Friday, July 17, 2020

Λευτέρης Αβραμάκης: Το «Σχέδιο Πισσαρίδη» απειλεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις


Δήλωση του Βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρη Αβραμάκη, αναφορικά με το "Σχέδιο Πισσαρίδη".
Άκρως ανησυχητικά είναι τα όσα αποκαλύπτονται για το περιβόητο «Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» που συντάχθηκε από επιτροπή καθηγητών με επικεφαλής τον κ Πισσαρίδη και φέρεται να αποδέχεται η κυβέρνηση χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. 

Ανερυθρίαστα η κυβέρνηση και η «Επιτροπή Πισσαρίδη» απειλούν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, προωθώντας τις «συγχωνεύσεις» και τις «επιθετικές εξαγορές», με στόχο την αύξηση του μεγέθους των επιχειρήσεων ώστε να επιτυγχάνονται οι οικονομίες κλίμακος. Σύμφωνα με την έκθεση «το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων λειτουργεί ανασταλτικά στην παραγωγικότητα και τις εξαγωγές», διατύπωση που δηλώνει σαφώς ότι στόχος είναι ο αφανισμός των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων προς όφελος των μεγάλων ομίλων και των πολυεθνικών. Η κυβέρνηση θέλει εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες να γίνουν υπάλληλοι, η οικονομία και η παραγωγή να συγκεντρωθούν στα χέρια μερικών δεκάδων επιχειρηματιών οι οποίοι θα συγκεντρώνουν μεγάλα κέρδη και θα επενδύουν κάποια από αυτά. 
Την ίδια στιγμή που η έκθεση προτείνει λουκέτο για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, απουσιάζει εκκωφαντικά οποιαδήποτε αναφορά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σε μια έκθεση 151 σελίδων, με θέμα την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας απουσιάζει το οποιοδήποτε σχέδιο για την δημιουργία νέων και καλών θέσεων εργασίας. Η μοναδική αναφορά που εντοπίζεται, αφορά στην πρόταση να βοηθηθούν οι άνεργοι να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας μέσω της κατάρτισης για μια ακόμη φορά. 
Ταυτόχρονα, η επιτροπή επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης προκειμένου αυτό να γίνει κεφαλαιοποιητικό και να εισέλθουν στο σύστημα οι ιδιωτικές πολυεθνικές ασφαλιστικές εταιρίες. Η επιτροπή μάλιστα προτείνει το κόστος της μετάβασης να χρηματοδοτηθεί από τα αποθεματικά των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και από τα κονδύλια του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης. Κοινώς, θέλουν να αξιοποιήσουν και τα χρήματα των ασφαλισμένων και τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα πάρει η χώρα μας προς όφελος των ιδιωτικών πολυεθνικών ασφαλιστικών εταιριών.
Λουκέτα, αύξηση της ανεργίας, λιγότερες και με μικρότερους μισθούς θέσεις εργασίας, περισσότεροι άνεργοι που θα καταρτίζονται, κέρδη για τους λίγους απώλειες για τους πολλούς. Ένα νέο Μνημόνιο δηλαδή με την υπογραφή της κυβέρνησης, τι στιγμή που η χώρα βγήκε από μια δεκαετή οικονομική και κοινωνική κρίση. Είναι πλέον σαφές σε όλους ότι ο οικονομικός νεοφιλελευθερισμός που προσπαθούν να μας επιβάλλουν σε κάθε «ευκαιρία» οι συντηρητικές δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδος, πρέπει να ανατραπεί. Σε αυτόν τον αγώνα για τη ζωή μας οφείλουμε να συστρατευτούμε όλοι όσοι ανήκουμε στον προοδευτικό χώρο, όλοι όσοι πιστεύουμε στην κοινωνική δικαιοσύνη, όλοι όσοι αγωνιούμε για να αναπτυχθεί η κοινωνία συνολικά. Δεν θα επιτρέψουμε να ευημερήσουν οι λίγοι σε βάρος των πολλών.     


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.