Monday, July 22, 2019

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ : Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΙΜΕΙΤΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΣΙΠΡΑ


Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ και στη δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη
1.    Πολλοί προεξοφλούν ότι είναι μονόδρομος πια για  το ΚΙΝΑΛ ένας ρόλος τύπου  Γκένσερ. Εσείς  πως αποτιμάτε γενικά το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιούλη;
Οι καλοθελητές που προεξοφλούν το μέλλον και το ρόλο μας είναι μακριά, για μια ακόμα φορά, από την πραγματικότητα. Η αυτονομία του ΚΙΝΑΛ είναι στρατηγικού, πολιτικού χαρακτήρα και έχει ιστορικό βάθος. Η Δημοκρατική Παράταξη υπήρξε πάντα διακριτή από τα ρεύματα της Δεξιάς και της Αριστεράς. Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ έχει ένα βασικό πλεονέκτημα. Το αξιακό φορτίο της Δημοκρατικής Παράταξης και τις ιδέες της Ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Κατά συνέπεια έχει μια σαφή ταυτότητα. Δεν ψαρεύει στα θολά νερά, ούτε αναζητά σημαία ευκαιρίας. Είμαστε ένα κόμμα με ρίζες, ερχόμαστε από μακριά και έχουμε να πάμε πολύ μακριά ακόμα.
Με τον αγώνα χιλιάδων στελεχών μας διαψεύσαμε όσους έσπευδαν να περιγράφουν αρνητικά την επόμενη ημέρα του Κινήματος Αλλαγής.
Είμαστε εδώ. Είμαστε δυνατοί και αποφασισμένοι. Συνεχίζουμε.
Πετύχαμε ένα  θετικό αποτέλεσμα που δημιουργεί δυναμική προοπτική για το Κίνημα Αλλαγής. Στέρεη βάση για το νέο κύκλο που ανοίγει. Το Κίνημα Αλλαγής θα αξιοποιήσει τη νέα θέση στο κέντρο του πολιτικού συστήματος. Σε μας θα βρουν πραγματική στήριξη κι αποτελεσματική υπεράσπιση των συμφερόντων τους οι προοδευτικοί ψηφοφόροι. Και αυτοί που φοβήθηκαν πιθανή επαναφορά του κ. Τσίπρα και ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και αυτοί που μετά τον πόλεμο που υποστήκαμε ακόμα και την ημέρα των εκλογών, θεώρησαν ότι μοναδικό ανάχωμα στη Δεξιά μπορεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν με εμάς, θα εκπλαγούν.

2.    Πως σχολιάζετε την σύνθεση της νέας κυβέρνησης και τα πρώτα δείγματα γραφής;
Οι κυβερνήσεις κρίνονται από την πολιτική και το έργο τους. Οι πρώτες ενδείξεις όμως είναι αρνητικά αποκαλυπτικές. Η αλλαγή θέσης για την συμφωνία των Πρεσπών είναι ο καθρέπτης της υποκρισίας της ΝΔ.
Εξάλλου η κυβέρνηση με το καλημέρα παραδόθηκε στους δανειστές και παρέπεμψε και το ζήτημα της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος στις ελληνικές καλένδες. Αλλαγή πολιτικής, όμως, δεν μπορεί να υπάρξει με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 % και διατήρηση του αποικιακού χαρακτήρα ρόλου του υπερταμείου. Χωρίς την αλλαγή αυτών των δεσμεύσεων Τσίπρα, ούτε πόροι για την ανάπτυξη, ούτε στήριξη μεσαίας τάξης, ούτε μέτρα ανακούφισης των πιο αδύναμων μπορούν να υπάρξουν.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι με την διαδικασία διορισμού των νέων γενικών γραμματέων φάνηκε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να ξεφύγει από τη λογική του κομματικού κράτους. Και αυτό δεν φτιασιδώνεται με την αναζήτηση και εξαγορά με καρέκλες «πρόθυμων» από άλλους πολιτικούς χώρους. Το βαφτίζουν διεύρυνση, ο κόσμος όμως αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για συναλλαγή. Ο κ Μητσοτάκης μιμείται πρακτικές Τσίπρα.
