Wednesday, June 1, 2016

Νίκος Ξυδάκης: «Η Ευρώπη και η Ρωσία δεν μπορεί να υπάρξουν χωριστά και η Ελλάδα είναι ένα γόνιμο έδαφος για τέτοιου είδους συζητήσεις»


Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης στη ρωσική πρωτεύουσα, συναντηθήκαμε στη Μόσχα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Aleksey Yurievich Meshkov. Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου κ. Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα, αποτελεί τη συνέχεια των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών για την περαιτέρω σύσφιγξη των διμερών σχέσεων.
Η ρωσική αντιπροσωπεία ενημέρωσε την ελληνική πλευρά για τις ρωσικές θέσεις σε ζητήματα που αφορούν στη σχέση της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συζητήθηκε το θέμα των κυρώσεων καθώς και το ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου. Ο κ. Μeshkov διατύπωσε αιχμές για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας – Ανατολική Εταιρική Σχέση της ΕΕ καθώς επίσης και για το τρίγωνο σχέσεων ΕΕ – Ουκρανίας – Ρωσίας.
Επιπλέον, τις διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών απασχόλησαν ζητήματα συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και του τουρισμού. Ενημερώσαμε τον ομόλογο για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να εξακολουθήσει να εργάζεται συστηματικά ώστε η ελληνο-ρωσική συνεργασία στους παραπάνω τομείς να φέρει τα βέλτιστα αποτελέσματα και για τις δύο πλευρές.*



Ακολούθησε συνέντευξη στη ρωσική εφημερίδα kommersant:

 

