Wednesday, October 26, 2016

Ο Νίκος Φίλης εγκαινιάζει το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιλίου

To 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιλίου εγκαινίασε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, μαζί με τον Δήμαρχο Ιλίου Νίκο Ζενέτο, τον Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα, τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Αθηνών Σπύρο Τζόκα, Δημοτικούς Συμβούλους και εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής. «Εύχομαι να εγκαινιάσουμε πολλά τέτοια σχολεία για τα παιδιά που τα έχουν ανάγκη», τόνισε ο υπουργός.
Στο σχολείο, προϋπολογισμού 63 εκατ. Ευρώ, το οποίο αποτελεί, από πλευράς υποδομών, ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στη χώρα στο τομέα της Ειδικής Αγωγής, φοιτούν από την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς περίπου πενήντα παιδιά, με το σύνολο των εκπαιδευτικών που απαιτούνται.
Ο κ. Φίλης στην ομιλία του επανέλαβε ότι το υπουργείο έχει αποδείξει εμπράκτως την ευαισθησία του για την Ειδική Αγωγή, τονίζοντας ότι φέτος έγιναν 9.000 προσλήψεις αναπληρωτών όλων των ειδικοτήτων στον τομέα αυτόν, αριθμός ρεκόρ σε σχέση με τις προσλήψεις των τελευταίων δέκα ετών και σημείωσε ότι φέτος ιδρύθηκαν περίπου 500 νέα τμήματα ένταξης, υπογραμμίζοντας ότι τα σχολεία της Ειδικής Αγωγής λειτούργησαν και αυτά από την πρώτη μέρα-για πρώτη φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια-εκπλήσσοντας ακόμη και τους γονείς που είχαν μάθει να ξεκινούν τα μαθήματα των παιδιών με ειδικές ανάγκες τον Γενάρη.
Επί πλέον, ο υπουργός ανακοίνωσε διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αυτή ήταν και η απάντηση προς τους περίπου δέκα διαμαρτυρόμενους εκπαιδευτικούς, που εμφανίστηκαν στην τελετή των εγκαινίων, φωνάζοντας συνθήματα για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.
Ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, αφού συνεχάρη όσους συνέβαλαν στην ανέγερση του νέου σχολείου, τόνισε ότι η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας να εξετάσει, από κοινού με την τοπική αυτοδιοίκηση, τα προβλήματα στα σχολεία της περιοχής, ώστε να δοθούν λύσεις. Ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας συνεχάρη και αυτός με τη σειρά του όσους συνέβαλαν στην ανέγερση του σχολείου και τόνισε ότι η συνεργασία όλων των φορέων της πολιτείας μπορεί να φέρνει θετικά αποτελέσματα για του πολίτες.
Νωρίτερα, ο κ. Φίλης επισκέφθηκε το 5ο και 11ο Δημοτικό Σχολείο, που συστεγάζονται σε κτιριακό συγκρότημα που ανεγέρθηκε την περίοδο 1964-65 και προοριζόταν για φυλακές.
Ο Νίκος Φίλης περιηγήθηκε στους χώρους από τους διευθυντές των σχολείων και τον Δήμαρχο Νίκο Ζενέτο και διαπίστωσε από πρώτο χέρι τα κτιριολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά μαθητές και δάσκαλοι και συμφώνησε με την ρήση εκπαιδευτικού, ότι επιτέλους η φυλακή πρέπει να γίνει σχολείο. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι εφ’ όσον ο Δήμος έχει στη διάθεσή του άλλο χώρο θα προσπαθήσει για την ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος: «Εμείς εννοούμε το σχολείο της ισότητας και θέλουμε όλα τα παιδιά να έχουν ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση. Εδώ στο Ίλιον που είναι μία γειτονιά ανθρώπων του μεροκάματου και της καθημερινής βιοπάλης έχουμε την υποχρέωση ως πολιτεία να κάνουμε σχολεία με χώρους άνετους και ευχάριστους για τα παιδιά.»
Αμέσως μετά, ο υπουργός συνομίλησε με το Σύλλογο Διδασκόντων και τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων, οι οποίοι του έθεσαν εκτός από το κτιριολογικό πρόβλημα το θέμα της επιμόρφωσης των δασκάλων. Ο κ. Φίλης συμφώνησε ότι η επιμόρφωση πρέπει να είναι συνεχής και όχι μόνο για τον τρόπο διδασκαλίας αλλά και για μία σειρά θεμάτων που απασχολούν τη καθημερινότητα του σχολείου, όπως η αντιμετώπιση του bulling, η διαφοροποιημένη διδασκαλία για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και η αντιμετώπιση του ρατσισμού.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.