Μετά από αυτοψία που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες μέλη και νομικό κλιμάκιο της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου, όπου υπάρχει καταυλισμός Ρομά, διαπιστώθηκε ότι κατεδαφίστηκαν περίπου εκατό (100) παραπήγματα οικογενειών Ρομά που διαμένουν μόνιμα στην περιοχή.
Η κατεδάφιση, συνέχεια των πρόσφατων αναγκαστικών εξώσεων στο Πανόραμα του Δήμου Φυλής και επαπειλούμενων κατεδαφίσεων στον Άγιο Κωνσταντίνου του Δήμου Παιανίας, έλαβε χώρα χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση του πληθυσμού και χωρίς καμία μέριμνα μετεγκατάστασης τους ή υποστήριξης τους από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, καθιστώντας τους έτσι άστεγους και εκτεθειμένους σε κάθε μορφής κινδύνους, αφού οι πληττόμενες οικογένειες, ανάμεσα στις οποίες είναι πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι δεν δύνανται να εγκατασταθούν οπουδήποτε αλλού.
Οι κατεδαφίσεις που οδηγούν σε αναγκαστικές εξώσεις ευάλωτους πληθυσμούς, δεν είναι σύμφωνες με την πάγια ήδη προοδευτική εγχώρια νομολογία πλήρως εναρμονισμένη με τις επιταγές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Ανθρώπου: «Χωρίς να συνοδεύεται από μέτρο μετεγκατάστασης ή όποια εκδίωξη είναι παράνομη και η άσκηση του δικαιώματος της Διοίκησης να τους αποβάλλει προσκρούει στον περιορισμό του Άρθρου 281 Α.Κ. (Καταχρηστική άσκηση δικαιώματος). Είναι υποχρέωση της Πολιτείας η επίλυση του προβλήματος μετεγκατάστασης καθώς η βίαιη αποβολή τους χωρίς να έχει βρεθεί χώρος μετεγκατάστασης θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για αυτούς και θα καταστήσει δυσχερέστερες τις ήδη δύσκολες συνθήκες διαβίωσής τους με σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους (ιδιαίτερα σε εποχή πανδημίας – Covid 19) και την ασφάλεια των ίδιων και των οικογενειών τους, ιδίως δε των ηλικιωμένων και των μικρών παιδιών».
Επίσης η πρακτική αυτή δεν συμφωνεί με τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη. Το δικαίωμα πρόσβασης στη στέγαση αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες για τα δικαιώματα του ανθρώπου, ενώ σύμφωνα με το άρθρ. 94 του Ν. 3852/2010, ο Δήμος έχει αρμοδιότητες σχετικές με την κοινωνική κατοικία, τη στεγαστική συνδρομή ευάλωτων ατόμων και την κοινωνική προστασία και θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κοινωνική ένταξη τους και ιδίως στον τομέα της στέγασης.
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ως τριτοβάθμιο όργανο εκπροσώπησης της κοινότητας των Ρομά και ως ο επίσημος συνομιλητής της πολιτείας για ζητήματα που αφορούν την κοινωνική ένταξη των Ρομά, η Ελλάν Πασσέ υπογραμμίζοντας το προαναφερθέν νομοθετικό πλαίσιο, απηύθυνε επίσημο ερώτημα (30/6/2020) προς τον Δήμο Ασπροπύργου με το οποίο ζητά να ενημερωθεί επίσημα βάσει ποιάς απόφασης πραγματοποιήθηκαν οι κατεδαφίσεις, εάν πρόκειται για διοικητική αποβολή και αν ελήφθησαν οποιαδήποτε μέτρα κοινωνικής μέριμνας για τους συγκεκριμένους Ρομά.
Επιπλέον στα πλαίσια του καταστατικού ρόλου της και της συνεχούς προσπάθειάς της προς την υιοθέτηση και την εφαρμογή όλων των πολιτικών που θα βοηθήσουν και θα προωθήσουν την ομαλή κοινωνική ένταξη των Ρομά, η Ελλάν Πασσέ προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για διεξαγωγή ειδικής συνάντησης-συζήτησης με την συμμετοχή της Ε.Ε.Δ.Α., της Περιφέρειας Αττικής, της Κ.Ε.Δ.Ε., των Δήμων Φυλής, Παιανίας και Ασπροπύργου, της Γ.Γ. Καταπολέμησης της Φτώχειας, της Ελ.Ε.Δ.Α. και του προγράμματος Justrom 3 του Συμβουλίου της Ευρώπης, προς επίλυση του εξαιρετικά ακανθώδους αυτού προβλήματος.
No comments:
Post a Comment
Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση
Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.
Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.