Friday, May 10, 2019

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΟΚΚΑΛΗ ΣΤΟ «WINE & CURRANT MARKETING FORUM»


Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, μίλησε σήμερα στην ημερίδα «Wine & Currant Marketing Forum» για την προώθηση των ελληνικών κρασιών και της σταφίδας στη γερμανική αγορά, που διοργάνωσαν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την εταιρεία-μέλος του, BASF Ελλάς ΑΒΕΕ, και την Τράπεζα Πειραιώς. Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ακολουθεί η ομιλία του Υφυπουργού:


Είμαι ευτυχής που σήμερα μπορώ να απευθυνθώ σε όλες και όλους εσάς στα πλαίσια μιας πρωτοβουλίας που έχει εξελιχθεί σε θεσμό τα τελευταία 6 χρόνια. Το «Φόρουμ για τον Οίνο και τη Σταφίδα», αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία συνεργασίας ανάμεσα στις γερμανικές εισαγωγικές εταιρείες και τους Έλληνες παραγωγούς. Έτσι σφυρηλατείται η πραγματική εξωστρέφεια του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα βαθαίνουν οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας και μπαίνουν μικρά, αλλά ανθεκτικά λιθαράκια στην οικοδόμηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου υπολογίζονται σε περίπου 627.000 στρέμματα, ενώ υπάρχουν και 160.000 στρέμματα με επιτραπέζιες ποικιλίες. Η συνολική παραγωγή οίνου για την περίοδο 2017-2018 ήταν περίπου 12.400.000 εκατόλιτρα, το ¼ των οποίων αφορά οίνους ΠΟΠ ή ΠΓΕ. Η αξία των εξαγωγών του παραγόμενου οίνου στη χώρα τα τελευταία έτη είναι ανερχόμενη με εξαιρετικό ρυθμό. Θα αναφέρω ότι από ένα μέσο όρο 60 εκ€ (σε αξία) μέχρι το 2015, σήμερα ξεπερνάμε τα 80εκ€, ενώ ο όγκος τους αυξήθηκε κατά 8,26% (σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά) φθάνοντας τους 32.492 τόνους.
Στο Πρόγραμμα Στήριξης του αμπελοοινικού τομέα 2019-2023, τα διαθέσιμα κονδύλια  ανέρχονται σε 9.000.000 ευρώ κάθε έτος. Σας επισημαίνω, ότι την πενταετή περίοδο 2014-2018 το ίδιο Πρόγραμμα, εκτελέστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, εμφανίζοντας ποσοστά απορρόφησης άνω του 90% και σε ορισμένες περιπτώσεις υπέρβαση των ετήσιων στόχων. Για το 2019, αναμένεται εκ νέου υπέρβαση του στόχου για απορρόφηση κονδυλίων ύψους 9.000.000 ευρώ με ήδη υπογεγραμμένη Υπουργική Απόφαση για κατανομή κονδυλίων ύψους 9.670.039 ευρώ στους επιλέξιμους δικαιούχους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Υπουργείο σχεδιάσαμε για πρώτη φορά την αμπελοοινική περίοδο 2017-2018, Πρόγραμμα Επενδύσεων σε επιχειρήσεις οινοπαραγωγής το οποίο εφαρμόστηκε με ενωσιακή συμμετοχή που ανέρχονταν σε 4.563.000 ευρώ. Το ποσοστό απορρόφησης ξεπέρασε το 90% και το ποσοστό ολοκλήρωσης το 80%.
Επίσης για την αμπελοοινική περίοδο 2018-2019 η συνολική ενωσιακή συμμετοχή ανέρχεται σε 5.213.000 €. Ο τελικός έλεγχος και οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2019.
Στο Υπουργείο ετοιμάζουμε για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, την επικαιροποίηση του Εθνικού Καταλόγου Ποικιλιών, ένα έργο πνοής, εξασφάλισης και ανάδειξης του ποικιλιακού πλούτου της πατρίδας μας. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε φάση ευρείας διαβούλευσης, υπουργική απόφαση για την κλωνική επιλογή, για να μπορούμε να συμβαδίζουμε με τις εξελίξεις στον τομέα.
Στο πλαίσιο στήριξης των υποδομών, προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις συλλογές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, του εθνικού μας διατηρητή, ενώ παράλληλα υποστηρίζουμε στα κοινοτικά όργανα τη σταθερή μας άρνηση, στην είσοδο της καλλιέργειας διειδικών υβριδίων.
Μέσω των Προγραμμάτων Προώθησης Οίνου, οι  Έλληνες παραγωγοί μπορούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε τρίτες χώρες και διαφημίσουν το ελληνικό κρασί. την Υποστηρίζουμε τους νέους ανθρώπους και τους δίνουμε τη δυνατότητα να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα, προωθώντας τα προϊόντα τους σε νέες αγορές.
Τέλος, μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Οργανώσεων Παραγωγών εξασφαλίζεται χρηματοδότηση ύψους συνολικού προϋπολογισμού 2.800.000 ευρώ.
Για την καλλιέργεια της Κορινθιακής Σταφίδας, πρόσφατα καταβλήθηκαν 4.317.152 ευρώ σε 6.150 δικαιούχους παραγωγούς, μέσω της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Ταυτόχρονα, εξετάζεται η δυνατότητα αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας ώστε να έχει εξασφαλισμένο μέλλον.
Θέλω να κλείσω την ομιλία μου με μια αισιόδοξη αίσθηση που έχω για την εξαιρετική παρουσία του ελληνικού οίνου στην πρόσφατη έκθεση Prowein στη Γερμανία. Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από περίπου 100 οινοποιεία και το εθνικό περίπτερο οργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece). Η δυναμική παρουσία μας σε εκθέσεις όπως αυτή, αλλά και σε εξαιρετικές πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, μπορούν να εξασφαλίσουν ένα λαμπρό μέλλον για τον ελληνικό αμπελώνα και να του δώσουν τη δυνατότητα να αναδείξει τη μοναδική γεύση του και το ονειρικό μπουκέτο των αρωμάτων του στους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους της υφηλίου.
Σας ευχαριστώ.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.