Tuesday, July 7, 2020

Λευτέρης Αβραμάκης: «Η κυβέρνηση υποχρεώνει την ΔΕΗ να παράγει λιγότερο ρεύμα και να αγοράζει από τους ιδιώτες παρόχους»

Τριάντα τέσσερις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 7962/03.07.20) ζητώντας εξηγήσεις για την συνεχή υποβάθμιση και απαξίωση της ΔΕΗ προς όφελος των ιδιωτών ανταγωνιστών της. 

Οι Βουλευτές επικαλούμενοι τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου που δημοσίευσε η ΔΕΗ, διαπιστώνουν την θεαματική μείωση της παραγωγής της επιχείρησης συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, όπου αποκαλύπτεται ότι το μερίδιο παραγωγής της ΔΕΗ στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα μειώθηκε από 44,5% σε 33,8%.  Η μείωση της παραγωγής οφείλεται στην υπολειτουργία των παραγωγικών της μονάδων, στην υποαπασχόληση του ανθρώπινου δυναμικού της και προκαλεί επιβάρυνσή της με αγορές από τρίτους προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών της. Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η μείωση παραγωγής μέσω χρήσης φυσικού αερίου, που είναι μικρότερη κατά 31,3% σε σύγκριση πάντα με το 2019. Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, η διοίκηση της ΔΕΗ ισχυρίστηκε ότι αυτό οφείλεται στην μείωση της ζήτησης και στην αύξηση της παραγωγής των ΑΠΕ. Τα στοιχεία όμως της ΑΔΜΗΕ αποκαλύπτουν ότι η μείωση της ζήτησης ήταν μόλις 5,67%. Το μερίδιο παραγωγής της ΔΕΗ από Φυσικό Αέριο μειώθηκε από το 43% το 2019 σε 31% το 2020, δημιουργώντας κενό παραγωγής που κάλυψαν οι ιδιώτες ανταγωνιστές της, παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ διαθέτει τις πλέον προηγμένες μονάδες παραγωγής από φυσικό αέριο στη χώρα. 
Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:
«Η «διοίκηση των αρίστων» οδηγεί τη ΔΕΗ στο περιθώριο, δημιουργώντας είτε από ανικανότητα είτε από σκοπιμότητα περισσότερο χώρο στους ανταγωνιστές της. Η ίδια βέβαια διοίκηση που αμείβεται πλουσιοπάροχα για τις υπηρεσίες της, ακολουθώντας την γενική στρατηγική της κυβέρνησης, διαθέτει πακτωλό χρημάτων σε εταιρίες επικοινωνίας προκηρύσσοντας διαγωνισμό για ανάλογες υπηρεσίες ύψους 8,5 εκατ € το χρόνο, όπου συμμετέχουν μόλις δύο εταιρίες, μια εκ των οποίων η εταιρία που ανέλαβε να μοιράσει αδιαφανώς τα 20 εκατομμύρια της λίστας Πέτσα. Υπενθυμίζεται ότι όσο σκορπούν εκατομμύρια στην επικοινωνία οι «άριστοι» της ΔΕΗ, τα τιμολόγια καταναλωτών και επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί προκλητικά, όπως και το αγροτικό ρεύμα, ενώ ακόμα και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στη ΔΕΗ έχουν ακυρωθεί στην πράξη από την κυβέρνηση η οποία προέβλεψε ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι στην επιχείρηση θα εργάζονται με πολύ χαμηλότερους μισθούς και πολύ λιγότερα εργασιακά δικαιώματα. Η κυβέρνηση της ΝΔ, για μια ακόμη φορά ξεχνά ότι η ΔΕΗ όπως και κάθε άλλη δημόσια επιχείρηση είναι περιουσία του ελληνικού λαού. Την απαξιώνει και την περιθωριοποιεί συστηματικά, μεταφέροντας τα επιχειρηματικά κέρδη της Δημόσιας Επιχείρησης στους τραπεζικούς λογαριασμούς μιας χούφτας ανθρώπων. Είναι χρέος όλων μας να προστατέψουμε την περιουσία μας.».  


Στο link αναλυτικά η ερώτηση

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.