι άνθρωποι που παλεύουν για την επιβίωσή τους δοκιμάζονται από μια θεομηνία, οφείλουμε να είμαστε δίπλα τους.»
No comments:
Post a Comment
Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση
Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.
Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.