Sunday, July 26, 2020

Ο εορτασμός της Αγίας Παρασκευής στο Σιδηρόκαστρο



Του Χρήστου Κατσαρού

          Με κάθε επισημότητα τελέστηκε το Σάββατο 25 Ιουλίου 2020 ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή της αγίας Παρασκευής στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα ιερό ναό Στο Σιδηρόκαστρο με την συμμετοχή πλήθους πιστών.
Ήδη οι εκδηλώσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα της πανηγύρεως, είχαν αρχίσει από το απόγευμα της Πέμπτης στις 23 του αυτού μηνός με ομιλία του δασκάλου και θεολόγου κου Δημητρίου Νατσιού με θέμα «Σώπασε κυρά Δέσποινα και μη πολυδακρύζεις» από το γνωστό θρήνο για την άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς, που έρχεται στην επικαιρότητα μετά τα τελευταία γεγονότα της Αγίας Σοφίας και την Τουρκική προκλητικότητα.
Το πρωί της Παρασκευής τελέστηκε Θεία Λειτουργία επί τη εορτή της Αγίας Χριστίνης ενώ το απόγευμα στις 7 εψάλη ο Ακάθιστος Ύμνος στην Υπεραγία Θεοτόκο, προστάτιδα του Ελληνισμού, ως απάντηση στην εκ νέου βεβήλωση της Μεγάλης Εκκλησίας. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε και ομιλία από τον Γέροντα Ιλαρίωνα τον Νεοσκητιώτη από το Ιερόν Κελίον του Αγίου Χαραλάμπους Αγίου Όρους.
Το Σάββατο το πρωί, παραμονή της εορτής, τελέστηκε η Θεία λειτουργία επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Αγίας Άννης, μητέρας της Υπεραγίας Θεοτόκου, ενώ το απόγευμα τελέστηκε ο Εσπερινός της Αγίας Παρασκευής μετ’ αρτοκλασίας και λιτάνευσης της ιεράς εικόνος της Αγίας και ιερών λειψάνων.  Η περιφορά πλαισιώθηκε από την παρουσία παραδοσιακών πολιτιστικών συλλόγων που συνόδευσαν την ιερά πομπή με παραδοσιακές φορεσιές και λάβαρα. Της ακολουθίας χοροστάτησε, πλαισιωμένος από πλήθος ιεροψαλτών και ιερέων, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου και Ηρακλείας, κ.κ. Μακάριος, ο οποίος κήρυξε το Θείο Λόγο  και διένειμε τον Άρτο. Κατά το κήρυγμα του ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε και στα πρόσφατα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τονίζοντας πως ο Ελληνισμός δεν είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει ούτε σπιθαμή γης, ούτε σταγόνα του ωκεανού, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Στην ακολουθία του Εσπερινού παρευρέθησαν και οι Αντιδήμαρχοι Σιντικής Νίκος Ιντζές και Παναγιώτης Σαββίδης, εκπρόσωπος της Αστυνομίας και πλήθος πιστών. Συγκίνηση προκάλεσε η ανάκρουση  του Εθνικού μας Ύμνου, τον οποίο έψαλαν όλοι οι παρευρισκόμενοι μετά το πέρας της λιτάνευσης.
Ανήμερα της εορτής, την Κυριακή 26 Ιουλίου, κατά τον Όρθρο  και τη Θεία λειτουργία  χοροστάτησε και κήρυξε το Θείο Λόγο και  πάλι ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου, ενώ μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας δόθηκαν ευλογίες σε όλους τους παρευρισκόμενους πιστούς και προσφέρθηκε τράπεζα Αγάπης σε όλους, το γνωστό στους πάντες κουρμπάνι κατά την τοπική παράδοση.  Την ημέρα τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Νομού Σερρών κ.κ. Χατζηβασιλείου Αναστάσιος και Θεόφιλος Λεονταρίδης καθώς και άλλοι επίσημοι.
Θα πρέπει να πούμε ότι, όχι μόνο ανήμερα της εορτής αλλά και καθ’ όλη την διάρκεια των εκδηλώσεων, προσφέρθηκαν εδέσματα, υπήρχε δε και προσπάθεια ενίσχυσης του Ιερού Ναού  υπό το άοκνο βλέμμα και τον συντονισμό της όλης προσπάθειας του προϊσταμένου του ναού, πατρός Παύλου Παπαδόπουλου.
Στο σημείο αυτό θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι σε όλες τις ακολουθίες και εκδηλώσεις είχε τεθεί σε προσκύνηση τεμάχιο από το Ιερό Λείψανο της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Λουκά του Ιατρού που φυλάσσεται στον  ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στο Σιδηρόκαστρο τα τελευταία δώδεκα χρόνια.





Χρήστος Α. Κατσαρός (Chris Sintiki)
Αρθρογράφος-ιδιοκτήτης των ενημερωτικών ιστολογίων :
ΓΡΑΦΙΔΑ ΣΙΝΤΙΚΗΣ , ΠΕΝΑ ΣΙΝΤΙΚΗΣ, ΠΡΟΒΟΛΕΑΣ, ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΓΡΑΦΙΔΑ και αρθρογράφος του Σερραϊκού Θάρρους, του Θάρρους της Σιντικής και της εφημερίδας Καθημερινός Παρατηρητής Σερρών
Ταχ. Δ/νση: Λιβαδιά Σιντικής Σερρών, Τ.Κ. 62055
Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ.: 6945488779



No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.