3.    Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα φέρει άμεσα νομοσχέδιο με μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης. Θα στηρίξετε την πρόταση της κυβέρνησης;
Αφήστε πρώτα να δούμε πότε και τι θα φέρουν. Εμείς από θέση αρχής στηρίζουμε κάθε θετική πρόταση που δίνει ανάσα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και δημιουργεί κίνητρα για ανάπτυξη. Όμως επαναλαμβάνω τη θέση μας ότι οι οριζόντιες φοροελαφρύνσεις δεν φέρνουν από μόνες τους την ανάπτυξη. Χωρίς μάλιστα δημοσιονομικό χώρο από την μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από πού θα προκύψουν οι αναγκαίοι πόροι ; Ο κίνδυνος είναι να καταφύγουν σε νέες περικοπές από το κοινωνικό κράτος που ήδη παραπαίει με την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ.
4.    ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αθροίζουν 180 βουλευτές που μπορούν να εξασφαλίσουν την κατάργηση της απλής αναλογικής μέσω της αναθεωρητικής διαδικασίας του Συντάγματος. Θα ανάψετε εσείς το πράσινο φως με τους  βουλευτές σας;
Για τα μεγάλα θέματα , που αφορούν τον τόπο είμαστε σταθεροί στην εθνική συνεννόηση. Τα Εθνικά θέματα, την επαναδιαπραγμάτευση των δεσμεύσεων Τσίπρα για τα πλεονάσματα και το Υπερταμείο , τη συνταγματική Αναθεώρηση. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή σε κανέναν. Έχουμε διατυπώσει για τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο, συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις. Για ένα δίκαιο, αναλογικό εκλογικό σύστημα που θα διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα. Μακριά από ένα δυσανάλογο bonus εδρών για το πρώτο κόμμα. Με διασφάλιση του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.
5.    Θα υιοθετήσετε προτάσεις για την σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών;
Είναι πάγια η θέση μας για διαφάνεια παντού. Για αυτό εξάλλου είμαστε και οι μόνοι που ψηφίσαμε όλες τις σχετικές προτάσεις σύστασης εξεταστικών επιτροπών στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Πάντα στηρίζουμε προτάσεις που θα έχουν ως στόχο την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος αλλά ποτέ δεν συμβάλλουμε στην άκριτη ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Για μας, στα ζητήματα διαφάνειας, η Δικαιοσύνη έχει πάντα τον πρώτο λόγο. Είναι κρίσιμο να είναι αυστηρά αξιοκρατικές οι επιλογές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης και περιμένουμε να δούμε τι θα πράξει στο θέμα αυτό η σημερινή Κυβέρνηση. Σε ότι μας αφορά το φθινόπωρο θα επαναφέρουμε στη Βουλή την πρόταση μας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον εντοπισμό των αιτιών που οδήγησαν στην κρίση, από τη στιγμή που η χώρα μπήκε στο ευρώ. Για να τελειώσει επιτέλους η συμπαιγνία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθούν όλα αυτά χρόνια συστηματικά να συγκαλύψουν τις ευθύνες της Κυβέρνησης Καραμανλή 2004-09 για την κρίση και τα μνημόνια και να τα χρεώσουν στο ΠΑΣΟΚ.
