Thursday, October 27, 2016

Ψήφισμα των δημοτικών παρατάξεων ΡΑΠ - ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ για τους πλειστηριασμούς

Κοινό Ψήφισμα των παρατάξεων ΡΑΠ- Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη και Αγωνιζόμενοι Πολίτες που κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26.10.2016. 
Το κοινωνικά καυτό ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας πρέπει να αντιμετωπίζεται σε πρώτη προτεραιότητα από την πολιτεία και με πολιτικές ουσιαστικής προστασίας των αδύναμων οικονομικά δανειοληπτών από την Κυβέρνηση.
Με ανάλογη ευαισθησία και σοβαρότητα πρέπει να αντιμετωπίζεται το ζήτημα και από τους κοινωνικούς και θεσμικούς φορείς που δραστηριοποιούνται για την προστασία της πρώτης κατοικίας με κινηματικούς ή άλλους τρόπους.
Το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»  πρέπει να ξεκαθαρίζεται και να συγκεκριμενοποιείται. Δεν μπορεί να εννοεί προστασία όσων έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τα δάνειά τους και δεν το κάνουν σε βάρος εκείνων που έχουν πραγματική αδυναμία, δεν μπορεί να εννοεί τους μπαταχτσήδες, τους “πονηρούς” ή όσους οφείλουν δεδουλευμένα εργαζομένων, όπως έγινε πρόσφατα στη πόλη μας!! Ούτε μπορεί να καλύπτει την έλλειψη ιδεολογίας, πολιτικής και καθαρών στοχεύσεων συλλογικοτήτων,  που αυτοπροσδιορίζονται  ως επαναστατικές και ταξικές.
Σύμφωνα με το ψηφισμένο θεσμικό πλαίσιο, προστατεύονται οι δανειολήπτες πρώτης κατοικίας που διαθέτουν ακίνητο αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ εάν είναι άγαμοι, 220.000 ευρώ εάν είναι έγγαμοι, ποσά που προσαυξάνονται  κατά 20.000 ευρώ ανά παιδί και μέχρι τρία παιδιά. Αντίστοιχα, θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα  13.906 ευρώ αν πρόκειται για ένα άτομο, 23.659 ευρώ αν πρόκειται για δύο άτομα και για κάθε παιδί 5.714 ευρώ, έως τρία παιδιά.
Παραμένει όμως ένα σημαντικό νομικό κενό: οι ρυθμίσεις δεν καλύπτουν χρέη προς το δημόσιο και τους ΟΤΑ. Κατόπιν αυτού
το Δημοτικό Συμβούλιο
απαιτεί από την Κυβέρνηση :
-να καταθέσει άμεσα σχετική τροπολογία ώστε να επεκταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας και για χρέη προς το Δημόσιο και τους ΟΤΑ. Μέχρι την έγκριση της τροπολογίας από τη Βουλή, να σταματήσουν όλοι οι πλειστηριασμοί που αφορούν πρώτες κατοικίες.
- να διαχωρίσει τη διαδικασία των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας  από τους υπόλοιπους πλειστηριασμούς
-να επεκταθούν και μετά το 2018 τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας
-σεισάχθεια των χρεών των ανέργων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που δημιούργησε η κρίση προς τις τράπεζες κ άλλους φορείς.
Πάτρα, 26.10.2016


ΡΑΠ-Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη                              Αγωνιζόμενοι Πολίτες

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.