Thursday, June 2, 2016

Ν. Ξυδάκης:«Η Ελλάδα είναι πανέτοιμη να υποδεχθεί τους Ρώσους τουρίστες»

Η Ελλάδα είναι πανέτοιμη να υποδεχθεί τους Ρώσους τουρίστες διαβεβαιώνει, σε συνέντευξή του στο Ria Novosti, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης.
Ήρθατε αμέσως μετά τη συνάντηση Πούτιν — Τσίπρα στην Αθήνα και η πρώτη ερώτηση των Ρώσων ειδικά μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, αφορά το έτος Ελλάδας — Ρωσίας και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και βέβαια τον τουρισμό. Περιμένει η Ελλάδα Ρώσους τουρίστες; Και πόσους;
Περιμένουμε (η Ελλάδα) όσους θέλουν να έρθουν. Οι σχέσεις Ελλάδας — Ρωσίας δεν αφορούν μόνο τον τουρισμό, αλλά το τουριστικό ρεύμα τα τελευταία έτη ήταν μεγάλο, με το 2013 να είναι η καλύτερη χρονιά. Στη συνέχεια καταγράφηκε κάμψη του τουριστικού ρεύματος εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης η οποία έχει “αγγίξει” και τους Ρώσους πολίτες. Βέβαια, υπάρχει ένας “σκληρός πυρήνας”- πάνω από μισό εκατομμύριο, γύρω από 550-600 χιλιάδες Ρώσοι πολίτες — οι οποίοι εξακολουθούν να έρχονται ανεξαρτήτως συνθηκών. Φέτος (το 2016), υπάρχει μια ευνοϊκότερη συνθήκη, παρά το γεγονός ότι παραμένει η οικονομική κρίση. Ωστόσο, οι συνθήκες είναι ευνοϊκότερες επειδή κάποιοι άλλοι προορισμοί είναι απρόσιτοι ή και δυσπρόσιτοι για τον Ρώσο πολίτη. Και φαίνεται ότι υπάρχει μια προθυμία να έρθουν στην Ελλάδα. Εμείς (η Ελλάδα) είμαστε πανέτοιμοι να τους υποδεχθούμε. Οι όποιες δυσκολίες που παρουσιάστηκαν πρόσφατα έχουν εξαλειφθεί. Ήταν περιστατικά που παρουσιάστηκαν υπερβολικά μεγεθυμένα έως παραμορφωμένα. Αλλά, πλέον, δεν υπάρχουν. Το προξενείο έχει πολύ μεγάλο δυναμικό, σε λίγες μέρες το προσωπικό θα υπερβεί τα 100 άτομα. Δεν υπάρχει κανένα Προξενείο στη Μόσχα αυτή τη στιγμή που να έχει 100 άτομα προσωπικό, καμιάς μεγάλης Ευρωπαϊκής χώρας.

Αναφέρεστε στο Προξενείο στη Μόσχα ή είναι και στο Προξενείο της Πετρούπολης και στις άλλες ρωσικές πόλεις;
Εκατό άτομα θα έχει το Προξενείο της Μόσχας. Αυτό είναι το ένα στοιχείο. Το άλλο στοιχείο είναι ότι η ζήτηση για θεωρήσεις εισόδου (βίζες) από ανθρώπους από τη Ρωσία είναι πολύ μεγάλη. Το ελληνικό προξενείο εκδίδει μακράν τις περισσότερες βίζες σε ημερήσια βάση από οποιοδήποτε άλλο προξενείο ευρωπαϊκής χώρας. Αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται περίπου 5.500 με 6.000 άτομα την ημέρα και υπάρχει η δυνατότητα σταδιακά να φτάσουμε πολύ σύντομα στις 10.000. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να καλύψουμε οποιαδήποτε ζήτηση.
