Thursday, October 27, 2016

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα με τον Κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης Ρωσίας Γκεόργκι Πολτάβτσενκο

Τον Κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης Ρωσίας Γκεόργκι Πολτάβτσενκο υποδέχτηκε το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στο γραφείο του, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Στη συνάντησή τους οι δυο άνδρες συζήτησαν σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος εν όψει του επιχειρηματικού φόρουμ «KYRIL SYNERGY: Αγία Πετρούπολη – Κεντρική Μακεδονία: Νέες κατευθύνσεις συνεργασίας», το οποίο πραγματοποιείται το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη και στη διάρκειά του θα υπογραφεί πρωτόκολλο και οδικός χάρτης τριετούς συνεργασίας (2017-2020) ανάμεσα στις δυο περιοχές.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας καλωσόρισε τον κ. Πολτάβτσενκο και αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας και στους ιστορικούς δεσμούς ανάμεσα στους δυο λαούς, που ενδυναμώνονται από κοινές αξίες και παραδόσεις και σημείωσε ότι «οι σχέσεις αυτές, δεν ήταν μόνο σχέσεις αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, αλλά και σχέσεις πνευματικής εγγύτητας, αληθινής εκτίμησης και φιλίας. Τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και ειδικά εδώ, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία αφενός στις επενδύσεις επιχειρήσεων της Αγίας Πετρούπολης στην Περιφέρειά μας και αφετέρου στις επενδύσεις επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας στην Αγία Πετρούπολη και ευρύτερα στη Ρωσία. Επενδύσεις που θέλουμε και μπορούμε να υποστηρίξουμε και να ενδυναμώσουμε, προς το κοινό συμφέρον και όφελος των χωρών μας».
Ακολούθησε κοινή σύσκεψη ανάμεσα σε αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελούμενη από τους Αντιπεριφερειάρχες της ΠΚΜ, με επικεφαλής τον κ. Τζιτζικώστα και σε αντιπροσωπεία Ρώσων αξιωματούχων, με επικεφαλής τον κ. Πολτάβτσενκο.
Ο κ. Τζιτζικώστας περιέγραψε στην πολυμελή ρωσική αποστολή τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υπογραμμίζοντας ότι «μπορεί να αποτελέσει τον κόμβο ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όχι μόνο προς ολόκληρη τη χώρα αλλά και προς τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Και ταυτόχρονα η Περιφέρεια της Αγίας Πετρούπολης, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στην Κεντρική Μακεδονία, να διευρύνει και να αναπτύξει ακόμα περισσότερο τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που διαθέτει».
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:


1.Συνδυασμένες μεταφορές: Ο κομβικός ρόλος του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, το οποίο ήδη συνδέεται με το οδικό δίκτυο και το επόμενο διάστημα θα συνδεθεί πλήρως και με το σιδηροδρομικό. Έργο που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αξιοποιώντας πόρους από το νέο ΕΣΠΑ. Κομβικός είναι ο ρόλος και του Αεροδρομίου «Μακεδονία», το οποίο αναβαθμίζεται, με την είσοδο στρατηγικών επενδυτών.
2.Αγροτικός τομέας και εξαγωγές: Η Κεντρική Μακεδονία είναι η δεύτερη Περιφέρεια στην Ελλάδα σε εξαγωγική δραστηριότητα και πρώτη στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Παράγει το 26%της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας του Πρωτογενούς Τομέα της Ελλάδας. Επιδίωξη είναι να αρθούν όλα τα εμπόδια στις εξαγωγές των προϊόντων της περιοχής.
3.Τουρισμός: Η Κεντρική Μακεδονία διαθέτει μοναδικά αξιοθέατα, και εξαιρετικές τουριστικές υποδομές, οι οποίες αναβαθμίζονται διαρκώς, οπότε εξυπηρετούνται όλες οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού και τους δώδεκα μήνες του χρόνου. Επιδίωξη είναι η καθιέρωση δωδεκάμηνης τουριστικής περιόδου. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εστιάζει στο θρησκευτικό τουρισμό, καθώς στην «καρδιά» της βρίσκεται το Άγιο Όρος, αλλά και μια σειρά από θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία της Ορθοδοξίας.
4.Παιδεία και Πολιτισμός: Στην Κεντρική Μακεδονία έχουν την έδρα τους τρία Πανεπιστήμια και δυο Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς και σημαντικά Ερευνητικά Κέντρα. Οι σχέσεις με την Αγία Πετρούπολη μπορούν να ενισχυθούν και στην έρευνα αλλά και στο μορφωτικό και πολιτιστικό τομέα, με την ανταλλαγή φοιτητών και ερευνητών, καθώς και την από κοινού διοργάνωση εκθέσεων.
Ο Περιφερειάρχης είπε ότι προσβλέπει στη στενή συνεργασία ανάμεσα στις δυο περιοχές, την οποία χαρακτήρισε πρωτοποριακή και τόνισε ότι την επόμενη τριετία θα γίνουν πολύ συγκεκριμένες κοινές δράσεις στους τομείς της επιχειρηματικότητας, του εμπορίου, του τουρισμού, του πρωτογενούς τομέα, των μεταφορών, του πολιτισμού και της υγείας.
Ο Κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης Γκεόργκι Πολτάβτσενκο τόνισε πως ήδη η Κεντρική Μακεδονία είναι πολύ γνωστή, κυρίως λόγω του Αγίου Όρους και της σημασίας που έχει η Αθωνική Πολιτεία για τους Ρώσους, χαρακτηρίζοντάς τη «μαργαριτάρι παγκόσμιας εμβέλειας».
«Η Αγία Πετρούπολη είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ρωσίας και η Θεσσαλονίκη είναι πολιτιστικό κέντρο της Ελλάδας», είπε ο Κυβερνήτης, αναφέροντας ως συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αγίας Πετρούπολης το ότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας με αναπτυγμένο εμπορικό και βιομηχανικό πλούτο, αλλά και ότι έχει αναπτυγμένους τομείς τη ναυτιλία και την κατασκευή πλοίων, τη φαρμακοβιομηχανία και τις ψηφιακές τεχνολογίες.
Επίσης, ο κ. Πολτάβτσενκο αναφέρθηκε στη ρομποτική, τη μικροηλεκτρονική και τα νέα σύνθετα προϊόντα, που εντάσσονται σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο μέχρι το 2030. Ο Κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης έκανε εκτενή αναφορά στην εκπαίδευση, τονίζοντας πως το 10% του πληθυσμού της Αγίας Πετρούπολης εργάζεται στην ανώτατη εκπαίδευση και την επιστήμη, ενώ είπε πως προσδοκεί συνεργασία και στον τομέα της υγείας, όπου σημείωσε πως η Αγία Πετρούπολη έχει προχωρήσει πάρα πολύ, καθώς όλα της τα νοσοκομεία διαθέτουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό και από φέτος θα ξεκινήσει να λειτουργεί ένα μηχάνημα πρωτονικής αποκατάστασης της υγείας, μια πρωτοποριακή μέθοδος αντιμετώπισης του καρκίνου που θα μπορεί να υποδεχτεί ασθενείς από την Ελλάδα.
«Η κατεύθυνση του τουρισμού είναι η πιο σοβαρή. Η Αγία Πετρούπολη για δεύτερη συνεχή χρονιά αναγνωρίζεται ως καλύτερος τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη. Φέτος υπολογίζουμε ότι η Αγία Πετρούπολη θα υποδεχτεί πάνω από 7 εκατομμύρια τουρίστες», τόνισε ο κ. Πολτάβτσενκο και ευχαρίστησε τον κ. Τζιτζικώστα για τη θερμή υποδοχή.


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.