6.    O κ. Τσίπρας προαναγγέλλει κινήσεις μετασχηματισμού του κόμματος για να καταλάβει από θέση ισχύος τον δικό σας πολιτικό χώρο, πως θα το αντιμετωπίσετε;
Ο κ. Τσίπρας είναι ο μέγας χορηγός του κ. Μητσοτάκη. Είναι αυτός που χρεοκόπησε το όνομα της αριστεράς με τις πολιτικές που εφάρμοσε παρέα με τους ακροδεξιούς συνεταίρους του και την Καραμανλική συνιστώσα. Όσο και αν μεταμφιέζεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στον πυρήνα του  DNA του, ένα βαθιά λαϊκίστικο κόμμα. Προϊόν της κρίσης και της πελατειακής νομής της εξουσίας. Προσπάθησαν, από θέση ισχύος, όσο ήταν στην εξουσία με κάθε μέσο να καταλάβουν το χώρο μας. Δεν τα κατάφεραν. Αυτοί έχουν τώρα κρίση ταυτότητας, αυτοί έχουν τώρα το πρόβλημα, όχι εμείς. Εμείς είμαστε κάτι εντελώς διαφορετικό. Είμαστε το σύγχρονο, ευρωπαϊκό, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που έχει σαφή μεταρρυθμιστικό, προοδευτικό λόγο. Και το κυριότερο, πιστεύει σε πολιτικές που προωθούν την ανάπτυξη σε συνδυασμό με την οικοδόμηση ενός σύγχρονου Κοινωνικού Κράτους. Έχουμε στοχευμένες προτάσεις για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις συνέπειές του, για την οικονομία, την εργασία, την δημοκρατία και για το μείζον θέμα της αντιμετώπισης των ανισοτήτων και των διακρίσεων. Εμείς μόνο απαντάμε στις ανάγκες και τις αγωνίες της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων. Γι’ αυτό μόνο εμείς μπορούμε να βάλουμε τέλος στο νέο κοινωνικό διχασμό που επιδιώκουν για να υπάρχουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
7.    Οι πρόσφατες ανακοινώσεις νέων στελεχών σε σημαντικούς ρόλους σηματοδοτούν πρόθεση  ριζικών αλλαγών στον κεντρικό μηχανισμό της Χαριλάου Τρικούπη;
Από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκα πρόεδρος απηύθυνα ανοιχτό κάλεσμα δημιουργικής συμμετοχής στη νέα γενιά. Η ανανέωση είναι σταθερή επιλογή και προτεραιότητα μου, το κάλεσμα είναι ανοιχτό και διαρκές. Για αυτό και προχωρούμε σε Συνδιάσκεψη θέσεων για την νέα γενιά και σε Συνέδριο Νεολαίας. Δημιουργούμε ζωτικό χώρο, δίνουμε τόπο στα νιάτα για να ενισχύσουμε την παρουσία τους και να κάνουμε πρωταγωνιστικό το ρόλο τους στο Κίνημα μας.
8.    Η εμπειρία της προεκλογικής περιόδου δείχνει ότι οι ψηφοφόροι σας θέλουν περισσότερο ή λιγότερο ΠΑΣΟΚ; Πως πιστεύετε ότι αυτό θα επηρεάσει την προσπάθεια να  επανακτήσετε το χαμένο ζωτικό πολιτικό σας χώρο;
Το ΠΑΣΟΚ είναι ο στυλοβάτης του εγχειρήματος του Κινήματος Αλλαγής. Είμαστε υπερήφανοι για τη διαδρομή μας όμως κοιτάμε μπροστά με την σύγχρονη, ευρύτερη έκφραση της παράταξης, που είναι το Κίνημα Αλλαγής. Οι ανάγκες της κοινωνίας, τα όνειρα της νέας γενιάς και το δικό μας χρέος είναι πιο δυνατά από τις αναμνήσεις μας.
9.    Αν κάνατε άλμα μέχρι το τέρμα της τετραετίας, ποιος προβλέπετε θα είναι ο ρόλος και η δυναμική του κόμματός σας στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό;
Έχουμε αποδείξει ότι προχωράμε με στέρεα , τολμηρά και αποφασιστικά βήματα. Στα νέα δεδομένα ο ρόλος και η δυναμική μας θα είναι σε ευθεία συνάρτηση με την αξιόπιστη ανταπόκριση μας στις απαιτήσεις των πολιτών για ανασύνταξη της χώρας με εθνική συνεννόηση στα μεγάλα θέματα, την ανάσχεση του δημαγωγικού λαϊκισμού, με την ταυτόχρονη αποτελεσματική υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους , των δημόσιων αγαθών και την προστασία των δικαιωμάτων των πιο αδύναμων. Έτσι θα είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο άλμα.
10.  Ανησυχείτε για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο;
Στα θέματα αυτά χρειάζεται μεγάλη προσοχή και αυτοσυγκράτηση. Όσο οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αναποτελεσματικές, όσο τα μέτρα είναι άτολμα και υπάρχει διστακτικότητα, η Τουρκία αποθρασύνεται και συνεχίζει τις απειλές της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην λήψη στοχευμένων αποτελεσματικών μέτρων. Πρώτα από όλα όμως, οι εξελίξεις επιβάλλουν εθνική στρατηγική με συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Με αξιοποίηση του διεθνούς δικαίου και των συμμαχιών σε συνδυασμό με ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να ασκήσει όλα τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα προς αυτήν την κατεύθυνση.


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.