Tuesday, July 28, 2020

Το γεφύρι



Του Χρήστου Κατσαρού

Η οικογένεια του Γιάννη Παπαδόπουλου έκανε το 2002 μία ταβέρνα που την ονόμασε Το γεφύρι, 500 μέτρα από το κέντρο του Σιδηροκάστρου, στην κοιλάδα του Κρουσοβίτη.
Πρόκειται για μία πανέμορφη και γραφική περιοχή με μοναδικό φυσικό περιβάλλον που έχει διαμορφώσει ο ποταμός που κατεβαίνει από το ύψος του Λαϊλιά ως την πόλη του Σιδηροκάστρου. Εκεί κυριαρχούν οι πλάτανοι, που δεσπόζουν αιώνες τώρα στην περιοχή, η πλούσια και πυκνή βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά που έχουν δώσει στην περιοχή την ονομασία τα «Τέμπη» των Σερρών. Στην αρχιτεκτονική του τοπίου  προστίθενται ακόμα γραφικά πέτρινα και τοξωτά γεφύρια, εξ’ ου και η ονομασία της ταβέρνας.  Για τους λάτρεις της φύσης υπάρχει μία διαδρομή που ξεκινά από ένα μικρό τεχνητό φράγμα στα «Ζεστά Νερά», στους πρόποδες του Μαύρου Βράχου, με δύο απίστευτης φυσικής καλλονής  καταρράκτες, και περνά από μια υπόγεια διαδρομή σε ένα σπήλαιο με πανέμορφους σταλαγμίτες, εκεί που χάνονται τα νερά του ποταμού για να καταλήξουν και πάλι στην επιφάνεια. Οι εκδρομείς μπορούν να  ξεκουραστούν εκεί που τελειώνει η κοιλάδα, καθώς εκεί υπάρχουν αναψυκτήρια, ταβέρνες πισίνες και φυσικά Το γεφύρι της οικογένειας Παπαδόπουλου, μία γευστική γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν .
Πρόκειται για μία ταβέρνα με πολύ μεράκι και όρεξη βγαλμένη από  το κέφι ενός συλλέκτη, αφού μέσα υπάρχουν φωτογραφίες και εικόνες από το παρελθόν  και παραδοσιακός διάκοσμος. Βλέπουμε πολλά στιγμιότυπα από παλιές εφημερίδες που επιθυμούν να μας ταξιδέψουν στο χρόνο. Ο εσωτερικός χώρος είναι δομημένος από ξύλο και πέτρα, γήινα υλικά που εκφράζουν την παράδοση και το τοπίο της περιοχής, αλλά δίνουν και την αίσθηση της θαλπωρής κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ ο εξωτερικός χώρος, κατάλληλος κυρίως για τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι μία μεγάλη βεράντα γεμάτη από δέντρα και φυσικά χρώματα με φανερή τη γυναικεία πινελιά στον διάκοσμο με τις πολύχρωμες γλάστρες και τα λουλούδια, από τη μητέρα της οικογένειας, την κυρία Πασχαλία,  που και αυτή δίνει δυναμικό παρόν στην κουζίνα του εστιατορίου. Δίπλα από την ταβέρνα υπάρχει ένα καταπράσινο τοπίο με ένα ρυάκι που κυλάει σαν να θυμίζει κάτι από νοσταλγικές εικόνες του παρελθόντος, ενώ το θρόισμα από τις φυλλωσιές των δέντρων φέρνει έναν αέρα δροσιάς.
Εκεί σήμερα ο Άρης Παπαδόπουλος προσπαθεί να ικανοποιήσει τους πελάτες του μέσα από παραδοσιακές συνταγές γεμάτες από ποικιλίες κρεατικών ή θαλασσινών ανάλογα με τις προτιμήσεις του πελάτη. Είναι ένας χώρος καθαρός και περιποιημένος που πληροί όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και που μπορεί κανείς άφοβα να απολαύσει το γεύμα του ή το ούζο του κι να ακούσει παραδοσιακή ρεμπέτικη μουσική. Η ταβέρνα είναι τόσο δημοφιλής που πραγματοποιούνται εκεί κοινωνικές εκδηλώσεις, αρραβώνες, γάμοι, βαφτίσεις και έχει αγαπηθεί πολύ από την τοπική κοινωνία.

Φωτογραφίες:










































Χρήστος Α. Κατσαρός (Chris Sintiki)
Αρθρογράφος-ιδιοκτήτης των ενημερωτικών ιστολογίων :
ΓΡΑΦΙΔΑ ΣΙΝΤΙΚΗΣ , ΠΕΝΑ ΣΙΝΤΙΚΗΣ, ΠΡΟΒΟΛΕΑΣ, ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΓΡΑΦΙΔΑ και αρθρογράφος του Σερραϊκού Θάρρους, του Θάρρους της Σιντικής και της εφημερίδας Καθημερινός Παρατηρητής Σερρών
Ταχ. Δ/νση: Λιβαδιά Σιντικής Σερρών, Τ.Κ. 62055
Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ.: 6945488779


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.