Στην Αθήνα ακούστηκε ότι η Ελλάδα θα περίμενε φέτος μέχρι και 2 εκατ. Ρώσων τουριστών. Πώς το βλέπετε αυτό;
Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια, το σίγουρο όμως είναι ότι — με βάση τις αιτήσεις για βίζα — καταγράφεται μια αύξηση, τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο αυξημένη μέχρι στιγμής. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο που είναι οι μήνες αιχμής μπορεί να έχουμε και μεγαλύτερη αύξηση. Σε κάθε περίπτωση, θα έχουμε αισθητά περισσότερους επισκέπτες σε σχέση με πέρυσι. Θα είναι μια πολύ καλή χρονιά, μια πάρα πολύ καλή χρονιά. Θα είναι μια καλή χρονιά και για Ρώσους τουρίστες που θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την Ελλάδα. Η αγορά είναι πολύ ώριμη. Υπάρχουν πάρα πολύ καλές προσφορές. Αυτό είναι το γεγονός. Τα νούμερα (των επισκεπτών) θα τα δούμε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, διότι μια άλλη πτυχή είναι και η τάση για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.Το κλίμα είναι πολύ ευνοϊκό και ενισχύεται από το αφιερωματικό έτος το οποίο τονίζει τους πολλαπλούς πολιτισμικούς, πνευματικούς και ιστορικούς εμπορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο κρατών. Κι αυτό είναι μια προστιθέμενη αξία, δίνει επιπρόσθετα πνευματικό περιεχόμενο στη φετινή χρονιά.
Στην αρχή της συνέντευξης είπατε ότι ο τουρισμός δεν είναι ο μοναδικός τομέας, εννοώ ένας οικονομικός τομέας πάνω στον οποίο θα μπορούσε να βασιστεί η Ελλάδα. Ποιοι άλλοι τομείς είναι τόσο σημαντικοί για την Ελλάδα από οικονομικής άποψης. Και βέβαια, αν η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει σ’ αυτούς τους τομείς συνεργασία με τη Ρωσία;
Κοιτάξτε, η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης και κάποιων ειδικών χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας είναι ένα πολύ καλό πεδίο για επενδύσεις και συνεργασίες — στις μεταφορές, στα logistics, στον τουρισμό. Ο τουρισμός εννοείται είναι μια μεγάλη βιομηχανία με πολλές πτυχές. Ένας άλλος τομέας είναι η ενέργεια. Στρατηγική οικονομική σημασία έχουν και τα λιμάνια. Η χώρα διαθέτει ένα δίκτυο μεταφορών και logistics, είναι μια πύλη εισόδου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και υπάρχουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις. Η διακυβερνητική συνεργασία διαμορφώνει το πλαίσιο και δημιουργεί τις πολιτικές προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις. Και στη συνάντηση του Προέδρου Πούτιν με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα συζητήθηκαν αυτά τα πεδία και οι ευκαιρίες, στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν οι επιχειρήσεις. Δόθηκαν και δυο παραδείγματα. Παραδείγματος χάρη για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Αυτά θα βγουν σε διεθνείς διαγωνισμούς, θα συμμετάσχουν οι διεθνείς εταιρείες που το επιθυμούν. Και φυσικά είναι ανοιχτό και το πλαίσιο για τις ρωσικές επιχειρήσεις, για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.
Η Ελλάδα, και αυτό το θέμα αφορά πάρα πολύ ειδικά τους Ρώσους τουρίστες, είναι η κύρια πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, από την Τουρκία. Πώς κρίνετε το ενδεχόμενο της ενίσχυσης των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης — Τουρκίας, αλλά και την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες;
Η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης — Τουρκίας προβλέπει διάφορα πράγματα. Ένα από αυτό είναι η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Αυτό βρίσκετε σε ένα κρίσιμο σημείο. Τώρα συζητιούνται οι όροι, οι προϋποθέσεις, γίνεται ένα μπρα-ντε-φερ. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα βρεθεί κάποιο σημείο τομής και θα προχωρήσει. Από εκεί και πέρα εφόσον έχουμε την Ευρώπη που είναι πρόθυμη να συζητήσει με τις γειτονικές χώρες για μια ελεύθερη διακίνηση πολιτών, αυτή η συζήτηση θα πρέπει να επεκταθεί ακόμη και για άλλες χώρες. Δηλαδή, υπάρχει μια συζήτηση που τείνει προς μια θετική έκβαση με τη Γεωργία, έχει ανοίξει μια συζήτηση με την Ουκρανία. Έχει ανοίξει επίσης η συζήτηση το 2013 για απελευθέρωση βίζας για τους Ρώσους πολίτες. Θα έπρεπε να συνεχιστεί αυτή. Πρέπει να συνεχιστεί και να μπούμε σε μια άλλη σκοπιά.
