Saturday, July 25, 2020

Συνέντευξη με τον Διευθυντή λουτρών Σιδηροκάστρου Δημήτριο Καπουκρανίδη 24.7.2020



Η ιδέα για την τουριστική προβολή των ιαματικών λουτρών της περιοχής της Σιντικής ξεκίνησε αρχικά ως μία ιδέα έχοντας ως βάση τις μαρτυρίες ατόμων, των ίδιων ή των οικείων τους,  που αντιμετωπίζουν προβλήματα και ευεργετούνται από τα θερμά λουτρά.

Κατά το οδοιπορικό μας για την τουριστική προβολή των ιαματικών λουτρών Σιδηροκάστρου ζητήσαμε από τον Διευθυντή της επιχείρησης, κύριο Δημήτριο Καπουκρανίδη, να μας πει δύο λόγια και να μας ενημερώσει σχετικά. Εκείνος ευγενικά δέχτηκε την πρότασή μας και οφείλουμε να τον ευχαριστήσουμε γι’ αυτό.




Καλησπέρα σας,
Θα θέλαμε να μας απαντήσετε στα ερωτήματα μιας συνέντευξης για λογαριασμό της Γραφίδας Σιντικής αναφορικά με την τουριστική προβολή των ιαματικών λουτρών Σιδηροκάστρου.

Απάντηση:
Καλησπέρα σας κύριε Κατσαρέ, ευχαρίστως να απαντήσω σε ό,τι με ρωτήσατε. Άλλωστε ο στόχος είναι κοινός και μιλάμε για την τουριστική προβολή των λουτρών Σιδηροκάστρου και την προσέλκυση του κοινού.  


1)   Πότε ξεκίνησε για πρώτη φορά η λειτουργία των λουτρών και πότε χτίστηκε το κτίριο  των λουτρών;
Η πηγή χρονολογείται από τη σύγχρονη εποχή ή έχουμε μαρτυρίες και για παλαιότερα κτίσματα ανά τους αιώνες;

Απάντηση:  
Τα Ιαματικά Λουτρά Σιδηροκάστρου αποτελούν έναν προορισμό γνωστό από τα Βυζαντινά χρόνια, που μάλιστα αναφέρεται ότι ήταν σε χρήση το 1667, από περιηγητές, οι οποίοι και τα επισκέφθηκαν.
Οι παλιές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν στη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων, ενώ το 1930 ένας αρχιτέκτων ονόματι Τσαγκρής, αναπαλαίωσε το μισοκατεστραμένο χαμαμ και το ενσωμάτωσε στο ξενοδοχείο που κατασκεύασε. 

2)   Πού ανήκει η επιχείρηση των λουτρών;

Απάντηση:
Μέχρι το 1982 λειτουργούσαν από ιδιωτική εταιρεία, ενώ το 1983 παραχωρήθηκαν στον Δήμο Σιδηροκάστρου – πλέον Δήμος Σιντικής.

3)   Πόσος κόσμος επισκέπτεται τα λουτρά ετησίως;

Απάντηση:
Τα προηγούμενα χρόνια, τα λουτρά Σιδηροκάστρου υποδεχόταν περίπου 40.000 άτομα ετησίως. Φέτος, όλα δείχνουν πως λόγω της πανδημίας του covid – 19, ο αριθμός των επισκεπτών θα είναι κατά πολύ μικρότερος.

4)  Σε τι θερμοκρασία φτάνει το νερό μέσα στην κεντρική πισίνα και σε ποιες παθήσεις από την εμπειρία σας, βοηθάει η ιαματική πηγή των λουτρών;

Απάντηση:
Πλέον υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία και όχι «εμπειρία». Σύμφωνα λοιπόν με το ΦΕΚ της αναγνώρισης μας, ο φυσικός πόρος των Λουτρών Σιδηροκάστρου, έχει θερμοκρασία 43,5°C.
Ο φυσικός πόρος χαρακτηρίζεται και ταυτοποιείται ως υπέρθερμος, μεταλλικός, μετεωρικός, υποτονικός, ασθενώς ραδιενεργός - μέτρια ανθρακούχος και ενδείκνυται για ρευματικές παθήσεις, χρόνιους ρευματισμούς, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες και παθήσεις του νευρικού συστήματος.

5)  Εκτός από την ιαματική πηγή του χαμάμ ποιες άλλες υπηρεσίες ευεξίας παρέχει το υδροθεραπευτήριο;

Απάντηση:
Στις εγκαταστάσεις μας υπάρχουν επίσης:
·       3 πισίνες ομαδικών υδρομασάζ και αερομασάζ, με ελεγχόμενη θερμοκρασία.
·       15 σύγχρονες ατομικές μπανιέρες, με υδρομασάζ και ελεγχόμενη θερμοκρασία.
Τέλος, στον χώρο λειτουργεί κέντρο μάλαξης και ευεξίας, με διάφορα είδη όπως: 
·       μασάζ αναζωογονητικό,
·       αρωματοθεραπεία και
·       διάφορες θεραπείες προσώπου σώματος.

6)   Ποια εποχή χαρακτηρίζεται ως φουλ σεζόν (υψηλής ζήτησης) για τα λουτρά;

Απάντηση:
Η εποχή με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα είναι το φθινόπωρο, κάτι που συμβαίνει διαχρονικά σε όλες τις λουτροπόλεις της χώρας μας.

