Sunday, July 19, 2020

ΠΕΚΑΜ ΑΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΓΚΙΣΤΡΟΥ


Του Χρήστου Κατσαρού

Σε ένα ειδυλλιακό τοπίο βρίσκεται η μονάδα εκτροφής πέστροφας ΠΕΚΑΜ Α.Ε. Πρόκειται για μία οικογενειακή  επιχείρηση που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 80 με αντικείμενο την εκτροφή ιριδίζουσας πέστροφας. Η ιδέα προήλθε από ανάλογες επιχειρήσεις στην Ήπειρο, από όπου έχει ρίζες  η οικογένεια Τάσση. Η επιλογή του χώρου όπου στήθηκε η επιχείρηση έγινε με δύο βασικά κριτήρια την ποιότητα του νερού και την παρουσία κατάλληλων αγορών για τη διάθεση του προϊόντος.

 Η μονάδα παράγει ετησίως περί τους 100 τόνους με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να επεξεργάζεται και να καπνίζεται και στη συνέχεια να διατίθεται στην εγχώρια αγορά και ένα μικρότερο ποσοστό της να εξάγεται στο εξωτερικό, κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη, ιδιαιτέρως δε στο Βέλγιο.
Είναι σημαντικό το γεγονός ότι μία ελληνική επιχείρηση που βρίσκεται σε ακριτική περιφέρεια και όχι στο κέντρο ενός αστικού ιστού έχει δυναμική παρουσία τόσο στην ελληνική επικράτεια όσο και στις διεθνείς αγορές, κάτι που αποδεικνύει ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες δραστηριοποίησης και ανάπτυξης από οποιαδήποτε γεωγραφική περιοχή υπό την προϋπόθεση να αξιοποιηθούν τα εργαλεία που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία για να ανεβάσουν έτσι την ποιότητα αλλά και για να μικρύνουνε οι αποστάσεις από περιοχή σε περιοχή και από χώρα σε χώρα.    
Η επιχείρηση βασίζεται σε ίδιους πόρους καθώς και σε προγράμματα επενδυτικά εθνικά ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το πρόγραμμα Αλιείας – Θάλασσας 2000-2007, 2013, ανήκει στην οικογένεια Τάσση και για την ιστορία της συγκεκριμένης ομάδας μας μίλησε ο κύριος Γιώργος Τάσσης, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της συμμετοχικής επιχείρησης λαϊκής βάσης ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΑΓΚΙΣΤΡΟΥ Α.Ε. που διαχειρίζεται τα ιαματικά λουτρά της περιοχής.    

Ο κύριος Τάσσης αναφερόμενος στην επιχείρησή του μας είπε ότι η μονάδα διαθέτει από τα πιο σύγχρονα μηχανήματα εκτροφής και επεξεργασίας ψαριών που ταυτόχρονα σέβονται τα οικολογικά πρωτόκολλα και τους περιβαλλοντικούς κανόνες που έχουν διεθνώς θεσπιστεί και διαθέτει πιστοποίηση ISO 22000 καθώς παρακολουθείται από το σύστημα HASP.
        Το μέρος όπου είναι χτισμένη η μονάδα περιβάλλεται από ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο, όπου κυριαρχεί το πράσινο και ο ήχος του νερού. Δίπλα στο πεστροφοτροφείο υπάρχει η ομώνυμη ψαροταβέρνα Αγκίστρου (ΠΕΚΑΜ ΑΕ) με παραδοσιακούς μεζέδες και τοπικά εδέσματα, όπου φυσικά τον πρώτο ρόλο παίζει πάντοτε η πέστροφα. Σε ένα παραδοσιακό μπαλκόνι με θέα το βουνό, τον ήχο του νερού από το ποτάμι και τους καταρράκτες, και τις συστάδες των δέντρων μπορεί ο επισκέπτης να αφήσει τα προβλήματα της σύγχρονης πόλης και να κάνει το δικό του προσωπικό ταξίδι στη φύση και στην ελληνική ύπαιθρο. Βλέποντας απόν το μπαλκόνι της ταβέρνας τη φυσική ομορφιά μπορεί κανείς να αντιληφθεί  ότι η περιοχή δίνει μια μοναδική ευκαιρία για ολιγοήμερες ή πολυήμερες αποδράσεις και παράλληλα με τους υπέροχους μεζέδες μπορεί να κάνει ένα ταξίδι στην παραδοσιακή μεσογειακή κουζίνα και γαστρονομία για την οποία τόσα πολλά πράγματα  έχουν γραφτεί τα τελευταία χρόνια.

        Η επιλογή του χώρου όπου στήθηκε η επιχείρηση έγινε με δύο βασικά κριτήρια την ποιότητα του νερού και την παρουσία κατάλληλων αγορών για τη διάθεση του προϊόντος.
        Τόσο  η επιχείρηση πεστροφοτροφείο όσο και η ταβέρνα αποτελούν πόλο έλξης και σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία και ταυτόχρονα αποτελούν πρεσβευτές της τουριστικής ανάπτυξης μέσα σε ένα περιβάλλον που είναι  αρνητικό εξαιτίας της μετανάστευσης και της απώλειας θέσεων εργασίας που προκάλεσε η γενικότερη οικονομική κρίση. Θα μπορούσε όμως το παράδειγμα της συγκεκριμένης επιχείρησης να βρει μιμητές σε όλη την Ελλάδα που θα εφάρμοζαν ένα παρόμοιο καινοτόμο σχέδιο στους διάφορους επιχειρηματικούς τομείς.
Το γεγονός της άριστης ποιότητας, καθώς η επιχείρηση, όπως μας δήλωσε ο κος Τάσσης, δεν έχει κάνει ποτέ εκπτώσεις σε βάρος της ποιότητας με σκοπό το κέρδος, και του σεβασμού προς τον πελάτη ΄δημιούργησε στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, ιδιαιτέρως δε με την έξαρση του κορωνοϊού, μία επιχείρηση βιώσιμη και λειτουργική η οποία συν τοις άλλοις ακολουθεί κατά γράμμα όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν θεσπιστεί για την προστασία των θαμώνων.

Συνέντευξη με τον διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας «Πεκάμ» Αγκίστρου Γ. Τάσση στο Άγκιστρο 18.7.20  https://youtu.be/wtUHerBiOfI



Χρήστος Α. Κατσαρός (Chris Sintiki)
Αρθρογράφος-ιδιοκτήτης των ενημερωτικών ιστολογίων :
ΓΡΑΦΙΔΑ ΣΙΝΤΙΚΗΣ , ΠΕΝΑ ΣΙΝΤΙΚΗΣ, ΠΡΟΒΟΛΕΑΣ, ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΓΡΑΦΙΔΑ και αρθρογράφος του Σερραϊκού Θάρρους, του Θάρρους της Σιντικής και της εφημερίδας Καθημερινός Παρατηρητής Σερρών
Ταχ. Δ/νση: Λιβαδιά Σιντικής Σερρών, Τ.Κ. 62055
Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ.: 6945488779




No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.