Tuesday, July 21, 2020

"Το Αρχοντικό του Κωστή"


Του Χρήστου Κατσαρού

Ξεκινώντας το οδοιπορικό μας στο Άγκιστρο Σερρών, μείναμε στο "Αρχοντικό του Κωστή", ένα ξενοδοχείο με ιδιαίτερο χαρακτήρα βασισμένο στην πέτρα και το ξύλο και πολλά παραδοσιακά στοιχεία στη διακοσμητική του. Είναι επιμελημένο από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη Κώστα Ιωαννίδη, που πέρα από το μεράκι του, έχει βάλει στοίχημα με τον εαυτό του την ικανοποίηση του επισκέπτη. Ο επισκέπτης νιώθει φιλικά και ο τρόπος που είναι φτιαγμένα τα πράγματα προκαλεί ένα σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον και το δημιουργό του. Ο ίδιος ο Κωστής ομολογεί ότι αυτή η προσπάθεια δεν ήταν μία επένδυση αλλά κάτι περισσότερο μία κατάθεση ψυχής του ιδίου για τον τόπο του και ταυτόχρονα έχει έντονη την ανάμνηση του πατέρα του που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, όταν ο γιος του βρισκόταν για δουλειές πότε στο εξωτερικό και πότε σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Εκείνο που μας έκανε ξεχωριστή εντύπωση είναι το προφίλ του οικοδεσπότη μας Κωνσταντίνου (Κωστή) Ιωαννίδη. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που αγαπά πολύ τον τομέα του τουρισμού και της γαστρονομίας. Ασχολήθηκε από μικρός με τη μαγειρική την οποία και σπούδασε στη σχολή μαγειρικής του Μονάχου. Όπως μας άφησε να καταλάβουμε ο χώρος του τουρισμού και της γαστρονομίας είναι για αυτόν μία πηγή δημιουργίας, γι’ αυτό και δεν έμεινε μόνο στον τομέα της μαγειρικής, αλλά ασχολήθηκε και με το τουριστικό management. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής της σειράς ξενοδοχείων Ηilton που είναι μία παγκόσμια αναγνωρισμένη αλυσίδα ξενοδοχειακών μονάδων.
Η προσπάθεια του οικοδεσπότη μας ξεκίνα πολλά χρόνια πίσω, αφού εργάστηκε στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του εξωτερικού και της Ελλάδας και όλη αυτή η εμπειρία βγήκε την εποχή του 2001 όταν έκανε στο πατρικό του «Το σπίτι του Κωστή», ήταν τα πρώτα δωμάτια με λουτρό και συνεχίστηκε το 2005-6 με την μονάδα που φέρει την επωνυμία «Το Αρχοντικό του Κωστή». Όταν μιλά κανείς μαζί του, διαπιστώνει ότι οι απόψεις του συνομιλητή του δεν είναι μόνο αποτέλεσμα τις ευρυμάθειας του πάνω στον τομέα της εστίασης και της γαστρονομίας, είναι κάτι περισσότερο, που στην πορεία μετατράπηκε σε φιλοσοφία ζωής. Ο Κώστας Ιωαννίδης μετέτρεψε τη γνώση και την εμπειρία του σε φιλοξενία, κάτι που του επιτρέπει να την προσφέρει τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή πελατεία που διαθέτει.
Ψάχνοντας κάνεις λίγο περισσότερο τις κουβέντες, ανακαλύπτει ότι προσπαθεί να βάλει κάποια όρια, περιγράφοντας ταυτόχρονα την ποιότητα ζωής όπως την αντιλαμβάνεται ο ίδιος και την προσφέρει σε φίλους και πελάτες.
Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και το εστιατόριο Δον Παύλο, που έχει το όνομα του πατέρα του Παύλου, εκεί ο συνομιλητής μας μετατρέπεται σε Σεφ για να κάνει δικές τους συνταγές, αξιοποιώντας τα υλικά της περιοχής και επιλέγοντας να δώσει το δικό του γαστρονομικό αποτύπωμα. Αυτή δεν είναι δική μας αντίληψη, αφού όπως μας αποκάλυψε έχει δεχτεί ιδιαίτερες διακρίσεις για τις γαστρονομικές του δημιουργίες.
Η επιτυχία του συγκεκριμένου ανθρώπου είναι ότι προσπάθησε να βάλει τη δική του σφραγίδα μέσα από αυτό που ονομάζουμε μεσογειακή διατροφή, επιτρέποντας στους πελάτες του να γνωρίσουν μία άλλη διάσταση της γεύσης.
Η δραστηριότητα του όμως επεκτείνεται και στη συγγραφή βιβλίων που αφορούν τα ζητήματα του τουρισμού. Θα μπορούσε αβίαστα να πει κανείς, ότι προσπαθεί να ξεπεράσει τα στεγανά που κυριαρχούν στο χώρο και να προσφέρει άλλες διεξόδους σε ένα περιβάλλον που πλήττεται περισσότερο από οτιδήποτε με την εμφάνιση του κορονοιου. Επιχειρεί με τις ιδέες του να ανοίξει δρόμους και να προσφέρει την υπεραξία που χρειάζεται ο τόπος του για την ανάπτυξη της τουριστικής οικονομίας.
Μία χώρα σαν την Ελλάδα που έχει εξαιρετικές φυσικές ομορφιές, χρειάζεται ανθρώπους με ρηξικέλευθες ιδέες για να μπορέσει να λειτουργήσει ένα ευρύτερο όραμα όχι μόνο στην Ελληνική πραγματικότητα, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα. Ο Κωστής Ιωαννίδης έχει την τόλμη να παραδέχεται τις αδυναμίες που υπάρχουν, αλλά παρόλα αυτά έχει και τη διορατικότητα να προτείνει λύσεις που μπορούν να αναδείξουν μία άλλη πραγματικότητα με πιο αισιόδοξα χρώματα.
Ο ίδιος άνθρωπος αποτελεί ένα δυναμικό επιχειρείν για την περιοχή, αφού έχει την τόλμη να ανοίγει και άλλες επιχειρήσεις στην περιοχή των Σερρών και όπως μας έδωσε να καταλάβουμε θέλει να δημιουργήσει μία διαφορετική εικόνα της εστίασης.
Είναι γεγονός ότι χρειαζόμαστε σε όλους τους κλάδους της οικονομίας ανθρώπους που θα τολμήσουν να ξεπεράσουν τις αδυναμίες της εποχής μας και θα επιχειρήσουν να βάλουν μπροστά τα δικά τους οράματα για την περιοχή και για το μέλλον.

Συνέντευξη του Κώστα Ιωαννίδη στο Χρήστο Κατσαρό 19.7.2020 https://youtu.be/qjDoTKVoFhM

Φωτογραφίες:


















































Χρήστος Α. Κατσαρός (Chris Sintiki)
Αρθρογράφος-ιδιοκτήτης των ενημερωτικών ιστολογίων :
ΓΡΑΦΙΔΑ ΣΙΝΤΙΚΗΣ , ΠΕΝΑ ΣΙΝΤΙΚΗΣ, ΠΡΟΒΟΛΕΑΣ, ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΓΡΑΦΙΔΑ και αρθρογράφος του Σερραϊκού Θάρρους, του Θάρρους της Σιντικής και της εφημερίδας Καθημερινός Παρατηρητής Σερρών
Ταχ. Δ/νση: Λιβαδιά Σιντικής Σερρών, Τ.Κ. 62055
Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ.: 6945488779



No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.