7)   Δέχεται περισσότερο εσωτερικό ή εξωτερικό τουρισμό;

Απάντηση:
Η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών είναι Έλληνες, καθώς όχι μόνο εμείς σαν μονάδα αλλά και γενικά ως χώρα, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να φτάσουμε στο επίπεδο που χρειάζεται, ώστε να προσελκύσουμε κόσμο από το εξωτερικό για λουτροθεραπεία. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα σε κρατικό επίπεδο και για αυτόν τον λόγο, γίνονται μεγάλες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια, με τις αναγνωρίσεις των πηγών και με τα Ειδικά Σήματα Λειτουργίας.
Στο σημείο αυτό, θέλω να αναφέρω πως από τις 128 ιαματικές πηγές που υπάρχουν στην χώρα μας, έχουν μέχρι στιγμής αναγνωριστεί επίσημα οι 74, ενώ Ειδικό Σήμα Λειτουργίας έχουν λάβει μόνο οι 18.
Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός, πως ανάμεσα σε αυτούς που τα έχουν καταφέρει, συγκαταλέγονται και τα Ιαματικά Λουτρά Σιδηροκάστρου, κάτι που θα μου επιτρέψετε να πω, ότι αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία του Δήμου Σιντικής και της ΣΙΝΤΙΚΗ ΔΑΕ.
Το γεγονός αυτό, μεταξύ άλλων, αποδεικνύει πως στις εγκαταστάσεις λουτροθεραπείας και διαμονής, προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

8)   Ποιο στοιχείο θα συγκαταλέγατε ως το πιο θετικό για τα Λουτρά, που θα μπορούσε να προσελκύσει τον επισκέπτη έναντι άλλων ανταγωνιστικών επιχειρήσεων;

Απάντηση:
Πλεονέκτημα κάθε προορισμού, αποτελεί κυρίως η μοναδικότητα του. Υπάρχουν πολλά ιαματικά λουτρά, το καθένα όμως διαφέρει είτε στην σύνθεση είτε στην θερμοκρασία του νερού και κατ’ επέκταση στις ευεργετικές ιδιότητες του. Στην περίπτωση των Ιαματικών Λουτρών Σιδηροκάστρου, το νερό είναι ιδιαίτερα θερμό, διαυγές και χωρίς άσχημη μυρωδιά, ενώ πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός πως ο χώρος του υδροθεραπευτηρίου βρίσκεται στο ίδιο κτίριο με τα δωμάτια του ξενοδοχείου, κάτι πολύ θετικό καθώς οι λουόμενοι δεν υποχρεώνονται, κυρίως τους χειμερινούς μήνες, να βγουν στο κρύο και στην βροχή μετά από την λουτροθεραπεία.

9)   Τι περιθώρια βελτίωσης θα βλέπατε εσείς στα λουτρά;

Απάντηση:
Στα άμεσα σχέδια μας, είναι η βελτίωση των εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου των λουτρών, καθώς και του εξοπλισμού των δωματίων.

10)  Ποιο είναι το όραμά σας για την τουριστική ανάπτυξη των λουτρών; Πόσο σημαντική είναι η παρουσία τους για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και με ποιες άλλες δραστηριότητες - αποδράσεις θα μπορούσε κανείς να συνδυάσει την παραμονή του στα Λουτρά;

 Απάντηση:
Τουριστική ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει σε επίπεδο μιας επιχείρησης ή ακόμα και μιας πόλης. Τουριστική ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει μόνο σε επίπεδο μιας ευρύτερης περιοχής (π.χ. Δήμος ή Περιφέρεια). Στόχος μας λοιπόν σαν επιχείρηση, είναι η συνεχής βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών με απώτερο σκοπό  την επέκταση της περιόδου υψηλής ζήτησης.
Επίσης, για να απαντήσω στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας, θεωρώ πως τα Ιαματικά Λουτρά Σιδηροκάστρου, έχουν την δυνατότητα και οφείλουν να αποτελέσουν βασικό γρανάζι, στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Για να το καταφέρουμε αυτό, θα πρέπει να αποτελέσουμε μέρος ενός συνολικού σχεδίου, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αξιοθέατα του ευλογημένου τόπου μας.
Η περιοχή μας συνδυάζει (ενδεικτικά):
·       Ιαματικό Λουτρά (Σιδηροκάστρου και Αγγίστρου),
·       Φύση (Λίμνη Κερκίνη),
·       Ιστορία (Οχυρά γραμμής Μεταξά – Ρούπελ, Ιστίμπεη),
·       Θρησκευτικό τουρισμό (σπουδαία Μοναστήρια – Τιμίου Προδρόμου σε Ακριτοχώρι, Κηρύκου και Ιουλίττης στο Σιδηρόκαστρο) ,
·       Γραφικά χωριά (Άνω Πορόια)
·       Αποστακτήρια τσίπουρου,
·       Οινοποιεία κ.α.

Φυσικά, θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ αυτών των θεματικών προορισμών (κρατικών φορέων και ιδιωτών), ώστε να είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε τουριστικά πακέτα, που θα συνδυάζουν πολλές διαφορετικές δραστηριότητες και θα ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Σας ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη που μας παραχωρήσατε και σας ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο σας.

Απάντηση:
Και εγώ σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή διαμονή και ξεκούραση στα ιαματικά λουτρά Σιδηροκάστρου.







No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.