Monday, October 31, 2016

Δύο αποφάσεις που αφορούν το πολλαπλασιαστικό υλικό υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Μάρκος Μπόλαρης

Δύο αποφάσεις που αφορούν το πολλαπλασιαστικό υλικό υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης – Επικαιροποίηση Μητρώου Ποικιλιών και Προμηθευτών & Συσκευασία του πολλαπλασιαστικού υλικού σε συμμόρφωση με Οδηγίες της ΕΕ
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης υπέγραψε δύο υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με το πολλαπλασιαστικό υλικό.
Συγκεκριμένα, η πρώτη απόφαση αφορά την κατάρτιση Τεχνικού Κανονισμού για την εγγραφή των προμηθευτών σε μητρώο, την καταχώρηση των ποικιλιών και τον κοινό κατάλογο των ποικιλιών. Σκοπός της απόφασης αυτής είναι η συμμόρφωση προς την εκτελεστική οδηγία 2014/97 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην απόφαση, η Διεύθυνση Φυτογενετικών Πόρων και Πολλαπλασιαστικού Υλικού και τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου τηρούν και επικαιροποιούν το μητρώο προμηθευτών. Οι προμηθευτές υποχρεούνται να κοινοποιήσουν στα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης τα στοιχεία τους και τις δραστηριότητές τους, όπως και οποιαδήποτε μεταβολή σε αυτά.

Επίσης προβλέπεται η τήρηση και η επικαιροποίηση μητρώου ποικιλιών από την Διεύθυνση Φυτογενετικών Πόρων και Πολλαπλασιαστικού Υλικού του Υπουργείου. Η απόφαση προβλέπει τη διαδικασία εγγραφής, τα στοιχεία της ποικιλίας που θα αναφέρονται στο μητρώο, όπως και τους όρους για την καταχώρηση των ποικιλιών. Ο φάκελος για κάθε ποικιλία τηρείται στο Τμήμα Ελέγχου Ποικιλιών της Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Μακεδονίας – Θράκης του Υπουργείου. Στην απόφαση περιέχονται επίσης, η διαδικασία της αίτησης για καταχώρηση μιας ποικιλίας, ο τρόπος εξέτασης των αιτήσεων η περίοδος ισχύος της καταχώρησης μιας ποικιλίας, ο τρόπος  ανανέωσης της καταχώρησης μιας ποικιλίας και η διαδικασία διαγραφής μιας ποικιλίας από το μητρώο ποικιλιών.

Με τη δεύτερη απόφαση καθορίζονται οι απαιτήσεις σχετικά με την επισήμανση, τη σφράγιση και τη συσκευασία του πολλαπλασιαστικού υλικού οπωροφόρων φυτών και δένδρων που προορίζονται για την παραγωγή φρούτων και που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας 2008/90 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε συμμόρφωση προς την Εκτελεστική Οδηγία 2014/96 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η απόφαση περιλαμβάνει τις απαιτήσεις σχετικά με την επισήμανση, τη σφράγιση και τη συσκευασία, τα συνοδευτικά έγγραφα καθώς και τους προβλεπόμενους ελέγχους και κυρώσεις.    

Για πιο άμεση ενημέρωση κάντε like στην σελίδα μας στο facebook εδώ: Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.