Monday, July 27, 2020

Από τους ουρανούς της Ελλάδας στον ουρανίσκο της Ανατολής



Του Χρήστου Κατσαρού

Ο μεθοριακός σταθμός Βυρώνειας Σερρών, γνωστός μέχρι το 1924 ως Χατζή Μπεϊλίκ, μετέπειτα Βυρώνεια προς τιμήν του λόρδου Βύρωνα, είναι ένα ιστορικό σημείο, όπου το 1913 ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄ με τον Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο κατόρθωσαν να υποχρεώσουν τους Βούλγαρους να υπογράψουν ανακωχή και να συζητήσουν τους όρους που αργότερα θα αποτελούσαν τον κορμό της Συνθήκης του Βουκουρεστίου. Εκεί υπάρχει ένας πλάτανος περίπου 100 ετών με τοποθετημένη μία πλάκα που θυμίζει τόσο τη νίκη των ελληνικών στρατευμάτων, όσο και το μεγάλωμα της ελληνικής επικράτειας. Ας μην ξεχνάμε ότι κατά την εποχή των βαλκανικών πολέμων η Ελλάδα κατάφερε να διπλασιάσει την εδαφική της παρουσία.
Σήμερα αυτός ο ιστορικός χώρος μετατράπηκε σε ένα συμπαθητικό ταβερνάκι, μία ιδέα του Λευτέρη Σαββίδη που πραγματοποίησε με την οικογένειά του μετά την αποστρατεία του από την αεροπορία. Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι από τα ταξίδια του ουρανού πέρασε στα γευστικά ταξίδια του ουρανίσκου. Οι ιδιοκτήτες του κράτησαν το άρωμα της ιστορίας και φρόντισαν να το παντρέψουν με τη γαστρονομία και ιδιαίτερα με τις γεύσεις της ανατολής, αλλά και την τοπική κουζίνα. Η οικογένεια Σαββίδη δημιούργησε ένα χώρο γεμάτο από το ρομαντισμό του παρελθόντος και τις γεύσεις της  καθ’ ημάς ανατολής, δημιουργεί εξαιρετικά πιάτα που μπορούν να ικανοποιήσουν όσους οι επισκέπτες ψάχνουν κάτι διαφορετικό. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το βουβαλίσιο γιαουρτλού κεμπάπ και η εντυπωσιακή χωριάτικη σαλάτα που σερβίρεται μέσα σε σκαφτό ψωμί.
 Ταυτόχρονα δημιουργούν κάποιες ξεχωριστές βραδιές, καλώντας μικρά μουσικά σχήματα, όπως αυτό που ακούσαμε λίγες μέρες νωρίτερα με τον Άγγελο Βλαϊκούδη και τον Γιώργο Τσαλταμπάση. Το πάντρεμα ανάμεσα στη μουσική και τις ξεχωριστές δημιουργίες δίνει ένα αίσθημα κεφιού που φροντίζουν να το συντηρούν όλη η οικογένεια Σαββίδη, ο καθένας με το δικό του τρόπο. Εδώ μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχει το κέφι μία λέξη που μας έλειψε πολύ τον τελευταίο καιρό, αλλά τόσο οι ιδιοκτήτες της ταβέρνας, όσο και αυτοί που συμμετέχουν στα μουσικά events δίνουν μία διαφορετική νότα πού κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον των πελατών μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Φωτογραφίες:






























































Χρήστος Α. Κατσαρός (Chris Sintiki)
Αρθρογράφος-ιδιοκτήτης των ενημερωτικών ιστολογίων :
ΓΡΑΦΙΔΑ ΣΙΝΤΙΚΗΣ , ΠΕΝΑ ΣΙΝΤΙΚΗΣ, ΠΡΟΒΟΛΕΑΣ, ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΓΡΑΦΙΔΑ και αρθρογράφος του Σερραϊκού Θάρρους, του Θάρρους της Σιντικής και της εφημερίδας Καθημερινός Παρατηρητής Σερρών
Ταχ. Δ/νση: Λιβαδιά Σιντικής Σερρών, Τ.Κ. 62055
Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ.: 6945488779


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.