Friday, July 10, 2020

Λευτέρης Αβραμάκης: «Η αγορά των Σερρών βρίσκεται σε αναμονή ενός τσουνάμι ακάλυπτων επιταγών»

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή την σταδιακή εκπνοή της προβλεπόμενης στην από 30 Μαρτίου 2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 75ήμερης παράτασης για την λήξη, εμφάνιση και πληρωμή των οφειλόμενων από τις πληττόμενες επιχειρήσεις αξιογράφων, δήλωσε:

«Η σερραϊκή αγορά βρίσκεται ήδη ενώπιον ακόμη μίας μεγάλης δοκιμασίας. Μετά το σοκ του lockdown, την αγωνία της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων και την σαφώς μειωμένη αγοραστική δύναμη των πολιτών λόγω της απώλειας εισοδήματος έρχεται νέο πλήγμα για τους Σερραίους επιχειρηματίες. Η 75ήμερη παράταση της λήξης, εμφάνισης και πληρωμής για τα αξιόγραφα που έληγαν μεταξύ 30ης Μαρτίου 2020 και 31ης Μαΐου 2020 ήδη έχει παρέλθει, με αποτέλεσμα να μπορεί πλέον ο δικαιούχος να τα εμφανίζει προς πληρωμή και να απαιτεί την εξόφλησή τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη νομοθεσία. Παρόλα αυτά οι επιχειρηματίες του Νομού μας δηλώνουν αδυναμία εξόφλησης των συνολικών οφειλών που απορρέουν από τα αξιόγραφα, απαιτώντας νέα παράταση της αναστολής των προθεσμιών. Η κατάσταση που δημιουργείται πλέον στην αγορά είναι έκρυθμη καθώς αναμένεται η σώρευση μεγάλου όγκου ακάλυπτων επιταγών, εάν δεν δοθεί άμεσα δραστική λύση.  
Παρόλα αυτά, η Κυβέρνηση συνεχίζει να κωφεύει, επιδιδόμενη στην άσκηση μιας πολιτικής που γνωρίζει πολύ καλά. Επικοινωνιακές φιέστες, απευθείας αναθέσεις στους κομματικούς οικείους, εκατομμύρια στα ΜΜΕ και περιστολή κοινωνικών δικαιωμάτων συνθέτουν το ασφυκτικό πολιτικό πλαίσιο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η στήριξη των εργαζόμενων και της μικρομεσαίας επιχείρησης, της «ραχοκοκαλιάς» της ελληνικής οικονομίας δεν αποτελεί προτεραιότητα. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θέσπισε για την ενίσχυση των επιχειρηματιών, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή Ι & ΙΙ, το Τ. ΕΠΙΧ. Ι & ΙΙ κ.α., απέτυχαν να αποτελέσουν στήριγμα για τις επιχειρήσεις που ξεκινούσαν την επαναλειτουργία τους μετά την άρση των περιορισμών, καθώς εντάχθηκε σε αυτά ένα πολύ μικρό ποσοστό παρά τον πολύ μεγάλο αριθμό αιτήσεων που υποβλήθηκαν.
Ως εκ τούτου, η συντριπτική πλειοψηφία των καταστηματαρχών και των εμπόρων ξεκίνησε να εργάζεται μετά το lockdown χωρίς να διαθέτει ρευστότητα. Όσες επιχειρήσεις κατάφεραν να επαναλειτουργήσουν, αντιμετωπίζοντας την χαμηλή καταναλωτική κίνηση, ανταπεξέρχονται με δυσκολία στις υποχρεώσεις τους. Είναι, λοιπόν, βέβαιο πως δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν με τρόπο επαρκή και στην εξόφληση των απαιτήσεων που προκύπτουν από τις επιταγές που λήγουν αυτό το διάστημα δημιουργώντας έτσι άλλη μία μαύρη τρύπα στην αγορά, στερώντας επιπρόσθετα ρευστότητα από τους προμηθευτές τους.
Το υφεσιακό αυτό σπιράλ είναι στην αρχή του. Και δεν πρόκειται να σταματήσει άμεσα εάν δεν υπάρξει δραστική παρέμβαση του κράτους με την δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων, προσβάσιμων σε όλους τους επιχειρηματίες και επαρκών για την αντιμετώπιση της πρώτης δύσκολης περιόδου, για να καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Η παράταση της εξόφλησης, αν και κρίνεται αναγκαία, εντούτοις δεν λύνει το πρόβλημα. Απλώς το μεταθέτει. Με το «Μένουμε όρθιοι Ι & ΙΙ» κάναμε μία σειρά προτάσεων στην κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπίσει δραστικά την κατάσταση. Ρίχνοντας ζεστό χρήμα στην αγορά από το μαξιλάρι των 37 δις που άφησε παρακαταθήκη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, αυτές οι προτάσεις απείχαν σημαντικά από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και για το λόγο αυτό έγινε το παν για να μείνουν στην αφάνεια. Τώρα, όμως, έρχεται η ώρα των συνεπειών. Και κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν μπορεί να πει πως δεν γνώριζε».

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.