Monday, July 22, 2019

ΣΥΡΙΖΑ: Οι 5 αλήθειες που αποκρύπτει η κυβέρνηση για τον ΕΝΦΙΑ


«Η κυβέρνηση από το πρωί διαφημίζει τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, αποκρύπτοντας πέντε μεγάλες αλήθειες» επισημαίνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, αναλύοντας 5 κομβικά σημεία που «ξεχνάει» η σημερινή κυβέρνηση και τα φιλικά σε αυτήν ΜΜΕ

«Η κυβέρνηση από το πρωί διαφημίζει τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, αποκρύπτοντας πέντε μεγάλες αλήθειες» επισημαίνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα αναφέρουν τα εξής σημεία:

«1. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει για εφαρμογή από τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ μείωση κατά 10% μεσοσταθμικά, που για τις χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες θα έφθανε μέχρι και το 30%, ενώ δεν προβλεπόταν μείωση για τις υψηλές ιδιοκτησίες.
2. Σήμερα η ΝΔ διατηρεί το κεκτημένο του ΣΥΡΙΖΑ για μειώσεις ως 30% για χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες από το 2019, αλλά επιλέγει να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με σχεδόν 300 εκατ. ευρώ για να ελαφρύνει τις ιδιοκτησίες άνω του 1 εκατ. ευρώ που θα έχουν μειώσεις 10%.
3. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν θα επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για το 2019 με την επιβάρυνση των 300 εκατ. ευρώ, καθώς ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης (όπως και οι Ευρωπαίοι εταίροι και η ΤτΕ) έχουν ισχυριστεί επανειλημμένα προεκλογικά πως δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος για φέτος. Με λίγα λόγια, για να ελαφρύνει τις μεγάλες ακίνητες ιδιοκτησίες, όπως μία βίλα στην Εκάλη, η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο το δημοσιονομικό στόχο.
4. Πραγματικοί κερδισμένοι από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ όπως την προωθεί η ΝΔ, είναι οι μεγάλες ιδιοκτησίες, αφού οι χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες θα έχουν την ίδια ελάφρυνση με αυτή που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά, ένα ακίνητο 100 τ.μ. στο Περιστέρι ή στον Εύοσμο, αξίας ως 70.000 ευρώ θα διατηρήσει τη μείωση 30% που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, άρα θα γλιτώσει περί τα 100 ευρώ. Αντίθετα, ο ιδιοκτήτης μίας βίλας 250 τ.μ. στην Εκάλη που πλήρωνε ΕΝΦΙΑ 6.950 ευρώ, με το σχέδιο της ΝΔ για μείωση 10% θα πληρώσει 695 λιγότερα. 'Αρα, ποιος είναι ο κερδισμένος; Αυτός που θα γλιτώσει 50-100 ευρώ ετησίως ή αυτός που θα γλιτώσει σχεδόν 700 ευρώ ετησίως;
5. Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους ΟΤΑ, προκειμένου να περικόψει την κρατική χρηματοδότησή τους. Πρόκειται για μία καταστροφική επιλογή, καθώς συνεπάγεται πως οι δήμοι που με χαμηλές αξίες ακινήτων - άρα και χαμηλά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ - δε θα έχουν τους πόρους να συντηρήσουν τις υπηρεσίες τους, οδηγώντας νομοτελειακά σε αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ», καταλήγουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΗΓΗ: left.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.