Saturday, October 29, 2016

«Αλέξης Τσίπρας: Προδότης ή τραγικός ήρωας;»

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Στα σαββατοκυριακάτικα φύλλα του γερμανικού τύπου επανέρχεται το ελληνικό ζήτημα. Αναλύσεις για τη διακυβέρνηση Τσίπρα αλλά και τις κοινωνικές επιπτώσεις μιας μοιραίας πολιτικής χωρίς ανάπτυξη.
Σε εκτενές ρεπορτάζ από την Αθήνα το περιοδικό Der Spiegel αναζητά στο καινούργιο τεύχος του ερμηνείες για την απομυθοποίηση του Αλέξη Τσίπρα που πριν από σχεδόν δύο χρόνια ήταν ακόμα ένα είδος λαϊκού ήρωα. Υποσχόταν τότε να απαλύνει τα βάσανα των πολλών.
Στο μεταξύ η αγάπη των ανθρώπων έχει μετατραπεί σε οργή, όπως πιστοποιούν περίτρανα οι διαμαρτυρίες και οι δημοσκοπήσεις. Τί είναι τελικά ο Αλέξης Τσίπρας, «προδότης ή τραγικός ήρωας , δέσμιος ενός κυβερνητικού προγράμματος  που υπαγόρευσαν οι πιστωτές;» Το γερμανικό περιοδικό δεν δίνει οριστική απάντηση.
«Στο διάστημα που κυβερνά ο Τσίπρας αθέτησε τις περισσότερες από τις αρχικές υποσχέσεις του. Το καλοκαίρι του 2015 αποδέχθηκε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας των πιστωτών, παίρνει δις ευρώ, αλλά η χώρα του πρέπει να σφίξει το ζωνάρι. Αυξάνει λοιπόν τους φόρους, μειώνει τις συντάξεις, πουλά αεροδρόμια και λιμάνια. Η ελληνική οικονομία ωστόσο παραμένει σε κατάσταση εξουθένωσης, το ποσοστό ανεργίας στο 24%, ενώ θα ακολουθήσουν και νέες περικοπές.»

Μεταμορφώσεις και αντιφάσεις
«Ό,τι και να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, κανείς δεν μένει ικανοποιημένος. Στην Ελλάδα οι άνθρωποι αγκομαχούν με τις σκληρές μεταρρυθμίσεις, στο εξωτερικό παραπονούνται, επειδή αυτές ακριβώς οι μεταρρυθμίσεις δεν φέρνουν άμεσα αποτελέσματα.»
«Η ελάφρυνση του χρέους από μόνη της δεν πρόκειται να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Αυτό που χρειάζεται είναι επενδύσεις. Όταν ο Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία ήθελε να σταματήσει όλα τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων. Και τώρα που ο ίδιος μεταμορφώθηκε ψάχνει επενδυτές, μόνο που αρκετοί υπουργοί του εξακολουθούν να ανθίστανται στις ιδιωτικοποιήσεις.»
Η παγίδα της διά βίου φτώχειας
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει αναλυτικό ρεπορτάζ του ανταποκριτή της στην Αθήνα Gerd Höhler για την κρίση στην Ελλάδα, η οποία ναι μεν δεν τροφοδοτεί πια στο εξωτερικό πηχυαίους τίτλους, για τους ανθρώπους στην Ελλάδα όμως είναι μια πικρή πραγματικότητα.
«20 μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Αλέξη Τσίπρα η κατάσταση για τους περισσότερους Έλληνες είναι χειρότερη παρά ποτέ. Από τα ξένα δάνεια που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής, ούτε λίγο ούτε πολύ 246 δις ευρώ, σχεδόν τίποτα δεν κατέληξε στα χέρια των ανθρώπων. Το μεγαλύτερο μέρος αξιοποιήθηκε για την αναχρηματοδότηση παλιών χρεών. Μετά από μια σύντομη ανάκαμψη το 2014 η Ελλάδα κατρακύλησε πίσω στην ύφεση μετά την εκλογική νίκη του αριστερού λαϊκιστή Τσίπρα.»
«Η υψηλή ανεργία διαρκείας, η μαύρη απασχόληση και η κακοπληρωμένη απασχόληση περιορισμένου χρόνου είναι μια ωρολογιακή βόμβα για την κοινωνία. Από τους ανθρώπους αυτούς μόνο οι λιγότεροι θα καταφέρουν να θεμελιώσουν αξιοσημείωτα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ή να στραφούν στην ιδιωτική ασφάλιση γήρατος. Οι περισσότεροι έχουν πιαστεί στην παγίδα της διά βίου φτώχειας.»
Και είπεν η Bild
Και όπως τόσο συχνά η απλή φωνή της λαϊκής Bild, σήμερα σαν στριγκή επωδός στις εκτιμήσεις και τις ανησυχίες, τις αναλύσεις και τους προβληματισμούς των γερμανικών εφημερίδων για το ελληνικό πρόβλημα. Τίτλος της: «Ο ένας στους τρεις Έλληνες χρωστά στην εφορία».
Ιδού και το ρεπορτάζ: «Η Ελλάδα εξακολουθεί να κάθεται πάνω σ' ένα βουνό από χρέη, εδώ και μια εξαετία εξαρτάται από τον ορό των δανειστών της, δεν είναι όμως ικανή να πάρει λεφτά από τους πολίτες της. Αυτή τη στιγμή οι αξιώσεις του κράτους έναντι ιδιωτών και επιχειρήσεων φθάνουν το ποσόν-ρεκόρ των 91,6 δις ευρώ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το ποσόν αυτό αγγίζει το 55% της συνολικής αποδοτικότητας της οικονομίας. Το κρατικό χρέος υπολογίζεται στα 320 περίπου δις ευρώ.»

Πηγή: Deutsche Welle, ethnos.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.