Wednesday, March 4, 2015

Υπουργείο Οικονομικών: Στόχος των ρυθμίσεων να τακτοποιηθούν και τα παλιά χρέη

Εκτός  από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το υπουργείο Οικονομικών θα προωθήσει  ως το τέλος Μαρτίου και μια ακόμη ρύθμιση- εξπρές με στόχο να προσελκύσει και όσους  έχουν παλιά χρέη επιβαρημένα με  υπέρογκες προσαυξήσεις, που ξεπερνούν ακόμα και το 400% και καθιστούν σήμερα αδύνατη την αποπληρωμή τους. 


Όπως εξήγησε η αν. υπουργός Οικονομικών κυρία   Νάντια  Βαλαβάνη μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega όποιος αξιοποιήσει τη ρύθμιση αυτή  καταβάλλοντας την αρχική ή μέρος της αρχικής οφειλής, θα μπορεί να σβήσει ακόμα και το 100% των προσαυξήσεων, όσο μεγάλες κι αν είναι αυτές.

Για παράδειγμα, αν κάποιος χρωστά 5.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 1.000 ευρώ είναι η αρχική και οι 4.000 ευρώ είναι οι προσαυξήσεις, πληρώνοντας τα 1.000 ευρώ της αρχικής οφειλής θα «σβήνει» το σύνολο των προσαυξήσεων και θα εξοφλά όλο το χρέος.

Στην πραγματικότητα, η διαγραφή των προσαυξήσεων με τη ρύθμιση- εξπρές θα γίνεται σε αναλογία με την πληρωμή της αρχικής οφειλής. Έτσι στο συγκεκριμένο παράδειγμα αν ο οφειλέτης πληρώσει το 80% της αρχικής οφειλής των 1.000 ευρώ, δηλαδή 800 ευρώ, θα «σβήσει» και το 80% των προσαυξήσεων, δηλαδή 3.200 ευρώ και θα χρωστά πλέον 1.000 ευρώ (200 ευρώ κεφάλαιο + 800 ευρώ προσαυξήσεις).

Οι 100 δόσεις
Πέρα από τη ρύθμιση- εξπρές προωθείται άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη βελτιωμένη έκδοση της ρύθμισης των 100 δόσεων, με μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις. Δεν θα προβλέπει τη δυνατότητα «κουρέματος» ακόμα και κεφαλαίου, αφού όπως παραδέχθηκε η  κυρία  Βαλαβάνη υπήρξαν έντονες διαφωνίες ακόμα κι από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Με τα αρχικά  δεδομένα αν κάποιος είχε οφειλή 3.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 2.000 ευρώ ήταν κεφάλαιο και 1.000 ευρώ οι προσαυξήσεις, στην περίπτωση που κατέβαλε τα 1.500 ευρώ, τότε έσβηναν και τα υπόλοιπα 1.500 ευρώ, αφού η καταβολή αυτή μετρούσε «διπλά». Σε αυτή την περίπτωση «έσβηναν» 1.000 ευρώ από τις προσαυξήσεις αλλά και 500 ευρώ από το κεφάλαιο.

Η επίμαχη διάταξη δεν καταργείται τελείως, αφού το «κούρεμα» θα αφορά μόνον στις προσαυξήσεις. Έτσι, στο συγκεκριμένο παράδειγμα, καταβάλλοντας τα 1.500 ευρώ, θα «σβήνουν» τα 1.000 ευρώ των προσαυξήσεων αλλά θα μένουν 500 ευρώ από το κεφάλαιο της οφειλής, τα οποία θα μπορούν να μπουν σε ρύθμιση με ελάχιστη μηνιαία δόση 20 ευρώ.

Η νέα μορφή της διάταξης ευνοεί κυρίως τις παλιές οφειλές, όπου οι προσαυξήσεις είναι μεγαλύτερες του κεφαλαίου. Έτσι αν στο συγκεκριμένο παράδειγμα των 3.000 ευρώ οφειλής, τα 1.000 ευρώ είναι κεφάλαιο και οι 2.000 ευρώ προσαυξήσεις, αν κάποιος καταβάλει 1.500 ευρώ- δηλαδή καλύπτει το σύνολο του κεφαλαίου- τότε η καταβολή μετρά «διπλή» και «σβήνει» το σύνολο των προσαυξήσεων, δηλαδή εξοφλά.

Πηγή: http://www.kerdos.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.