Friday, July 3, 2020

Λευτέρης Αβραμάκης: «Χωρίς δώρο Πάσχα χιλιάδες εργαζόμενοι και η κυβέρνηση το σκέφτεται»

Δήλωση του Βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρη Αβραμάκη, αναφορικά με την καταβολή του Δώρου Πάσχα σε χιλιάδες εργαζόμενους. 

Ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, από την πρώτη στιγμή είχαμε τονίσει ότι είναι λάθος η μετάθεση της καταβολής του Δώρου Πάσχα για το καλοκαίρι. Το μοντέλο που επιλέχθηκε της μετάθεσης του Δώρου Πάσχα έως τις 30 Ιουνίου, με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει να καλύψει το ποσό που αναλογεί στην περίοδο της καραντίνας, αλλά να μην το καταβάλει έγκαιρα στους εργοδότες, ήταν βέβαιο ότι θα αποτύχει.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ζήτησε από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται χωρίς τζίρο και οδεύουν σε λουκέτα και υπερχρέωση, να καταβάλουν ολόκληρο το Δώρο Πάσχα σε μια περίοδο που καλούνται να καταβάλλουν και τα επιδόματα αδείας ενώ η κατανάλωση έχει μηδενιστεί. Εφόσον καταβάλουν το Δώρο Πάσχα και το επίδομα άδειας, καλούνται να συμπληρώσουν ειδική φόρμα στην «Εργάνη» προκειμένου το κράτος να τους καταβάλει κάποια στιγμή την αναλογία που δεσμεύτηκε να καλύψει. Το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες εργαζόμενοι να μην έχουν πάρει ούτε το Δώρο Πάσχα, ούτε το επίδομα άδειας που δικαιούνται, σε μια περίοδο μάλιστα που ο μισθός τους έχει μειωθεί, τα εισοδήματά τους κατακρημνίστηκαν την περίοδο της καραντίνας, ενώ αντίθετα οι υποχρεώσεις τους έχουν συσσωρευτεί. Η κυβέρνηση της ΝΔ, σύμφωνα με όσα διαρρέει, επεξεργάζεται την παράταση της υποχρέωσης καταβολής του Δώρου Πάσχα έως το τέλος του χρόνου. Πρόκειται για τον απόλυτο εμπαιγμό τόσο των εργαζόμενων όσο και των εργοδοτών. 
Τα χρήματα που η ίδια η κυβέρνηση ανέλαβε να καταβάλει ως μέτρο στήριξης πρέπει να αποδοθούν άμεσα απευθείας στους εργαζόμενους. Αντίστοιχα πρέπει να καταβληθεί και το επίδομα άδειας άμεσα στους εργαζόμενους που το δικαιούνται. Το ίδιο πρέπει να γίνει άμεσα και με όλα τα έκτακτα οικονομικά βοηθήματα που έχουν εξαγγελθεί για χιλιάδες εργαζόμενους αλλά καθυστερούν προκλητικά. Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά, ότι στην κατάσταση που έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία και ο τουρισμός, η μόνη πολιτική που πρέπει να υιοθετηθεί είναι αυτή που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία συνίσταται στην άμεση κρατική παρέμβαση ώστε να συγκρατηθούν τα εισοδήματα των εργαζομένων και να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η συγκράτηση των εισοδημάτων των μισθωτών θα ενισχύσει την αγοραστική τους δύναμη με όφελος την τόνωση της κατανάλωσης και τον περιορισμό της ύφεσης. Με τη στήριξη της κατανάλωσης θα διασωθούν οι επιχειρήσεις και αυτονόητα θα υποστηριχθεί όσο γίνεται και ο τουρισμός που περνά την χειρότερη περίοδο της Μεταπολίτευσης, ενώ θα τονωθούν και τα έσοδα του κράτους. Πρόκειται για αυτονόητες πολιτικές που έπρεπε να υλοποιούνται ήδη από τον Μάρτιο. Αντί αυτού όμως η κυβέρνηση εξακολουθεί να «επενδύει» σε αδιαφανείς σπατάλες, σε δάνεια και σε πολιτικές που μεταθέτουν διογκωμένα τα προβλήματα στο κοντινό μέλλον. Ακόμα και τα περιβόητα ευρωπαϊκά κονδύλια που αναμένονται για το 2021, όπως φαίνεται δεν θα διατεθούν στην πραγματική οικονομία, αφού η κυβέρνηση ήδη έχει διαμορφώσει άτυπες επιτροπές για την «βέλτιστη δυνατή αξιοποίησή τους που θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». Όλοι και κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες γνωρίζουμε πώς οι κυβερνήσεις της χρεοκοπίας σπατάλησαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια σε υπερκοστολογήσεις δημοσίων έργων, συνέδρια, προγράμματα κατάρτισης όπως τα voucher της ντροπής, δημόσιες σχέσεις και «πληρωμένες καταχωρήσεις» σε διάφορα ΜΜΕ. 
Η κυβέρνηση της ΝΔ απέχει χιλιόμετρα από το να κατανοήσει έστω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πραγματικές επιχειρήσεις στη χώρα μας. Κινείται, για μια ακόμη φορά στην ιστορία της, στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης της οικονομικής ελίτ. Τα πρόσωπα που παίρνουν με ελάχιστο κόπο και με συνοπτικές διαδικασίες εκατομμύρια, δεν στηρίζουν την πραγματική οικονομία της χώρας αλλά παρασιτούν σε βάρος της. Η πραγματική οικονομία και η μεσαία τάξη πλήττονται δυσανάλογα, δεν υποστηρίζονται και βιώνουν τον εμπαιγμό μιας κυβέρνησης που εκλέχτηκε στο όνομά της και αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στα στοιχειώδη.     

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.