Monday, July 13, 2020

Λευτέρης Αβραμάκης: «Γιατί δεν έχουν πάρει ακόμα έκτακτη οικονομική στήριξη οι κτηνοτρόφοι και οι πτηνοτρόφοι παρά τις εξαγγελίες;»


Τριάντα εννιά Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 8127/09.07.20) ζητώντας εξηγήσεις για το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι και οι πτηνοτρόφοι δεν έχουν πάρει ακόμα κάποια έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, παρά τις υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι ενώ έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία και τρείς μήνες από το Πάσχα όταν και οι κτηνοτρόφοι και οι πτηνοτρόφοι είδαν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται δραματικά, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την στήριξη του βασικού αυτού κλάδου της ελληνικής οικονομίας. Οι Βουλευτές μέμφονται την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για το γεγονός ότι σε προγενέστερες ερωτήσεις για τη στήριξη του κλάδου ώστε να ξεπεράσει τις συνέπειες της πανδημίας, το Υπουργείο παραθέτει πολυσέλιδες αναφορές αλλά δεν απαντά στο καίριο ερώτημα εάν και πότε θα δοθεί κάποια οικονομική ενίσχυση στο συγκεκριμένο κλάδο. Στους ίδιους τους κτηνοτρόφους το Υπουργείο φέρεται να έχει δεσμευτεί για τη στήριξή τους, δέσμευση όμως που παραμένει ανεκπλήρωτη. 
Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, υπενθυμίζουν στην κυβέρνηση ότι στη χώρα μας καταναλώνεται περισσότερο κρέας από ότι παράγεται, και ότι στα νέα παγκόσμια δεδομένα που δημιουργεί ο COVID-19, είναι αναγκαίο όχι απλώς να στηριχθεί ο κτηνοτροφικός – πτηνοτροφικός κλάδος ώστε να ξεπεράσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, αλλά αντίθετα είναι αδήριτη ανάγκη να αναπτυχθεί περισσότερο ως οικονομική δραστηριότητα προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα που παρατηρείται και προκαλεί εισαγωγές κρέατος, γάλατος και αυγών στη χώρα μας. Ταυτόχρονα  καλούν την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις προειδοποιήσεις που έχουν απευθύνει όλοι οι μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί για τους σοβαρούς κινδύνους «διατροφικής έλλειψης» στην παγκόσμια αγορά λόγω της πανδημίας και των lockdown στις εθνικές οικονομίες. 
Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:
«Η πανδημία του COVID-19 συρρίκνωσε δραματικά τα εισοδήματα των κτηνοτρόφων και των πτηνοτρόφων. Η αναιμική επανεκκίνηση του τουρισμού, μειώνει σημαντικά τη ζήτηση και χιλιάδες κτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και στις ανάγκες του ζωϊκού τους κεφαλαίου. Η κατάσταση αυτή επιβαρύνει ιδιαίτερα τις τοπικές οικονομίες στις αγροτικές και κτηνοτροφικές περιοχές όπως είναι ο Νομός Σερρών. Η κυβέρνηση δεν κατανοεί ότι ζούμε σε μια έκτακτη ανάγκη και τα νέα δεδομένα απαιτούν την ουσιαστική στήριξη και την ανασυγκρότηση των βασικών κλάδων της οικονομίας μας. Οι κτηνοτρόφοι περιμένουν εδώ και τέσσερις μήνες μια οικονομική βοήθεια. Εάν καταρρεύσει ο κτηνοτροφικός και ο πτηνοτροφικός κλάδος δεν θα μπορέσει να υποκατασταθεί από τις εισαγωγές. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί άμεσα ότι η χώρα μας πρέπει να αυξήσει το ζωικό της κεφάλαιο και να είναι αυτάρκης σε αυτόν τον τομέα. Δυστυχώς όμως όχι απλώς δεν αναλαμβάνει καμία πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αντίθετα με την πολιτική της θα προκαλέσει συρρίκνωση της συγκεκριμένης οικονομικής δραστηριότητας με ότι συνέπειες αυτό μπορεί να έχει για περιοχές σαν το Νομό Σερρών αλλά και με ότι επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει τυχόν επιβεβαίωση των φόβων της διεθνούς κοινότητας για τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας διατροφικής έλλειψης. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις προειδοποιήσεις αλλά και το ότι η γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης έχει προκαλέσει συρρίκνωση των εισοδημάτων της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων εργαζόμενων, αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σειρά προκλήσεων που χρειάζονται άμεση κρατική παρέμβαση. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να καταβάλλει έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους κτηνοτρόφους και τους πτηνοτρόφους και ταυτόχρονα οφείλουμε όλοι να εργαστούμε στην κατεύθυνση άμεσης ανάπτυξης των κλάδων της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας ώστε να περιοριστεί η εξάρτησή μας από τις εισαγωγές και να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει επάρκεια των υψηλής διατροφικής αξίας τροφίμων στη χώρα μας σε προσιτές τιμές για όλους».  

Στο link αναλυτικά η ερώτηση 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.