Wednesday, October 26, 2016

Τι περιμένει η ελληνική πλευρά από την επίσκεψη Ομπάμα

Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για την επικείμενη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα. Ο ρόλος της Ελλάδας μετά τον ερχομό του Αμερικανού προέδρου
Ο ρόλος της Ελλάδας για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, θα βρεθεί στο επίκεντρο της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ενώ υπογραμμίζουν ότι ο ρόλος της χώρας μας ενισχύεται δεδομένων των περιφερειακών εξελίξεων και της αυξανόμενης αστάθειας.
AdTech Ad

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η επιλογή του προέδρου των ΗΠΑ να επισκεφθεί την Αθήνα στις 15 και στις 16 Νοεμβρίου και στη συνέχεια το Βερολίνο στο τέλος της θητείας του, προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη αυτή και μάλιστα έρχεται σε συνέχεια του μηνύματος του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου, ότι βούληση των ΗΠΑ είναι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους πριν από το τέλος της θητείας Ομπάμα.
Αυτή η εξέλιξη, προσθέτουν, έρχεται ως αποτέλεσμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης η οποία περιλαμβάνει συνεργασία και επαφές με ευρύ φάσμα κρίσιμων περιφερειακών και παγκοσμίων «παικτών», από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη έως την Αίγυπτο και το Ιράν. Από την Κίνα και τη Ρωσία, ως τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάμεις και τις ΗΠΑ. Με επιτυχημένη ωστόσο τήρηση, προσθέτουν οι κυβερνητικές πηγές, των απαραίτητων ισορροπιών και καθολική αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας, ως πόλου σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.
Αποτελεί επίσης, όπως σημειώνουν, αναγνώριση του ενισχυμένου ρόλου και της αποτελεσματικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, η χωρίς ανάλογο προηγούμενο σειρά επαφών του Αλέξη Τσίπρα με παγκόσμιους ηγέτες και επισκέψεων στην Ελλάδα σε ενάμιση μόλις χρόνο απαριθμώντας τα εξής:

- Την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα στην Αθήνα, την πρώτη μετά από 17 χρόνια και 4η στην ιστορία, σε συνέχεια των συναντήσεων στη Νέα Υόρκη και τη Βαρσοβία.
- Τις τρεις συναντήσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε Ρωσία και Ελλάδα, καθώς και επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα.
- Τις δύο επισκέψεις του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς στην Αθήνα.
- Επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα και συνάντηση με τον Πρόεδρο Σι Τσινπίνγκ.
- Επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου μαζί με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Λέσβο για την ανάδειξη της προσφοράς του ελληνικού λαού στο προσφυγικό.
- Τριμερείς Σύνοδοι Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο και με το Ισραήλ.
- Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ιράν και συνάντηση με την ανώτατη ηγεσία της χώρας.
- Η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σερβία και την Ουκρανία.

Συναντήσεις με Παυλόπουλο και Τσίπρα

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου Ομπάμα στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθούν κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, καθώς και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών. Στο επίκεντρο της επίσκεψης αναμένεται να βρεθούν, επίσης, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η πορεία του οικονομικού προγράμματος, το Κυπριακό και το προσφυγικό.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωσή του Λευκού Οίκου, ο Πρόεδρος Ομπάμα «θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα επαναλάβει την υποστήριξή του στις προσπάθειες επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας στο δρόμο της βιωσιμότητας και της ανανεωμένης ανάπτυξης».
Με τις διακοινοτικές συνομιλίες να εισέρχονται σε κρίσιμη φάση και την Ελλάδα να έχει λόγο σε ζητήματα ασφαλείας και εγγυήσεων, το Κυπριακό αναμένεται να αποτελέσει, επίσης, βασικό θέμα στις συνομιλίες της κυβέρνησης με τον Αμερικανό Πρόεδρο, λένε οι κυβερνητικές πηγές.
Επιπλέον, η προσφυγική κρίση παραμένει ένα φλέγον ζήτημα παγκόσμιας εμβέλειας που πυροδοτεί εξελίξεις με τεράστιο αντίκτυπο στο διεθνές σύστημα και την ΕΕ. Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξη και αναγνώρισή τους προς την Ελλάδα για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, ενάντια στη λογική των διαχωριστικών και μονομερών ενεργειών, όπως προωθούνται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η επίσκεψη Ομπάμα αναμένεται να αποτελέσει άλλο ένα σήμα υποστήριξης των ΗΠΑ στην επιλογή αυτή και στις ελληνικές προσπάθειες.

Οι αμερικανικές επενδύσεις στην ατζέντα

Παράλληλα, στην ατζέντα Ομπάμα θα βρεθούν τόσο οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα (ο Αμερικανός Πρόεδρος αναμένεται να συνοδεύεται από πλήθος επιχειρηματιών) όσο και η Δημοκρατία. Στο πλαίσιο της επίσκεψης ενός εμβληματικού Δημοκρατικού προέδρου, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, αυτή αναμένεται να κερδίσει μια ξεχωριστή σημασία, ενώ αποτελεί και αναγνώριση στη συμβολή της σημερινής Ελλάδας στην ενίσχυση της δημοκρατίας.
Η διεθνής θέση της Ελλάδας ενισχύεται, τονίζουν οι ίδιες πηγές. Οι προσπάθειές της αναγνωρίζονται και τονίζουν ότι έτσι καθίσταται πρόδηλο, ότι οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί δήθεν «αναξιόπιστης κυβέρνησης απορρίπτονται από παγκόσμιες δυνάμεις και πέφτουν στο κενό».
ΠΗΓΗ news247.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.