Monday, January 21, 2019

Αναδίπλωση Βούτση για την «απευθείας ανάθεση» στον Δανέλλη, προχωρά σε κλήρωση


Μετά τις έντονες αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναγκάστηκε σε αναδίπλωση και αποσύρει την απόφασή του για τον «διορισμό» του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Σπύρου Δανέλλη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.

Με την Νέα Δημοκρατία και όχι μόνο να μιλά για κοινοβουλευτική εκτροπή, ο Νίκος Βούτσης θα προχωρήσει τελικά σε κλήρωση για τους βουλευτές που θα συμμετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, ίσως και γιατί η κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι θα ήταν λάθος να δυναμιτίσει κι άλλο το ήδη τεταμένο κλίμα σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η κλήρωση θα διεξαχθεί μεταξύ των τριών ανεξάρτητων πλέον βουλευτών, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, δηλαδή, των κ.κ. Σπύρου Δανέλλη, Γρηγόρη Ψαριανού και Γιώργου Μαυρωτά.
Η αρχική απόφαση Βούτση να αλλάξει τη σύνθεση της Επιτροπής διατηρώντας τον Σπύρο Δανέλλη ως ανεξάρτητο βουλευτή, ανέτρεπε τις ισορροπίες δίνοντας την πλειοψηφία στην κυβέρνηση με 28 βουλευτές, έναντι 27 για την αντιπολίτευση, η οποία έχει ήδη καταγγείλει μεθοδεύσεις για τη δημιουργία πλαστής πλειοψηφίας στην Επιτροπή από την οποία θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών προτού εισαχθεί στην Ολομέλεια.
Εκρηκτικό πάντως αναμένεται το κλίμα στη συνεδρίαση της Επιτροπής ακόμη και με την αναδίπλωση Βούτση, με τον Πάνο Καμμένο να αντικαθιστά στην Επιτροπή τον Κώστα Κατσίκη, καθώς ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε καταγγείλει με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής απόπειρα «κοινοβουλευτικού και συνταγματικού πραξικοπήματος», προειδοποιώντας τον ότι τυχόν αλλαγή της σύνθεσής της Επιτροπής θα συνιστά «νόθευση».

Οξύτατες αντιδράσεις

Κοινοβουλευτική εκτροπή χαρακτηρίζει ο Γραμματέας της ΚΟ της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κώστας Τσιάρας την τοποθέτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Σπύρου Δανέλλη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής με απόφαση του ΠτΒ Νίκου Βούτση.
Απαράδεκτο χαρακτήρισε τον τρόπο επιλογής του Σπύρου Δανέλλη για την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Δημήτρης Καμμένος. Σε επιστολή του στον πρόεδρος της Βουλής Νίκο Βούτση αναφέρει χαρακτηριστικά «θεωρώ απαράδεκτο, καθώς συνιστά προσβολή προς το πρόσωπό σας, ότι δήθεν αποφασίσατε, χωρίς να ερωτηθεί ουδείς εκ των ανεξαρτήτων βουλευτών, να ορίσετε τον ανεξάρτητο βουλευτή, Σπύρο Δανέλλη, ως νέο μέλος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων».