Ποιό νομίζετε, ότι είναι το πιο σημαντικό αποτέλεσμα της επίσκεψης του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ελλάδα;
Δεν μπορώ να απαντήσω για τον Πρόεδρο Πούτιν, αλλά υποθέτω, ότι η επίσκεψη στην Ελλάδα του έδωσε την ευκαιρία να στείλει ένα μήνυμα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Νομίζω, ότι αυτόν τον στόχο κατάφερε να τον πετύχει.
Ποιο ακριβώς είναι το μήνυμα;
Το γεγονός, ότι η Ευρώπη και η Ρωσία δεν μπορεί να υπάρξουν χωριστά και η Ελλάδα είναι ένα γόνιμο έδαφος για τέτοιου είδους συζητήσεις.
Και ποιες ήταν οι προσδοκίες από ελληνικής πλευράς;
Η επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν θεωρήθηκε ως απάντηση στις επισκέψεις της ελληνικής ηγεσίας την περασμένη χρονιά. Επίσης, αποτέλεσε επιβεβαίωση της ισχυρής και ειλικρινούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Για στρατηγικούς και οικονομικούς λόγους, οι σχέσεις με τη Ρωσία έχουν πάντα μια ιδιαίτερη σημασία για εμάς.
Επίσης, πρόκειται για μία ακόμη επιβεβαίωση των ιστορικών και πνευματικών σχέσεων. Αυτές οι ειδικές σχέσεις μεταξύ των λαών αντανακλώνται στην επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Άγιο Όρος.  Επιπλέον για πρώτη φορά έργο του μεγάλου Αντρέι Ρουμπλιώφ ήλθε στην Ελλάδα. Και εγώ ο ίδιος το πρώτο πράγμα που έκανα την Κυριακή, μόλις έφθασα στη Μόσχα, ήταν να επισκεφθώ την Πινακοθήκη Τρετιακόφ και να δω εικόνες του Ρουμπλιώφ.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικοί Σιδηρόδρομοι εξετάζουν το ενδεχόμενο απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και επενδύσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες κυρώσεις της ΕΕ , κατά πόσον αυτό είναι ρεαλιστικό;
Δεν νομίζω ότι το καθεστώς των κυρώσεων αποτελεί εμπόδιο για τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε διάφορους διαγωνισμούς. Ασφαλώς τηρουμένων του συνόλου των κανόνων του διαγωνισμού, καθώς και όλων των διεθνών υποχρεώσεων.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την παραμονή του στην Αθήνα,  αναγνώρισε επίσης, ότι τα ρωσικά αντίμετρα στις κυρώσεις της ΕΕ  επέφεραν ζημιά στους Έλληνες αγρότες. Ωστόσο, η Ρωσία παρέτεινε τα αντίμετρα.
Όντως, τα υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα μας που προορίζονταν για τη Ρωσική αγορά υπέστησαν πλήγμα.  Ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζονται τώρα, για να βγούμε από αυτή την κατάσταση, είναι η δημιουργία κοινών ρώσο-ελληνικών γεωργικών επιχειρήσεων. Ακόμα και υπό το καθεστώς των κυρώσεων, δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια για αυτό. Και αυτό το ενδεχόμενο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.
Ένα άλλο επίκαιρο θέμα είναι ο Τουρισμός. Αίγυπτος και Τουρκία παραμένουν κλειστές για τους Ρώσους τουρίστες. Πόσο μεγάλα οφέλη υπόσχεται αυτό για την Ελλάδα;
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αγκαλιάσει ανοιχτά τους Ρώσους τουρίστες και να τους παρέχει όλες τις ανέσεις. Ο μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών επιτεύχθηκε το 2013, όταν επισκέφτηκαν την Ελλάδα 1,3 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες.  Πέρυσι, ο αριθμός περιορίστηκε στις 550.000. Η μείωση του αριθμού των τουριστών οφείλεται σε διάφορους λόγους. Στη γενικότερη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει τόσο η Ευρώπη όσο και η Ρωσία, καθώς και στη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι του ρουβλίου.
Όσο για την Αίγυπτο, δεν θα λέγαμε ότι η ροή των των τουριστών έχει πλήρως μεταφερθεί στην Ελλάδα, καθώς η Αίγυπτος είναι ως επί το πλείστον χειμερινός προορισμός.  Αλλά φέτος, σίγουρα, αναμένουμε αύξηση του αριθμού των τουριστών.
Ωστόσο, στα τέλη Απριλίου, δεν πρόλαβαν να πάρουν ελληνικές θεωρήσεις όλοι  οι Ρώσοι τουρίστες που είχαν υποβάλει τα δικαιολογητικά τους στη Μόσχα. Γίνεται κάτι για να αποτραπούν παρόμοιες  καταστάσεις;
Ναι, υπήρξαν κάποια προβλήματα, ειδικότερα τη Μεγάλη Εβδομάδα, πριν το ελληνικό Πάσχα. Αυτό οφείλεται στην εισαγωγή ενός νέου συστήματος βιομετρικής καταχώρησης των θεωρήσεων Σένγκεν. Αλλά σε σύγκριση με τον τεράστιο αριθμό των αιτήσεων, η ακύρωση των ταξιδιών εξ αιτίας της μη παραλαβής θεώρησης ήταν μικρή. Μιλάμε για μερικές δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις, σε περισσότερο από 100 χιλιάδες αιτήσεις.
Βελτιώνουμε συνεχώς το σύστημα υποβολής αιτήσεων. Αυξήθηκε κάθετα ο αριθμός των υπαλλήλων του Προξενείου στη Μόσχα που ασχολούνται με αυτά τα θέματα. Αυτή τη στιγμή εργάζονται στο Προξενείο 95 υπάλληλοι και μέσα στα επόμενες πέντε ή έξι μέρες θα φθάσουν τους 110.
Θα συζητήσετε αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στη Μόσχα;
Ναι, βέβαια. Μόλις μίλησα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξέι Μεσκόφ, ο οποίος είναι αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα. Την Τρίτη, θα έχω συνάντηση με τον αναπληρωτή επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού. Δηλαδή, τα θέματα αυτά αντιμετωπίζονται τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο, όσο και σε συνεργασία με την επιχειρηματική κοινότητα.
Φυσικά, υπάρχει κάποια ανησυχία στη ρωσική τουριστική αγορά.  Πάρα πολλοί άνθρωποι θέλουν να πάνε κάπου, και οι δύο μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί είναι κλειστοί. Η ξαφνική αλλαγή κατεύθυνσης της τουριστικής κίνησης ήταν μη αναμενόμενη. Και, φυσικά, τα συμφέροντα κάποιου, σε σχέση με τη νέα πραγματικότητα, θίγονται.  Αλλά εμείς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να εξυπηρετήσουμε όλους όσους επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα.
Μπορούμε να μιλάμε για μια πιθανή απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων, πριν από την άρση των κυρώσεων;
Μεταξύ αυτών που ταξιδεύουν στην Ευρώπη είναι πολλοί επιστήμονες, επιχειρηματίες και φοιτητές. Ειδικά για αυτές τις κατηγορίες χρειάζεται ένα ευνοϊκότερο καθεστώς. Τουλάχιστον σε ένα πρώτο στάδιο αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε μέσω πολλαπλών μακροχρόνιων θεωρήσεων. Είναι γνωστό, ότι η Ρωσία δεν είναι πηγή παράνομης μετανάστευσης. Το θέμα αυτό απαιτεί σοβαρή συζήτηση πέραν αυτού της άρσης των κυρώσεων. Πρέπει να το συζητήσουμε με την ίδια οπτική γωνία, με την οποία η Ευρώπη εξετάζει την απελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων για τους πολίτες της Τουρκίας, της Ουκρανίας, της Γεωργίας.
Όσον αφορά τις κυρώσεις, μπορούμε να αναμένουμε, ότι, αυτή τη φορά τουλάχιστον, δεν θα ανανεωθούν αυτόματα, όπως και πριν;
Ήδη, σε πολιτικό επίπεδο εντός της ΕΕ συζητείται ότι το ζήτημα της επέκτασης των κυρώσεων δεν πρέπει γίνει αυτόματα. Θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση και ανάλυση της όλης κατάστασης.  Στην ΕΕ, όλο και περισσότερες φωνές τάσσονται υπέρ της άρσης των κυρώσεων και είναι όλο και πιο δυνατές.
Δηλαδή, θα πρέπει να αναμένεται, ότι αυτό το θέμα θα τεθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ;
Νομίζω, ότι αυτό το θέμα θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Δεν μπορώ να ξέρω την τελική απόφαση όμως, υποθέτω, ότι το καθεστώς των κυρώσεων θα παραταθεί. Αλλά αυτή η απόφαση θα είναι αποτέλεσμα σοβαρής συζήτησης. Και, φυσικά, οι κυρώσεις δεν θα διαρκέσουν για πάντα.
ΠΗΓΗkommersant.ru

Για πιο άμεση ενημέρωση κάντε like στην σελίδα μας στο facebook εδώ: Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: 



No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.