Πρόσφατα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο RIA-novosti είπε ότι έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για το θέμα με βίζες για τους Ρώσους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γνωρίζετε κάτι πάνω σε αυτό; Έχει προχωρήσει κάπως το θέμα;
Θα γίνει συζήτηση. Θα πιάσουμε το νήμα από εκεί που έχει μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2013. Εμείς (η Ελλάδα) θα παίξουμε το ρόλο ενός έγκυρου συνομιλητή ο οποίος θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις και αναζητεί και την καλή βούληση και των υπολοίπων εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ενδιαφέρεται η Ελλάδα για τη δημιουργία κοινών επιχειρήσεων με τη Ρωσία στον αγροτικό τομέα; Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι συζητιούνται διάφοροι τρόποι να σταματήσουν οι κυρώσεις και να αρχίσουνε να βγαίνουν τα προϊόντα από τη λίστα των κυρώσεων. Γνωρίζετε κάτι πάνω σε αυτό;
Νομίζω ότι είναι μια δημιουργική ιδέα για να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια. Αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμα κάποιες τυπικές γραφειοκρατικές δυσκολίες, τις οποίες πρέπει και οι δυο κυβερνήσεις, και τα δυο κράτη να συμβάλουν ώστε να ξεπεραστούν. Νομίζω ότι είναι θέμα πια γραφειοκρατίας και ίσως και να είναι και λίγο διστακτικοί ακόμη οι επιχειρηματίες και οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε αυτό το εμπόριο ώστε να βρουν έναν τρόπο να φτιάξουν αυτές τις joint venture, τις μεικτές επιχειρήσεις και να ξεπεράσουν τα τυπικά εμπόδια.
Η τελευταία μου ερώτηση αφορά στον προσκυνηματικό τουρισμό- με αφορμή και τον εορτασμό της χιλιετούς παρουσίας των Ρώσων μοναχών στο Άγιο Όρος- ο οποίος καταγράφει αυξητική τάση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρωσία. Υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των Ρώσων επισκεπτών που επιλέγουν αυτή τη μορφή τουρισμού στην Ελλάδα και αντίστροφα Ελλήνων επισκεπτών στη Ρωσία;
Δεν έχω νούμερα διότι δεν προΐσταμαι στο αρμόδιο υπουργείο. Μπορώ να σας πω όμως και από προσωπική εμπειρία ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει τους Ρώσους πολίτες που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα και να ακολουθήσουν τους δρόμους των μεγάλων προσκυνημάτων. Το Άγιο Όρος, τα Μετέωρα και άλλες ιστορικές μονές στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ δημοφιλείς στους Ρώσους επισκέπτες. Και μαζί και με άλλες μορφές οι οποίες ήδη συζητιούνται — ο ιαματικός τουρισμός ας πούμε είναι ένας τομέας που έχει μεγάλο μέλλον για τον ελληνικό τουρισμό. Και είναι και ένας τομέας που είναι πολύ δημοφιλής στους Ρώσους. Είναι τομείς οι οποίοι ήταν παραμελημένοι στο παρελθόν, δεν είχαμε δει τη δυναμική τους. Τώρα η ίδια η ζωή, ίδιοι οι άνθρωποι μάς οδηγούν ώστε να τα ενισχύσουμε και να τα εμπλουτίσουμε.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Και εγώ σας ευχαριστώ.
Για πιο άμεση ενημέρωση κάντε like στην σελίδα μας στο facebook εδώ: Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.