Monday, March 9, 2015

Ντάισελμπλουμ: Εκταμίευση μόλις εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις

«ΟΧΙ» ΣΤΙΣ ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
«Συμφωνήθηκε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω χρόνος για χάσιμο. Οι συζητήσεις πρέπει να αρχίσουν και θα αρχίσουν την Τετάρτη, με στόχο την ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, συμπληρώνοντας ότι «όπου κρίνεται αναγκαίο, τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα είναι ευπρόσδεκτα στην Αθήνα».
Ντάισελμπλουμ: Εκταμίευση μόλις εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις
Οι διαπραγματεύσεις των ελληνικών αρχών με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών θα αρχίσουν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών της ζώνης του ευρώ, λίγο μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης στις Βρυξέλλες. ...





Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τα χρονικά περιθώρια αρχίζουν να στενεύουν και ότι στόχος είναι να εκπονηθούν σύντομα οι αξιολογικές εκθέσεις των εκπροσώπων των δανειστών.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι μπορούν να υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία, αλλά σε γενικές γραμμές είπε ότι «πρέπει να παραμείνουμε εντός των πλαισίων που έχουν ήδη συμφωνηθεί, τόσο στα δημοσιονομικά, όσο και στις μεταρρυθμίσεις». Ανέφερε επίσης ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αποφύγει μονομερείς πράξεις.
«Αν συμφωνήσουμε στις μεταρρυθμίσεις και αρχίσει η εφαρμογή τους θα μπορούσε να υπάρξει τμηματική εκταμίευση της δόσης, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν» ανέφερε επίσης ο Γ. Ντάισελμπλουμ. «Δεν μπορούμε να μπούμε σε συζήτηση για περαιτέρω εκταμίευση χρημάτων, αν δεν έχει προηγηθεί συμφωνία με τους θεσμούς και δεν έχει αρχίσει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε, επίσης, ότι οι διαβουλεύσεις θα γίνουν στις Βρυξέλλες αλλά θα υπάρξουν σε κάποιες περιπτώσεις και αποστολές τεχνοκρατών στην Ελλάδα.
«Το κεντρικό μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι σπαταλήσαμε δύο εβδομάδες συζητώντας ποιός θα συναντήσει ποιόν και πού και αυτό είναι καθαρά χάσιμο χρόνου», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Ο πρόεδρος του Eurogroup υπενθύμισε ακόμη ότι στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είχε καταστεί σαφές ότι οι ελληνικές αρχές θα ξεκινούσαν τάχιστα τις συζητήσεις με τους θεσμούς, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία ως το τέλος Απριλίου. «Οι πραγματικές συζητήσεις δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει. Θα ξεκινήσουν όμως την Τετάρτη στις Βρυξέλλες», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν το Eurogroup εξέφρασε σήμερα τη βούληση να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι αυτό συζητήθηκε στην προηγούμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, λέγοντας ότι η ευρωζώνη είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει συμφωνία στο σύνολο των μεταρρυθμίσεων και ότι η εφαρμογή τους θα γίνει εγκαίρως.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει την εφαρμογή των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων με τις κοινοβουλευτικές και διοικητικές διαδικασίες.
Ο Γάλλος Επίτροπος ανέφερε ότι στο Eurogroup δεν έγινε λεπτομερής συζήτηση σχετικά με τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, διότι όπως σημείωσε, αυτή είναι μία «τεχνική δουλειά» για την οποία την ευθύνη έχουν οι θεσμοί.
«Υπάρχει πρόοδος, αλλά η διαδικασία είναι δύσκολη»
Σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα Volkskrant, ο κ.Ντάισελμπλουμ είχε τονίζει ότι η Ελλάδα έχει επιτελέσει σημαντικές προόδους σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά της, ενώ αντικείμενο συζήτησης είναι στην παρούσα φάση το 30% των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος που κατά την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης μπορεί να αλλάξει.
Ο κ.Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεξήγαγε μια πολύ αντιευρωπαϊκή προεκλογική εκστρατεία, λέγοντας ότι τα ελληνικά προβλήματα οφείλονται στην Ευρώπη και ότι το πρόγραμμα ήταν καταστροφικό. Ως εκ τούτου ήταν αναγκαίο να υπάρξει χρόνος διαβουλεύσεων, συνέχισε ο Ολλανδός υπουργός, τονίζοντας πως όταν επισκέφτηκε την Αθήνα κατέστησε σαφές ότι μπορούν να υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα.
"Ο ΣΥΡΙΖΑ αποβλέπει ιδιαίτερα σε αλλαγές για τον ελληνικό πληθυσμό που ζει σε κατάσταση φτώχειας. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, μπορούμε να συζητήσουμε για αυτό, αλλά θα πρέπει να κάνουν άλλες επιλογές. Με αυτό ασχολούμαστε αυτή την στιγμή" ανέφερε.
Ερωτηθείς "πόσο κοντά βρισκόμαστε τώρα σε ένα Grexit", ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανέφερε τα εξής:
"Όχι. Δεν είμαστε κοντά σε μια ελληνική έξοδο από το ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση επιτέθηκε σφόδρα στην στήριξη που έλαβε από την Ευρώπη. Μερικές χώρες προσβλήθηκαν από αυτό. Για παράδειγμα, μερικές χώρες της Βαλτικής, αλλά και η Σλοβενία, είναι λιγότερο ευημερούσες από την Ελλάδα. Παρόλα αυτά, οι χώρες αυτές έπρεπε να δανειστούν χρήματα από αλλού για να βοηθήσουν την Ελλάδα. Στην Σλοβακία έπεσαν αρκετές κυβερνήσεις λόγω της στήριξης προς την Ελλάδα, διεξήγαγαν ακόμη και εκλογές για αυτό το ζήτημα. Ως εκ τούτου, οι δηλώσεις της Ελλάδας ότι η Ευρώπη προκάλεσε μόνο πόνο στους Έλληνες δεν έτυχε θερμής υποδοχής σε κάποιες χώρες".
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πάντως ότι "η στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σοβαρή" ενώ ερωτηθείς για το λεγόμενο έγγραφο Μοσκοβισί που παρουσιάστηκε στο δεύτερο Eurogroup, χαρακτήρισε την όλη κίνηση απρόσεκτη και απάντησε ότι οι επαφές της Επιτροπής με την ελληνική πλευρά επί του θέματος δεν ήταν εν γνώσει του.
Ο Ολλανδός υπουργός αναφερόμενος στη συνέχεια στα ζητήματα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα ανέφερε τα εξής: "Μου είπαν ότι λόγω των εκλογών οι Έλληνες έχουν σταματήσει να πληρώνουν φόρους. Η νέα ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε διάφορα πράγματα, μεταξύ άλλων την παραγραφή των φορολογικών χρεών. Κατά συνέπεια, οι Έλληνες πιστεύουν ότι δεν είναι κακό να μην πληρώνουν φόρους. Εμείς δεν μπορούμε να το φανταστούμε αυτό. Υπάρχει πρόοδος, αλλά η διαδικασία είναι δύσκολη".
Καταλήγοντας ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ικανοποιημένος απο τη θητεία του στην προεδρία του Eurogroup και ότι πρόθεσή του είναι να διεκδικήσει τον Ιούνιο την ανανέωση της θητείας του.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην αρχή της συνέντευξης οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας έθεσαν ορισμένα ερωτήματα στον Ντάισελμπλουμ, στα οποία κλήθηκε να επιλέξει. Στο δίλημμα Έλληνες ή Γάλλοι απάντησε: "Έλληνες ή Γάλλοι... δεν ξέρω. Γάλλοι". Στο δίλημμα "Βαρουφάκης ή Τσίπρας;" απάντησε "Τσίπρας", ενώ στο ερώτημα "Γιούνκερ ή Μοσκοβισί;" απάντησε ως εξής: "Γιούνκερ. Διαλέγω συνέχεια το υψηλότερο αξίωμα. Με τους Έλληνες και τους Γάλλους ήταν δύσκολο να καθοριστεί αυτό".

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.