Wednesday, November 22, 2017

Προσκύνημα της Π.Ο.Π.Σ. στο Ιστορικό Οχυρό Ρούπελ και επίσκεψη στους Συλλόγους Ποντίων Επαρχίας Σιντικής και Επταμύλων

Σε... μονοπάτια της ιστορίας ξεναγήθηκαν μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, τα οποία επισκέφθηκαν την Κυριακή 19 Νοεμβρίου το ιστορικό οχυρό Ρούπελ.
Τα μέλη της Π.Ο.Π.Σ., στο πλαίσιο της ξενάγησής τους από το 10ο Σύνταγμα Σερρών, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ιστορική αναδρομή στην κατασκευή του οχυρού και στην ηρωική αντίσταση των Ελλήνων στρατιωτών στην επίθεση των Γερμανών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στη συνέχεια ένα τμήμα της Ομάδας Ιστορικής Αναβίωσης «Γ. Δουράτσος-Δ/τής Ρούπελ» του Πολεμικού Μουσείου "Μιχάλη Τσαρτσίδη", εκτός της ξενάγησης, τους επέδειξε τις γνήσιες στολές και τα αυθεντικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην ιστορική μάχη του 1941.
Η επίσκεψη στο σύμβολο της αντίστασης, της αξιοπρέπειας και του ηρωισμού ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στις στοές του οχυρού Ρούπελ.


Ακολούθως, τα μέλη της Π.Ο.Π.Σ. επισκέφθηκαν την πόλη του Σιδηροκάστρου, όπου ξεναγήθηκαν στους χώρους του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Σιδηροκάστρου «Μιχάλης Τσαρτσίδης». Η συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει στολές και όπλα Ελλήνων, Γερμανών, Βουλγάρων, Ιταλών στρατιωτικών, μετάλλια, κράνη, φωτογραφίες, έγγραφα και ποικίλο άλλο υλικό.
Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα και σε ένα έντονα συγκινησιακό κλίμα, το «παιδί της κατοχής», ο ίδιος ο συλλέκτης, Μιχάλης Τσαρτσίδης, ξύπνησε μνήμες της «χρυσής εποποιίας» της ελληνικής αντίστασης στη ναζιστική μηχανή, μέσα από τις περιγραφές του για την περίοδο του πολέμου του ’40.
Τα μέλη της Π.Ο.Π.Σ. εντυπωσιασμένα από την ξενάγηση και την όμορφη φιλοξενία, ευχαρίστησαν θερμά τον κ. Μιχάλη Τσαρτσίδη και του προσέφεραν, ως αναμνηστικά δώρα, βιβλία για τον Ιστορικό Πόντο.
Στο πλαίσιο σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των σωματείων-μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, μέλη της Ομοσπονδίας, επισκέφθηκαν το Σύλλογο Ποντίων Επαρχίας Σιντικής "Οι Κομνηνοί". Στα γραφεία του Συλλόγου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μελών της Π.Ο.Π.Σ. και του Δ.Σ. των «Κομνηνών», με τον Δήμαρχο Σιντικής κ.Φώτιο Δομουχτσίδη, με τον οποίο συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ., Χριστίνα Σαχινίδου, έθεσε μεταξύ άλλων και το θέμα ενίσχυσης των δράσεων και δραστηριοτήτων του Συλλόγου από την τοπική αρχή.
Τέλος, η αντιπροσωπεία της Π.Ο.Π.Σ., έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Επταμύλων Ν. Σερρών «Οι Ακρίτες» και μέλους του Δ.Σ. της Π.Ο.Π.Σ., κ. Παύλου Καρυπίδη, φιλοξενήθηκε στα γραφεία των «Ακριτών» σε μια εκδήλωση-παρακάθ, που στήθηκε με ξεχωριστό μεράκι από τα μέλη των «Ακριτών» και περιελάμβανε παραδοσιακά εδέσματα του Πόντου, μουσική, τραγούδι και φυσικά χορούς του Ιστορικού Πόντου.

















No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.