Friday, May 24, 2019

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ - ΝΕΟ ΟΡΑΜΑ ΣΤΗΝ ΣΙΝΤΙΚΗ


Του Χρήστου Κατσαρού

Το όραμά της για το Δήμο Σιντικής παρουσίασε στις προεκλογικές της ομιλίες η υποψήφια δήμαρχος, κυρία Όλγα Φυταγκουρίδου, ενώ παράλληλα καυτηρίασε και τα κακώς κείμενα της παρούσας Δημοτικής Αρχής, αναφορικά με την χάσιμο ευκαιριών στη χρηματοδότηση, την ελλειψη επικοινωνίας ανάμεσα στο Δήμο και τους επαγγελματίες, απέναντι στους οποίους η Δημοτική αρχή κωφεύει ή και τους συλλόγους που έχουν περιθωριοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, τις εγκαταλελειμένες ή και αναξιοποίητες υποδομές κυρίως των λουτρών και άλλων χώρων ( δημοτικά θερμοκήπια, αθλητικοί χώροι, μουσεία Κερκίνη, Μπέλλες, Κοιλάδα Κρουσοβίτη, Μουσείο Θερμοπηγής, Ορειβατικά Μονοπάτια) που στερούν από τουριστική ανάπτυξη το Δήμο, αλλά και των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης. Η κυρία Φυταγκουρίδου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο αγροτικό οδικό δίκτυο που χρήζει εκσυγχρονισμού και βελτίωσης, αλλά και στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων που δεν αντιμετωπίζεται ριζικά αλλά μάλλον αποσπασματικά με αποτέλεσμα οι πρακτικές που χρησιμοποιούνται να μην είναι ούτε οι ενδεικνυόμενες ούτε οι κοινώς παραδεδεγμένες σε πολιτισμένες χώρες τον 21ο αιώνα και να εκθέτουν τη χώρα αλλά κυρίως τον ίδιο το Δήμο για την προχειρότητα και την ανεπάρκεια του.
Σύμφωνα με την κυρία Φυταγκουρίδου, η οποία έχει μακρά θητεία στα έδρανα των δημοτικών συμβουλίων, η κατάσταση είναι όχι μόνο δραματική, αλλά και χωρίς να διαφαίνεται καμία διάθεση να διορθωθεί από μέρους της σημερινής δημοτικής αρχής. Συγκεκεριμένα η επικεφαλής του συνδυασμού «Νέοι Ορίζοντες για τη Σιντική» δήλωσε τα εξής:


Η συγκεκριμένη δημοτική αρχή είχε το περιθώριο για μια ολόκληρη θητεία με τους νέους Καλλικρατικούς Δήμους από θέση ελεύθερης και ανέξοδης κριτικής και όχι ευθύνης να διαμορφώσει θέσεις, να αποκτήσει γνώσεις, να ασκήσει κριτική, να είναι έτοιμη με λίγα λόγια να διοικήσει. Αντ’ αυτού εμφανίστηκε ανέτοιμη, χρειάστηκε απίστευτα μεγάλο χρόνο προσαρμογής και, τελικά, κατάφερε ελάχιστα, τόσα που ο μέσος δημότης δεν μπορεί να ανακαλέσει στη μνήμη του.
Πραγματικά, περάσαμε κωμικοτραγικές στιγμές που δε θα ήθελα να τις ξαναζήσω….
Δεν υπήρχε διάλογος, δεν υπήρχε σύνθεση απόψεων. Υπήρχε μόνον η αρχή ενός και τα πράγματα έπαιρναν τον δρόμο της όπως βόλευε του κρατούντες.
-Δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και όχι μόνο ευθυγραμμισμένοι, αδρανείς, φροντίζοντας τα παραταξιακά τους ή τα προσωπικά τους συμφέροντα
Συνοψίζοντας η κυρία Φυταγκουρίδου έκανε λόγο για μια αλαζονική δημοτική αρχή χωρίς σεβασμό απέναντι ακόμα και στους δικούς της συμβούλους και πολύ περισσότερο απέναντι στους πολίτες και που ακόμα και η παροχή τηλεόρασης είχε ως γνώμονα όχι το συμφέρον των δημοτών αλλά σκοτεινές προθέσεις,. Για την κυρία Φυταγκουρίδου, το πρόγραμμα της νυν δημοτικής αρχής δεν είναι παρά προεκλογικές εξαγγελίες-φούσκες για μουσεία που μόλις ανακάλυψε ότι υπάρχουν και αοριστολογίες για τις περιοχές που τόσο καιρό απαξιώνονταν, ενώ η δημοτική αρχή έσπευδε να καρπώνεται τις επιτυχημένες προσπάθειες των εθελοντών του Κάστρου, του Ρούπελ, των καρναβαλιστών, αλλά αδυνατούσε να συντονίσει αποτελεσματικά, να είναι πρωταγωνίστρια, να προωθήσει με τις ιδέες της τις φιλότιμες προσπάθειες ένα βήμα παραπέρα.
Αντίθετα, το όραμα και το κοστολογημένο πρόγραμμα της υποψηφίας δημάρχου κυρίας Φυταγκουρίδου περιλαμβάνει:
• Μηχανισμό απορρόφησης χρηματοδοτήσεων για, να υλοποιήθούν έργα και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ώστε να υπάρξει απαραίτητη εισροή κεφαλαίων για την ανάπτυξη του τόπου
• Κερδοφόρα χρήση των πόρων της ΣΙΝΤΙΚΗ ΔΑΕ και, κυρίως, προσεκτικό σχεδιασμό και τη διερεύνηση όλων των δυνατοτήτων προκειμένου να απεγκλωβιστούν τα Ιαματικά Λουτρά Σιδηροκάστρου από την δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Επιπλέον, την περαιτέρω διερεύνηση του γεωθερμικού δυναμικού της περιοχής, αρχικά με την εκπόνηση μελετών και τη συνεργασία με το ΙΓΜΕ και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει το φυσικό αέριο.
Για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων
• Σύσταση γραφείου με στόχο τον συντονισμό της επιχειρηματικότητας, την συνεργασία των επαγγελματιών και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων
• Ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος (ιστορικού, περιβαλλοντικού, θρησκευτικού) προς την περιοχή, αρχικά με την σωστή συντήρηση και λειτουργία των ήδη γνωστών μνημείων και δρώμενων ώστε να εμπνέουν συγκινήσεις στους επισκέπτες και αίσθημα αξιοπρέπειας στους δημότες. Επιπλέον ανάδειξη νέων χώρων (περιοχών φυσικού κάλλους, και γεωλογικού ενδιαφέροντος, παραδοσιακά κτίρια και γεφύρια) και δρώμενων (μηχανοκίνητος αθλητισμός, σπηλαιολογία, αναρρίχηση, ορειβασία, μονοπάτια, ιππασία κ.α.) ώστε να προσελκύονται σε κάθε εποχή του έτους τουρίστες όλων των ηλικιώνΓια προκειμένου να καταστεί η Σιντική ένας εύκολα αναγνωρίσιμος και δημοφιλής τουριστικός προορισμός
• Οικοδόμηση μιας χαρακτηριστικής πολιτιστικής ταυτότητας για κάθε χωριό, στηριγμένη στα μνημεία και την ιστορία του.
Σωστή εκμετάλλευση των ιδεών και της διάθεσης προσφοράς όλων των δημοτών!
• Οργάνωση, με τη βοήθεια επιστημόνων, εθελοντών, των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου αλλά και συνεργασιών με κάθε διαθέσιμο φορέα ένα συντονισμένο τουριστικό δίκτυο που να προσφέρει όλες τις εποχές του χρόνου ποικιλία δραστηριοτήτων και συνδυασμό επιλογών για κάθε ηλικία, ανάλογα με τις προτιμήσεις του επισκέπτη.
Ψηφιακό εκσυγχρονισμό των δημοτικών υπηρεσιών που θα συμβάλλει στην ταχύτητα και εξ’ αποστάσεως εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρηματιών, την εξοικονόμηση χρημάτων για τον Δήμο και τους δημότες, την απασχόληση του προσωπικού που θα απεμπλακεί σε άλλα αντικείμενα.
Διευκόλυνση της ζωής των δημοτών
• με το πρόγραμμα στειρώσεων και τις απομακρύνσεις επιθετικών ζώων από πολυσύχναστους χώρους και την ηλεκτρονική καταγραφή των δεσποζόμενων ζώων συμβάλλοντας στον τελικό στόχο του περιορισμού των αδέσποτων.
• Με την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, την ενημέρωση του κοινού και τις χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα για:
• ανακαίνιση του δικτύου ύδρευσης, αρχικά στις περιοχές όπου η λειτουργία του παρουσιάζει συχνά προβλήματα ταλαιπωρώντας τους δημότες
βελτιώσεις στον τρόπο αποκομιδής των απορριμμάτων. Μετά από εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και μέσω του διαχωρισμού των απορριμμάτων, της συγκέντρωσης και ανακύκλωσης τους, θα επιδιώξουμε να μετατρέψουμε τη διαδικασία αποκομιδής από επιζήμια σε κερδοφόρα και φιλική προς το περιβάλλον ώστε τα απορρίμματα μας να μετατραπούνσε οικονομικούς πόρους!
• συντήρηση και αξιοποίηση των αθλητικών χώρων που έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνου με διαχρονική προοπτική και νέες ιδέες (π.χ. αθλητικό κέντρο για ΑΜΕΑ)
• προσπάθεια αξιοποίησης των δημοτικών θερμοκηπίων τα οποία έχουν ουσιαστικά εγκαταλειφθεί
• έμπρακτη ενίσχυση των κοινωνικών δομών του Δήμου.
Ευχόμαστε καλή επιτυχία στον αγώνα και το εργο της ώστε το όραμα της να βγεί αληθινό !

Χρήστος Α. Κατσαρός (Chris Sintiki)
Αρθρογράφος της Γραφίδας Σιντικής, του Σερραϊκού Θάρρους και του Θάρρους της Σιντικής
Ταχ. Δ/νση: Λιβαδιά Σιντικής Σερρών, Τ.Κ. 62055
Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ.: 6945488779










No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.