Οι δηλώσεις Βούτση μετά την αναδίπλωση

Ότι αποσύρεται η απόφαση που είχε αναρτηθεί νωρίτερα στην κοινοβουλευτική διαφάνεια και όριζε τον Σπύρο Δανέλλη μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ενημερώνοντας ότι μόλις υπάρξει επισήμως διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου από το ΚΙΝΑΛ  θα προχωρήσει κλήρωση ανάμεσα σε τρεις ανεξάρτητους βουλευτές (σ.σ. από τους βουλευτές που τα τελευταία 24ωρα κατέστησαν ανεξάρτητοι), οι οποίοι έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.
Επίσης ο Νίκος Βούτσης διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η διαδικασία της συζήτησης της Συμφωνίας στη Βουλή θα είναι άνετη, ώστε να υπάρξει επαρκής χρόνος για διεξοδική συζήτηση και τοποθετήσεις πολλών βουλευτών.
«Ουδείς θέλει οποιονδήποτε περιορισμό στη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και συζήτησής της» επανέλαβε συγκεκριμένα, μετά το πέρας της Διάσκεψης των Προέδρων, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
Όπως εξήγησε, «η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε ότι θα υπάρξουν δύο ημέρες συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, θα ακολουθήσει υποβολή έκθεσης της Επιτροπής και την Τετάρτη και Πέμπτη θα γίνει η συζήτηση στην Ολομέλεια, η οποία θα ξεκινάει στις 10:00 το πρωί και θα προχωρά όσο χρειαστεί. Θα είναι μια διαδικασία τεσσάρων ημερών και με τρόπο που θα δώσει την ευχέρεια να μιλήσουν όσοι βουλευτές εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών».
Αναφορικά με τη σύνθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι το προεδρείο αναμένει την ολοκλήρωση της ΚΟ της ΔΗΣΥ και αν θα υπάρξει και επισήμως διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου.
«Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, θα προχωρήσει κλήρωση ανάμεσα σε τρεις ανεξάρτητους βουλευτές (σ.σ. από τους βουλευτές που τα τελευταία 24ωρα κατέστησαν ανεξάρτητοι), οι οποίοι έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Είναι τρεις οι ανεξάρτητοι βουλευτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, δηλαδή, οι κ.κ. Σπύρος Δανέλλης, Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Μαυρωτάς. Ανάμεσα σε αυτούς τους τρεις θα γίνει κλήρωση, ώστε να καλυφθούν οι δύο θέσεις ανεξάρτητων βουλευτών, δεδομένου ότι η άλλη θέση είναι του Δημήτρη Καμμένου, που είναι πριν τις τελευταίες εξελίξεις μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας» σημείωσε και διευκρίνισε ότι αποσύρεται η απόφαση που είχε αναρτηθεί νωρίτερα στην κοινοβουλευτική διαφάνεια και όριζε τον κ. Σπύρο Δανέλλη μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας.
«Συνεπώς δεν μπορεί να υπάρχει καμία ένσταση επί του θέματος αυτού, από καμία πλευρά» τόνισε ο κ. Βούτσης και εξήγησε ότι η διαδικασία της κλήρωσης θα προχωρήσει με βάση τις τοποθετήσεις στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Επίσης, είπε ότι ο κ. Αμυράς έχει δώσει επιστολή που επιλέγει τη συμμετοχή σε δύο άλλες επιτροπές, την Επιτροπή Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου, οι δε άλλοι ανεξάρτητοι βρίσκονται από διετίας σε επιτροπές.
Ειδικά για τη ΔΗΣΥ και το ενδεχόμενο διαγραφής του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την ΚΟ, όταν ρωτήθηκε ο κ. Βούτσης απάντησε ότι με τη συμμετοχή του κ. Θεοχαρόπουλου η ΔΗΣΥ δικαούτο 4 βουλευτές στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Αν διαγραφεί ο κ. Θεοχαρόπουλος θα δικαιούται τρεις βουλευτές, αλλά όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «θα περιμένει το σύνολο των εξελίξεων στη ΔΗΣΥ…».

Η Επιτροπή είναι γνωμοδοτική

Ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι ομοφώνως, πλην της Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά (ΑΝΕΛ) και του κ. Χρήστου Παππά (Χρυσή Αυγή), στη Διάσκεψη των Προέδρων όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν και επαναβεβαίωσαν το Σύνταγμα, ότι δηλαδή το όργανο που νομοθετεί στη Βουλή είναι η Ολομέλεια.
«Η Επιτροπή είναι γνωμοδοτική. Άρα οποιαδήποτε σπουδαιολόγηση και προκατάληψη γύρω από αυτό το θέμα έχει σημασία μικρότερη από αυτήν που μπορεί κάποιος να δώσει. Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της Επιτροπής, αυτό δεν πρόκειται να ανακόψει τη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια και να εμποδίσει να ληφθεί απόφαση από την πλειοψηφία των βουλευτών» υπογράμμισε.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου πότε η Βουλή αναμένει να κατατεθεί το πρωτόκολλο για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο κ. Βούτσης απάντησε ότι αυτό είναι ζήτημα που το γνωρίζουν η κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών και ο γγ του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ.
Πηγή: in.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.